www.zachatie.org
Семейство, дом и свободно време => На чашка кафе и на халба бира => Дом и хоби => Темата е започната от: jasmin_veni в Юли 02, 2011, 20:08:52 pm
-
Привет!
От скоро се зарибих по сушито и искам да си направя домашно.
Купих листа от Нори, Джинджър и започвам с въпросите:
1. трябва ли да е специален ориз, или всякакъв продълговат и по-сварен може да ми свърши работа?
2. защо и каква е ролята на оцета от ориз и по какво се различава от ябълковия, балсамовия или какъвто и да е друг оцет :?
3. трябва ли ми непременно бамбукова дъскичка?
4. Листата Нори мокрят ли се, какво се правят?
Моля по-запознатите да пишат и ако темата не е подходяща модераторите да я преместят :)
-
Вени, аз съм голяма фенка на сушито също :wink:
Приготвям го и със специален ориз, и с какъвто имам в момента вкъщи - ризото, басмати... Слагам 1 чаша ориз на дъното на голям съд за варене и слагам вода колкото да го покрие с 1 пръст отгоре. Завирам го и намалям котлона на минимум, оставям докато се усвои всичката вода. Дърпам от котлона, слагам 2 супени лъжици оризов оцет и щипка захар, разбърквам добре. Покривам съда с капак и го увивам с кърпа за около 20мин.
През това време си приготвям пълнежа - авокадо, пушена сьомга/дори и тук не си позволявам да ползвам сурово филе/, скариди, раци и т.н
Постилам си бамбуковата дъскичка, върху нея слагам сухо листо Нори, разстилам ориз в/у 1/3 от него и отгоре си нареждам пълнежа по избор. В края на листото намазвам по дължина уасаби - хем е задължителната подправка за суши, хем ми залепва крайчето :wink:. Завивам плътно като бамбуковата постелка помага да се уплътни рулцето. Поднасям веднага със соев сос и мариниван джинджифил.
-
Мерси Оливиа :)
Аз четох нещо за оцет+захар+сол които трябва да кипнат и се добавя половината към ориза.
Ти завиваш с кърпа под капака, за да изтеглиш водата ли?
Значи пълня с ориз(колко дебело?) 1/3 от норито, така ли? Така няма ли да стане много нори? Притеснява ме момента с навиването, как да го направя без листа нори да се застъпи на 2 места, а само на едно?
-
Вени, аз не кипвам предварително оцета и захарта, добавям ги след като съм дръпнала ориза от огъня. Покривам с кърпа целия съд отвън, за да се задуши и усвои всяка качица вода, защото водата, която се слага е по-малко от стандартното 3:1.
За разстилането на ориза имах предвид 1/3 до 1/2 от дължината му, а дебелината да е около 2-3 зрънца ориз едно върху друго.
А това нещо не го разбрах:
... как да го направя без листа нори да се застъпи на 2 места, а само на едно?
-
От името на Black_rose публикувам, че тя неможе и каза, че ще си пререже вените:)))))))))))
Предишни изпълнения:
(http://i032.radikal.ru/0912/38/00f714b1fb45x.jpg) (http://i032.radikal.ru/0912/38/00f714b1fb45.jpg) (http://s16.radikal.ru/i191/0912/08/aa37bf358484x.jpg) (http://s16.radikal.ru/i191/0912/08/aa37bf358484.jpg) (http://s42.radikal.ru/i095/0912/48/e53053aa2c66x.jpg) (http://s42.radikal.ru/i095/0912/48/e53053aa2c66.jpg)
Използвам тази сьомга, ориз и водорасли Нори.
