Ангелина, Наде, как правите питката и какво слагате в нея. Мен мама ме е учила да слагам пара, бобче, копче и дренче.Аз правя едни хлебчета и в едно от тях слагам паричка, а баница с късмети правим на нова година. Хлебчетата стават много лесно. Рецептата за тестото е следната : 1 с.л. сол , 1с.л. захар, 1с.л. олио , 1 с.л оцет. От маята на кубчета , която продават по магазините отрязвам 1/3 от кубчето и я разтварям в малко хладка вода. Мярката за брашното и водата ми е пластмасова кофичка от мляко. Слагам около 3-3.5 кофички брашно и около 1 вода. Всичко се омесва в дълбока купа. Тестото е меко и лепкаво , трябва да стане долу-горе с консистенцията на готовото тесно , което продават по магазините. Купата я покривам с фолио или я пъхам в найлонова торба и я слагам в хладилника за около 24 часа да втасва. Имайте предвид , че при втасване тестото ще удвои обема си , така че трябва да е в по-дълбок съд.
:D Тъкмо щях да питам копчето какво символизира,а то било за късмет. :lol: Да си призная ,за първи път чувам.А,бобчето за какво е?
иначе привилегия у дома е всяка година баницата с късметите да я правя аз.Използвам готови късметчета,завити на клечки и "боцнати" на баницата, :lol:
Тази година за Бъдни вечер смятам да пробвам "Пълнена тиква". Избира се тиква, от тези кръглите и оранжеви. Отрязва се капаче. Издълбават се семките и ликото, намазва се с мед или се наръсва хубаво със захар. Пълни се с нарязани плодове - ябълки, банани, портокали, киви, лимон. Може и някой сушен плод. Слага се капачето и се пече на слаба фурна.
Аз съм решила тази година да направя много коледни сладки (да видим как ще ги опазя от себе си ,защото смятам няколко дни преди Коледа да ги забъркам),но нямам формички и си нямам и идея от къде да си купя - някой да знае случайно.
Тази пълнена тиква и на мен ми хареса! Теди, браво за идеята!
А колко време се пече?
Душе, уби ма с таз "надупена" тиква, не се шегуваш нали? :lol:Не, бе, Мише, съвсем сериозно ти говоря. :lol: Аз от както се помня, майка ми така я прави. И аз винаги така съм я правила. Няма нужда от рязане, чистене, стъргане или нещо друго. Пробвай, ще ме споменаваш! :wink: :lol: Точно надупена е! :lol: Не го обясних много добре, но дано сте ме разбрали. Измивате тиквата отвън, режете я на резени, после всеки резен на няколко парчета, в зависимост от големината на тиквата. Изчиствате я отвътре и я нареждате в тавичката. От горе сипвате няколко чаши захар и заливате с вода до парчетата. Захарта се разтваря във водата и попива в тиквата. После се обръща при сервирането. Така се сервира - парче тиква с кората надолу, обаче! :wink: :lol: Яде се с малка лъжичка! Да ви е сладко! :lol:
Аз все още не съм решила коя пита ще правя -на содена дори да не се сложи яйце,има кисело мляко ,така че пак не е постна.
Замесвам всичко без содата, и започвам да добавям брашно докато поеме, т.е. да не е мокро. Когато усетя, че е почти на границата на "изсушаването" към брашното добавям содата и разбърквам с брашното.
Тиквата беше около 5 кг. от тези белите. Мъжа ми я напълни с ябълки, банани мандарини, круши /много ми харесаха те като комбинация/, сушени плодове, но най- ефектни ми бяха сливите като вкус, защото набъбват от сока. Сложи орехови ядки и локум в 3 различни цвята, единият беше с ядки също, аз минах и метнах няколко големи лъжици захар, че това тиквище пое 2 кг. че и повече плодове.
Точно!!! Браво на вас! Звучи много интересно и слюностимулиращо. За първи път "чувам" за такава пълнена тиква.Тиквата беше около 5 кг. от тези белите. Мъжа ми я напълни с ябълки, банани мандарини, круши /много ми харесаха те като комбинация/, сушени плодове, но най- ефектни ми бяха сливите като вкус, защото набъбват от сока. Сложи орехови ядки и локум в 3 различни цвята, единият беше с ядки също, аз минах и метнах няколко големи лъжици захар, че това тиквище пое 2 кг. че и повече плодове.
Това звучи направо монументално!!!! :D :D :D
и аз, и даже сериозно се замислям дали да не спретна една за нова година
иначе за Коледа капама и питка задълже, мисля да спретна една плодова торта и салата няква
за Бъдни вечер, то там май много не експерементирам - постна пита, сърми и пълнени сухи чушки останалото е пълнеж докато ги одордисам до 9 или 11 ястия :lol: :lol:
Ох след снощното освинване... :( :( :(ПСИЛЮТНО си права, Мери! :lol: :lol: :lol: Достигнах до извода, че с постно се преяжда повече! :(
аз сега отивам да попочина млако, че не е лесно си дебел :wink: :P
Подкрепям с две ръце :lol: :lol: :lol:Ох след снощното освинване... :( :( :(ПСИЛЮТНО си права, Мери! :lol: :lol: :lol: Достигнах до извода, че с постно се преяжда повече! :(
аз сега отивам да попочина млако, че не е лесно си дебел :wink: :P
А как се прави тази локумена баница?Тук има две сполучливи рецепти.
Аз да похваля "надупената" тиква, униКатна стана! :balk_53:Казах ли ти аз? :oops: А ти не ми вярваше? :wink: :lol:
Сърми ще навия,ще направя Швейцарската торта от рецептурника и салата/салата ли предястие ли,кой както му хареса/ ето такава-сварени яйца,нар.на половинки и напълнени със смес от жълтъците,извара,кис.краставички,чесън и копър,всичко объркано със заквасена сметана/с майонеза ми се струва че ще е тежко/Това го прави моята снаха и е много вкусно. Дори сега коментирахме, че ще го слагаме на новогодишната трапеза. Тя, обаче, добавя и смлени орехи.
Шоколадовата торта май ще е по моя импровизация,което за празника не е добра идея ,но да видим...Нимика аз направих торта с ето този шоколадов мус-
Марина75 ,прочетох швейцарската торта и муса към нея -наистина звучи добре .Искам да питам муса състява ли се или е по-редичък -искам с по-гъсто кремче ,че да не ми се разтича.Не се разтича,крема е гъстичък,мажи се.