www.zachatie.org
Семейство, дом и свободно време => Спорт и здравословно хранене => Хранене => Темата е започната от: mini в Юни 18, 2010, 22:23:12 pm
-
Провокирана от коментарите в един дневник в подфорума тук реших да пусна тема- въпросителна.
Ясно е, че зехтина в момента е най-пречистената и "полезна" за менюто ни мазнина. Но все пак нека изкоментираме предимства и недостатъци на предлаганите на нашия пазар масла и мазнини, как да разберем кой продукт е качествен?
Ще съм благодарна на нашите консултанти да ни предоставят ако имат някакви сравнителни характеристики на отделните видове.
Темата мисля е отворена за всякакви коментари, надявам се на добра и полезна дискусия.
-
Аз си признавам, че не знам какви са плюсовете и минусите на всичките видове мазнини, но истината е че съм малко консервативна по отношение на храненето. И не е необходимо да ядем мляко от маймуни, например, защото си мислим, че е супер полезно и ни внася разнообразие в храненето. Всичко което ни е необходимо мисля, че успяваме да си го набавим с традиционните ни храни. :)
-
по твоята логика трябва да ползваме само слънчогледовото олио, зехтина никак не е характерен за нашите географски ширини
дай да мажем филиите с мас и да ядем циганска баница както са правили бабите и дядовците ни тогава :P
-
абе по характерен е от палмовото олио :wink:
а защо мас, като има хубаво краве масло :lol:
-
абе за маслото от български производител силно мога да поспоря колко е хубаво
казвам примерно де за маста
аз палмова мазнина не ползвам, почти не пържа вкъщи
-
Растителна мазнина, ползвам в сурово състояние-само в салати. Основно зехтин и орехово олио. Ореховото олио пасва перфектно на доматите.
Готвя единствено и само със животинска мазнина.
Хубаво масло може да се намери от малки мандри в някое село./Говоря за масло в пъти по - хубаво от разни там Президенти, Мегле и т.н./
Други източници на мазнини: авокадо, сусамов тахан, маслини/предпочитам ги пред зехтина/.
А дори и един много качествен продукт, може да се превърне в отрова, ако се ползва по неправилен начин./Например пържене със зехтин, не се различава особено от пържене с най - долнопробно олио. Температурната обработка на растителна мазнина, я прави вредна, независимо от качествата на суровината от която е направена./
-
по твоята логика трябва да ползваме само слънчогледовото олио, зехтина никак не е характерен за нашите географски ширини
дай да мажем филиите с мас и да ядем циганска баница както са правили бабите и дядовците ни тогава :P
В такъв случай е важно да проверим от колко време човечеството като цяло консумира слънчогледово и като цяло - растително масло. Такаааа, отговорът е свързан с наличието на технология за извличането му.
Значи почваме да смятаме - индустриална революция, ала-бала, наличие на фабрики в България ... да кажем, че е станало по-масово последните 50-60 години.
От кога има хомо сапиенс? Има-няма едно 200 000 години.
От кога има хуманоиди? Археолозите казват - от преди около 1 000 000 години.
(цифрите варират според източника)
Кога човекът за първи път е ял т.нар. мас? Още с първото животно, което е убил и е изял. Да - преди животните са живеели на свобода и са се хранили с естествената си храна. В момента животните живеят наблискани във ферми, не се движат особено (за да могат да дебелеят по-бързо) и често не се хранят с естествената си храна.
За съжаление в магазините почти не могат да се намерят качествени месо и мазнини (с малки изключения, разбира се) и затова ние направихме това - http://www.facebook.com/?ref=logo#!/pages/Sofia-Bulgaria/Istinskata-hrana/105828999454714?ref=ts&ajaxpipe=1&__a=40
В началото всичко започне от това, че ходихме из планините да търсим малки селца и кланици да си взимаме качествена храна за нас си. В последствие - започнахме да носим и на хората от спортната ни зала :)
Иначе ако трябва да се пазарува по магазините - аз лично съм доста разочарован от БГ марките масло и преди си взимах само немско. От скоро обаче и там започнаха да се появяват ментета и от половин година, ако не и повече, съм основно на балканско.
От зехтините - търсите extra virgin. За момента съм най-доволен от гръцките. Ако може и да е от гърция купен - супер :)
Относно останалите мазнини - от грозови семки, от царевица, от ориз ... първо до преди 50 години хората не са имали технологията да ги добиват масово, второ - почти всичката информация, която я има за подобни мазнини е основно маркетингова и повечето направени изследвания са спонсорирани от фирмите производители. Сами си правете изводите.
Или с други думи - заложете на естественото, заложете на качественото, заложете на това, което човечеството е консумирало от зората на историята.
поздрави
Лазар