(http://s11.radikal.ru/i183/0912/cc/43b40c1e1b7fx.jpg) (http://s11.radikal.ru/i183/0912/cc/43b40c1e1b7f.jpg) (http://i020.radikal.ru/0912/20/5bf831af7201x.jpg) (http://i020.radikal.ru/0912/20/5bf831af7201.jpg)
Пише на кутията на ориза, но и аз да кажа. Измива се с вода и се разстила да изсъхне, тогава се слага водата - сътношението е на кутията. Трябва да го следиш, защото е специфичен, започва да залепва, има повечко нишесте отколкото обикновения ориз, така и трябва за да не се разпадне сушито. По-лепкав изглежда от обикновения да не се стряскаш. Като стане готов свалям от котлона и ЗАДЪЛЖИТЕЛНО оставям да ИЗСТИНЕ, и тогава се започва реденето върху водораслите, иначе ако се сложи топъл, водораслото се свива и набръчква от топлината.
(http://i001.radikal.ru/0912/06/2bb96f052afcx.jpg) (http://i001.radikal.ru/0912/06/2bb96f052afc.jpg)
Освен сьомга, и различни видове пушена риба - меч, халибут (пак от пикадили), ползвам и ролца от раци, риба тон,кралски скариди, лентички от краставица, морков, авокадо също съм слагала....каквото се сетиш като комбинация, която да си подхожда. Не те съветвам маслини, защото при рязането ако остане малка част в някоя малка част в кое да е парче, пада и се разваля идеята :) Ролцата от раци и скаридите ги задушавам с чесън и копър :) В случая третото ми суши е с риба тон от готова салатена консерва "Elabo" - средиземноморска салата, пак от Пикадили.
(http://s55.radikal.ru/i148/0912/5f/bcb76e100d4ax.jpg) (http://s55.radikal.ru/i148/0912/5f/bcb76e100d4a.jpg) (http://s44.radikal.ru/i103/0912/bf/242d68931a7dx.jpg) (http://s44.radikal.ru/i103/0912/bf/242d68931a7d.jpg)
Поставяш водораслото с ЛЪСКАВАТА СТРАНА КЪМ РОГОЗКАТА. Започваш да разстилаш ориза, понеже лепне си направи в една чашка разтвор с вода и малко оцет, там си моркив ръцете, преди да вземеш поредна порция и да разстилаш. Не се притеснявай от оцета, не се отразява на вкуса на готовото суши. Не слагаш на цялата повърхност, в единия край оставаш празно място, при навиването там се залепва за да стане ролцето. В края започваш да си нареждаш плънката - примерно слагаш пушената сьомга, а върху нея в редаа й моркови и краставици, започваш да навиваш внимателно с рогозката като пристягаш с пръсти ролцето и така краставиците и морковите ще са ти в средата, сьомгата около тях, после ориза и водораслото :) Ако престои преди да се консумира, водораслите поемат влагата и омекват и не седят така твърди и става още по вкусно, но се реже веднага като се направи, защото като омекне става трудно дори невъзможно да се реже на хубави кръгчета.
важно е ножа да е остър и след всяко нарязано кръгче да се мокри или с оетения разтвор или с обикновена вода, за да не залепва з аориза в сушито и да разваля кръгчето. Ето енди набързо направени, не са идеална форма, но и не им отделих много време, затова пък веднага се ометоха :)
(http://s61.radikal.ru/i172/0912/0e/f83f91f659c1x.jpg) (http://s61.radikal.ru/i172/0912/0e/f83f91f659c1.jpg) (http://s59.radikal.ru/i163/0912/7b/911c16acb8dcx.jpg) (http://s59.radikal.ru/i163/0912/7b/911c16acb8dc.jpg) (http://i077.radikal.ru/0912/1d/760b2734b0f7x.jpg) (http://i077.radikal.ru/0912/1d/760b2734b0f7.jpg)
(http://s15.radikal.ru/i188/0912/73/1744138cfa1cx.jpg) (http://s15.radikal.ru/i188/0912/73/1744138cfa1c.jpg)
Краен резултат:
(http://i081.radikal.ru/0912/73/1aba474c46aex.jpg) (http://i081.radikal.ru/0912/73/1aba474c46ae.jpg) (http://i059.radikal.ru/0912/4f/3af267d357fdx.jpg) (http://i059.radikal.ru/0912/4f/3af267d357fd.jpg)
Добре е да са кръгли, ама който все бърза така стават, не че не се изяждат де :lol:
Ако има въпроси-питай :)
има различни видове, моето е Маки суши :)
http://zdraveya.com/kak-da-napravim-sushi-5-stupki.html (http://zdraveya.com/kak-da-napravim-sushi-5-stupki.html)
http://www.jenite.net/2007/08/blog-post_19.html (http://www.jenite.net/2007/08/blog-post_19.html)
http://sushibg.com/content/view/23/59 (http://sushibg.com/content/view/23/59)
http://www.receptite.com/forum/viewtopic.php?p=4651 (http://www.receptite.com/forum/viewtopic.php?p=4651)
Това е от Бон Апети, много добре обяснено:
http://vbox7.com/play:4f6af0fd (http://vbox7.com/play:4f6af0fd)
Приятен апетит :)
Слава богу, стана. Спасих я:)))))))))))))
-
:lol:
Мерси, Петя :)
Ще ти донеса за благодарност :)
-
Забравих обаче да споделя, че преди около година за първи път правих суши точно по тези обяснения на Вени и да ви кажа, изядох си ги сама. Бяха много вкусни и оказа се не толкова сложно за правене.
Вени, по-скоро гледай да е:))))))
-
Супер сте Лиско, Блек Роуз (Вени - адашка ):)
Още утре ако изтрезнея ще го направя :) И ще пусна снимки. Вярвайте ми, сънувах го тази нощ това суши, както и че закъснявам за сватбата (днес моя милост ще е шаферка :lol:)
Аз имам 10 листа Нори, отделно ще варя ориза, затова се чудя колко ориз да сваря - 1 ч.ч?
Вени, във водата ли оставяш да изстине или прецеждаш?Защото ако е с водата, поема повече вода и по-лепкаво става?
-
jasmin_veni, да знаеш, че сувенирите си ще получиш само срещу подкуп от порция суши! :)
-
Вени, ако се спазват пропорциите не остава вода и няма нужда да се прецежда.
Ако ще правиш и 10те листа Нори чаената чаша може и да ти е мало като количество, не знам. Всичко се поема от ориза като вода. Докато се вари си става лепкаво :) А после докато слагаш на Норито,з атова е добре да си топиш пръстите в разтвор с вода и оцет, защото все едно е пластилин. След като стане готов го разстилам на голяма чиния да изстине по-бързо и да редя на водораслите. Иначе количестово ми е на око. Като започнаеш да правиш системно ще си намериш мярката. Както се вижда моите парчета са по-големи от тези, които дават по заведенията. Слагам си повече ориз и плънка. От едно нори правя по 8-9 парчета.
-
jasmin_veni, да знаеш, че сувенирите си ще получиш само срещу подкуп от порция суши! :)
С удоволствие ще ти донеса,ако ми се получи :)
Лошата новина е, че колата още не става за движение, та ще правя сигурно поне два пъти, докато успея да дойда да си взема нещата и да ти донеса водораслите и ориза :)
-
Станааа :)
Маки суши стана перфектно като форма и стегнато :)
Урамакито обаче (с ориза отвън) не го стегнах явно толкова и не стана кръгло и не е много за пред хора, но пък е мнооого вкусно :) Аложих сусам в ориза, защото обожавам сусам :) Сега си чакам и сьомгата, за да завърша всичко и ще пусна снимки :)ю
Оказа се, че рязането е сложна работа, като има морков :? Дали не трябва да го топна за секунди във вряла вода?
Използвах ориза от нас, смесих го с малко оцет балсамико, мариновах морковите във соев сос и вместо бамбукова дъска използвах хартия за печене за оформяне и натискане :)
Обаче съм сбъркала и съм купила много лютив джинжър, а аз лютиво не ям, а мъжа ми не яде джинджър...Идеи какво да го правя?
-
Първи опит :)
(http://media.snimka.bg/8936/024127630.jpg?r=0)
Втори опит :)
(http://media.snimka.bg/8936/024127632.jpg?r=0)
ДЖам, ше усъвършенствам технологията докато ни оправят колата, приготвяйте си клечките :)
-
Няма проблем с морковите, просто доколкото виждам от снимките ти, много дебели си ги наразяла. Всичко трябва да е на лентички, на една от снимките съм показала краставица и моркови. Не съм имала проблем с рязането, лесно става.
-
jasmin_veni, от снимките ми изглежда, че ориза ти е преварен. Суши ориза стои на зърна и се слепва заради на оцета и захарта, а когато е от специалния - от по-високото съдържание на нишасте.
Иначе си се справила страхотно за първи опит! :wink:
ПП. На мен любимото суши ми е така нареченото: salmon & avokado hand roll. Много лесно се прави - разделяш норито на 4, по диагонал на четвъртинката поставяш линия ориз, ивички сьома, четвърт авокадо и обилно поръсваш със сусам, завиваш на фунийка, поливаш леко със соев сос..и си облизваш пръстите :wink:
ППП. Джинджъра го изкисни малко във вода.
-
Ами попреварих го малко, да :oops: Беше обикновен ориз и реших да го преваря малко, за да слепне по-добре и всичко беше ок, докато не навих на руло и се оказа, че се смачква много :)
В сушито, което съм купувала морковът беше доста, та затова реших по-дебели парченца :lol:
Въпреки сьомгата, зеленчуковите са по-леки и приятни :)
-
Я аз да ви питам - купих корен джинджифил за пиле по японски, и ми останаха нейде 2/3 от корена. Това чудо как се съхранява, за да мога да го ползвам по-нататък за други рецепти?
-
rally_pat, ако не си го обелила - сложи го в кутията за зеленчуци в хладилника.
Ако е обелен - мариновай го.
-
ollivia - не е обелен, значи правилно съм го сложила долу при зеленчуците. Мерси :)
-
ollivia, аз на твое място щях да ям суши всеки ден :)
един въпрос от любопитство - защо си го правиш сама, при положение, че при теб има огромен избор от възможности за купуване на готово суши, при това не ужасяващо скъпо, както е в България?
мой познат ми обясняваше, че имало огромна разлика във вкуса и качествата на сушито според това как е навивано. машинното не можело да се сравнява с ръчното. а добрите майстори в суши ресторантите навивали сушито според преценката си за конкретния клиент - дали е мъж, жена, трезвен, пиян, гладен, сит, весел, тъжен... :) аз, като неизкушена, не намирам разлики между купеното от М&S и сервираното в ресторант с ръчно приготвяне. :lol:
-
мой познат ми обясняваше, че имало огромна разлика във вкуса и качествата на сушито според това как е навивано. ... аз, като неизкушена, не намирам разлики между купеното от М&S и сервираното в ресторант с ръчно приготвяне. :lol:
Чувала съм и аз за тези тънкости. Умирам за суши, ям го от години и съм го опитвала и в скъпи ресторанти, и в квартален супермаркет, но разликата ми убягва. Яла съм го дори на един фестивал на вишневия цвят, където специални майстор-готвачи на суши хвърчаха от Япония с дъсчиците и ножовете си и сътвориха чудеса.
Сигурно не ми е достатъчно изтънчено небцето и тези табиети просто не мога да ги усвоя. И пак е вкусно. А като гледам как добре стареят японците, още повече се настървявам. :lol:
-
:P Jam, kупувам много често, но само от определени места - тези, които се продават в супермаркетите не са хубави и само името им е суши, въпреки че са машинно приготвени или именно поради това.
А започнах да го приготвям от любопитство. Сега вкъщи винаги има основните съставки и много често вместо да си правя сандвич за офиса или за мъжа ми, правя суши. Много лека храна, много питателна и много вкусна.
ПП. Другия път като дойдеш в Лондон ще те гощавам :wink: