www.zachatie.org
Семейство, дом и свободно време => На чашка кафе и на халба бира => Дом и хоби => Темата е започната от: Пепка в Декември 22, 2014, 16:36:59 pm
-
Бъдни вечер е не само последният ден от великите пости, а навечерието изпълнено с трепетно очакване да се роди Божия син, което в българската народна традиция се свързва с прераждането на цялата природа. Затова ястията поднесени на трапезата имат за цел не само да заситят, но и да донесат плодородие и късмет през цялата следваща година.
Броят на ястията трябва да бъде нечетен, а най-добре 7 или 9, които са сакрални числа. Ако все пак се чудите, кой вариант да изберете, имайте предвид, че колкото по-отрупана е трапезата, толкова по-голямо изобилие ще бъде осигурено за идващата година.
От важно значение е не само колко, но и какво ще бъде поднесено на празника. Задължително на масата трябва да има храни, които набъбват, за да набъбва както тях богатството и плодородието. Подходящи са всякакви варива – боб, жито, леща, ориз, булгур, а така също и пуканки. Други храни със символно значение са сушените плодове – ябълки, сливи, стафиди, кайсии и ядките – основно орехите. Не забравяйте също така чесъна, които предпазва от зло и болести и меда, които е пожелание за сладък живот.
На моята трапеза ще сложа:
Коледна питка с пара
Боб
Салата- картофена или зеле с моркови
Сарми или чушки, пълнени с ориз
Тиквеник
Плодове, ошав
Ядки
Това съм измислила до момента. Менюто търпи промяна, надявам са да се включите с предложения. ;)
-
Пепи, благодаря за темата.Тази година за първи път ще правим Бъдни вечер в нашия си дом, винаги сме на гости в моите родители.Аз реших да направя следните неща, дано ми се получат.
Содена питка с паричка
Сарми с ориз
Чушки с боб
Салата от кисело зеле
Щрудел
Пуканки
Сушени плодове/ошав
Ядки
Пресни плодове
Евентуално ако нещо не успея да купя/направя имам и едни постни мъфини на ум за всеки случай.
-
Благодаря за темата :)
До сега винаги аз съм приготвяла повечето работи,че свекървата е все до късно на работа и ако чакам нея,пък и не е много организирана да си подготви нещата от рано та така тази година имам късмета тя да подготвя не знам как,но аз с малката няма да успея всичко.Извинете ме за спама.
На нашата трапеза ще има:
Питка с паричка
Сърми-постни
Пшеница със захар и бисквити
Салата боб с праз и червен пипер
Салата картофи
Пресна салата
Ошав
Ядки
Тиквеник
Сигурно ще допълваме нещо,а тъй като само ние със свеки ядем постните сърми на мъжете ще приготвим и скара при тях постно не върви :?
-
с нетърпение чакам винаги постните сърми от кисело зеле с ориз и малко копър в плънката, които ядем само на Бъдни вечер. уви, човекът, който ги правеше най-хубаво, вече го няма...
свекърва ми си има специалитет - сухи червени чушки се накисват да набъбнат и се пълнят с много гъста бобена яхния, след което се пекат във фурната. за който обича боб - вълшебно ястие!
кисело зеле с ориз, праз с ориз на фурна - класики...
печена тиква в разни варианти. моя колежка много хвали рецептата за цяла печена тиква, пълнена с мед и разни сушени плодове.
-
При нас традицията е да се сервират 7 ястия.
Пълнени чушки с гъби и ориз
Салата от боб софенка с праз, червен пипер, джоджен и зехтин
Тиква - печена без допълнително овкусяване
Цели орехи
Ошав - варени сушени плодове без захар
Греяно вино с ябълки и канела
Пита с пара
И после смирено чакаме Коледа. :)
-
Баба ми едно време задължително правеше сладък ориз със сушени сини сливи и лозови сърми с ориз и копър.
Последните години ни се размиват постните маси на Бъдни вечер. Като дойдат коледарите и питат за месо, брат ми постно би ял единствено ако в къщата няма блажно, та си редим постни маси и остават или се ползват като гарнитура към месото :)
Тук или поне у нас, няма обичай да се прави питка с пара, пара се слага в баницата с късметите, но тя е за Нова година, защото е със сирене.
пп
Върнах се да дописвам за пълнената тиква( Смайл видях те ). Правих веднъж, напълних малка бяла тиква със сушени кайсии, сливи, стафиди, орехи, лешници и няколко лъжици мед. Сложих и капачето и пекох няколко часа, стана чудесна, но сякаш малко тежка, отделно на фона на количествата по празниците и съм решила да не правя с такъв повод.
-
Ох, някой да обясни традициите на свекърите ми :D
Като празнуваме у тях се яде месо..... а тази година сме пак у тях.
Правят се и постни ястия, но по-скоро за гарнитура :?
Иначе в моето семейство слагаме на масата зелеви сърмички, боб чорба, тиквеник, содена питка с паричка, плодове (сушени и пресни), ядки, чесън.
PS. M-и, писали сме едновременно.... :lol:
-
Много интересна тема. Ето и нашите ястия за трапезата на Бъдни вечер:
питка с паричка
чушки пълнени с боб
лозови сърми с ориз
тиквеник
жито
пресни плодове
сушени плодове
трушия
картофена салата
И тъй като нашият тати не може само с постно ще си имаме свинско печено :?. И в двете ни семейства на Бъдни вечер винаги са се приготвяли 7 или 9 постни ястия и някакво месо.
-
Ау, чудесна темичка! Ето от къде ще си открадна идейки :bighug:
-
Пепи, много благодаря за темата :bighug:
Внася предколедно настроение и уют!
Поне от 5 години се каня да си купя кален сервиз с народни мотиви за този повод
и все се сещам като пиша тук 8) по това време! Официално обещавам за догодина да се поправя!
Джам, може ли рецептата за чушките пълнени с боб!?
Обожавам Бъдни вечер и цялото свещено-действие около нея!
Ние се събираме със сестрата на моето момче и родителите им,
но те няма да дойдат тази година и утре двете ще си поделелим приготовленията!
На трапезата ще има -
* Боб чорба
* Чушки с ориз и гъби / слагат се и стафиди, но традиционалистите
им се мръщят и не слагам от миналата година/
* Сърми с кисело зеле
* Туршия
* Салата от печени червени чушки с чесън
* Сушени плодове /ушаф/
* Пуканки
* Питка с паричка
* Тиква / вероятно надупена, пече се на по големи резани с кората нагоре /
Интересен момент е събирането на трапезата, а всъщност тя не се събира...
В техния край има поверие, че Бог и нашите близки, които вече ги няма,
слизат от небето и също са част от тази свята вечеря!
Аз вдигам масата, но до една свещ оставям в една голяма чиния от всичко,
което е имало на трапезата, така го усетих, така го правя! Не се натъжавам,
просто така намирам покой!
-
е какво им е на пържолките за Бъдни вечер :wink:
В къщи също винаги са се спазвали традициите за постни сърми, за 7-9-11 ястия, ядки, чесън, мед, сушене плодове, боб и т.н., но винаги е имало и една тавичка с "постни" пържолки. Дядо ми бог да прости не сядаше на масата без да месо, така че баба, колкото и да беше вярваща си затваряше едното око и приготвяше пържолки. Та така, традицията продължава.... :)
-
като спомена Стефи за чесъна и се сетих за още една традиционна бъднивечерска бърканица от свекърва ми.
тя прави една "разядка" от огромно количество счукан чесън, счукани на ситно орехи, олио и оцет. получава се нещо като майонеза на вид.
-
Тази разядка и ние я тачим много, но май не сме я правили точно на Бъдни вечер.
А за месото .... Аз си постя през целите пости и някак не върви точно на Бъдни вечер да ям блажно. :oops:
-
Моят мъж точно от тази разядка е впечатлен явно :D Може ли някакви пропорции да дадете?
та в последния момент реших и аз постните ястия:
Лозови сърми с плънка от ориз(бял и червен), гъби лук и подправки
Хумус
Баклава
Питка(няма да е содена, че никога не съм правила и не върви баш на празника да не стане)
Вероятно и постните пържолки ще направим :lol:
Другите ястия от мама :)
Неща като лук, чесън и плодове също ще има
-
М-и, моят мъж прави тази разядка вкъщи и всичко е на око.
Той прави и опитва. Оцетът убива лютия вкус на чесъна и става много вкусно, но мирише и на другия ден и не е препоръчително да си на работа :lol:
Дано Jam се включи с по-точна рецепта.
-
Ооо за миризмата не ми говори, аз го усещам поне 3 дни :lol: пък ако аз съм яла няма измиване :lol:
-
До сега само веднъж съм правила трапеза за Бъдни вечер, а в последните години обичайно сме на гости на свеки. Та тя приготвя същата разядка с чесън, орехи, сол и оцет. Прави я редичка - като сосче и винаги е на почит, пие много ракия. :wink: На Бъдни вечер играем на орехи: забива се в пода (обичайно в балатум) пиронче, на него се слага орех, който трябва да бъде уцелен с други орехчета. Тази игра е много тачена в родата на мъжа ми и от малки и големи.
Майка ми приготвя постния боб в гърне и става чуден.
Аз съм по-голяма специалистка в Коледните - блажни трапези. В такава тема ще се включа с най-голямо удоволствие. :)
-
Аз ще приготвя боба. Правя го по рецепта на моята майка. Първо го сварявам. Отделно запържвам лук, морков, червена чушка. Добавям домати и подправки на вкус /аз слагам чубрица, джоджен, малко девесил/. Смесвам боба с доматите и го запичам на фурна.
Свекърва ми ще приготви зелеви сърми и червени чушки с ориз и гъби. Също печена тиква и питката. Това с паричката по нашия край също го няма.
Ще наредим още:
Кисели краставички
Кисело зеле с червен пипер
Печени червени чушки с чесън
Маслини
Плодове
Ядки
-
Ще взема тези печени червени чушки с чесън и аз да ги направя :)
-
Ще взема тези печени червени чушки с чесън и аз да ги направя :)
Отлежават вече :) чесъна, зехтина, лимона/оцета и чушките обичат да си поговорят няколко часа.
Боба е готов, ушафа също, след малко захващам чушките!
Тиквата я направих на локумчета, като на финала с малко кафява захар я поръсих
и запекох само отгоре, карамеления аромат е неповторим. Преди с мед го правех,
но нали последните проучвания сочат, че не бива термично да се обработва и замених с кафява захар!
Моля за изпитана рецепта за содена питка :balk_122:
-
Врабчо до сега не съм яла така боба ,но ще пробвам и то запечен :wink:
При нас боба се прави така знам го от баба ми: :в олио се запържва брашно,червен пипер и праз,подправя се с чубрица пожелание и сместа се обърква със сварения боб,става чуден :)
Ние сме готови за довечера.На всички Весели празници!
-
Тази година ще празнуваме в Банско / Юри отиде на работа преди малко/, та в по-голямата част от вечерта сме двете със София. На трапезата имаме:
Питка с паричка и дренче / Парата при Юри, дренчето при София/
Сърми с ориз и праз
Боб чорба
Салата - кисели краставички
Плодове
Орехи и други ядки
Компот / ошав никой не яде/
-
Парата, както всяка година, отиде при д-р Даскалов. :)
Това е положението, няма да се пенсионира.
-
Моля за изпитана рецепта за содена питка :balk_122: [/color]
Мише, правила съм само веднъж(за прощъпулник) и то тогава, защото на майка ми не и се получи, та моята стана ама си мисля, че има някакъв чалъм и сигурно до следващо прохождане няма да опитвам :lol: Написах в Гугъл "питка за Бъдни вечер" и ми излезе с мая, та :).....
-
Нашата питка за Бъдни вечер също е с мая. Аз правя содена, но никога не спазвам точни мерки и влиза в "блажните" рецепти, заради киселото мляко и яйцата: кофичка кисело мляко, в което се разтваря около 1,5 ч.л. сода, 2-3 яйца, олио, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар (понякога слагам и 3-4, защото обичам леко да сладни) , брашно за меко тесто. След омесване се оформя на питка и се слага в тава. Престоява 20 мин. и се пече.
Ако идеята е за Бъдни вечер, не знам дали ако няма кисело мляко ще се получи добре, може би да се замести с оцет или друга киселина (лимонов сок, лимонтозу). :ask:
-
Благодаря :flower: Момичета!
Направих аз питката и като се замисля за втори път я меся аз, като първия беше провал...
но бешееее много отдавна. Този път стана, ползвах ТАЗИ рецепта (http://kulinar.bg/%D0%9F%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%91%D1%8A%D0%B4%D0%BD%D0%B8-%D0%B2%D0%B5%D1%87%D0%B5%D1%80_l.r_i.5542.html),
даже Изаура малко помеси и после аз дооформих!Всички много я харесаха!
Светла Коледа!
-
Честито Рождество Христово! tree2a
-
Честита Коледа (http://fc05.deviantart.com/fs12/i/2006/303/8/d/Xmas_Tree_Emote_by_cinzia19.gif)
с пожелание за много здраве, любов, късмет и благополучие!
За първи път питката стана както трябва :). Всяка година правя содена питка и все се получава една сбита .... иначе красива, заради декорацията отгоре: слънце, грозд, и т.н., но разчупвахме колкото да намерим паричката :) и на втория ден вече не се яде ...
ето тазгодишната питка :):
(http://media.snimka.bg/s1/4164/034572134.jpg?r=0)
Сега ще разкажа защо има точно този вид :). Харесах си рецепта, замесих тестото и го оставих да втасва, но ми се стори малко... Затова замесих още една доза, и второто топче оставих да втасва... накрая, за да обединя двете, направих от всяко топче по 6 фитила, засуках и завъртях на кръгчета, като в едно от тях сложих паричката :), ето така: 1 :photo: (http://media.snimka.bg/s1/4164/034572431.jpg?r=0) , 2 :photo: (http://media.snimka.bg/s1/4164/034572090.jpg?r=0)
Продуктите, които използвах:
(следващият път направо ще си замеся двойно на това количество)
3 с.л. олио (зехтин)
1/2 ч.ч. вода (може да е леко стоплена)
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода + 1 с.л. оцет
1-2 ч.ч. брашно (колкото поеме)
Като база използвах тези рецепти Содена питка на tillia (http://da-gotvim-s-tillia.blogspot.com/2012/12/blog-post_15.html) , Питката- в Слънце и слънчоглед (http://gogolina-gogolina.blogspot.com/2012/12/blog-post_2287.html) и Содена питка- Eva Toneva (http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=528:sodabread&catid=7:pitiipogachi&Itemid=9) , рецептата е една (с малки разлики). Следващият път може да пробвам с газирана вода и с лимонов сок вместо оцет.
Кое смятам, че е важно, за да се получи питката. Досега не бях слагала оцет към содата, а при замесване тестото трябва да остане много меко (не съм месила дълго, то и не може) и след това да се остави достатъчно време да втасва (при мен беше близо час). След което дооформих, сложих в тавата за печене и оставих още 10-15 мин.
Изпекох във фурна около 160 С за около 20 мин., преди да извадя проверих с дървена клечка. Много ми хареса, скоро ще направя пак :D
:) паричката се падна в мен :photo: (http://media.snimka.bg/s1/4164/034572419.jpg?r=0)
-
Марси, защо на два цвята стои тестото? Нали е еднакво като рецепта? Най-много сякаш от Слънце и слънчоглед ми хареса питката.
-
м-и, има разлика :), но записах рецептата за класическата содена питка за Бъдни вечер.
Тъй като реших, че ще експериментирам с тази питка, във втората доза вместо вода сложих 2 яйца (плюс всички останали съставки):
3 с.л. олио (зехтин)
2 яйца
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. сода + 1 с.л. оцет
1-2 ч.ч. брашно (колкото поеме)
Първо се разбиват яйцата много добре, заедно с останалите съставки и след това се добавя брашното до получаване на много меко тесто.
Нямаше голяма разлика в двете топчета тесто, втасаха си еднакво добре и във вкуса не усетих голяма разлика.
-
тази година за пръв път правих содена питка - по рецепта от някаква книжка. омеси се добре, но не се надигна особено и не се опече добре.
рецептата е подобна на цитираните тук рецепти за чисто постни питки, но с малко повече водица.
600 гр. брашно
3 с.л. зехтин
350 мл топла вода
1 ч.л. сол
1,5 ч.л. сода за хляб+1 ч.л. оцет
ясно е, че питките без мая и без нищо, в което да се разтвори и шупне добре содата, стават трудно и не са бухнали, но все пак... :(
-
За да съм сигурна в рецептата за содената питка от Бъдни вечер, я направих още веднъж вчера, получи се чудесна, потвърждавам :).
Содена питка за Бъдни вечер и не само :)
продуктите:
6 с.л. олио
1 равна ч.л. сода+ 2 с.л. оцет
1/2 ч.л. сол
1 ч.ч. газирана вода
2 ч.ч. брашно+ 1 ч.ч. брашно за доомесване
В дълбока купа забърках олиото, содата, оцета, солта и водата (много леко стоплена). Към тази течна смес постепенно добавих 2ч.ч. брашно до получаване на тесто с гъстота на кексово приблизително (става малко по-гъсто и по-лепкаво) :photo: (http://media.snimka.bg/s1/4177/034597870.jpg?r=0). Доомесването го направих в широка плитка тава, защото това тесто не може да се меси върху плот (доста меко и лепкаво е). В тавата разстлах около 1,5 ч.ч. брашно (1чаша е напълно достатъчно, но сложих малко повече, да съм сигурна, че ще ми стигне). В средата на разстланото брашно изсипах приготвената в купата смес и започнах да меся, леко добавяйки от брашното, с прегъване на тестото отстрани навътре, прегънах по този начин от всички посоки и като стана малко по-плътно, още няколко пъти :photo: (http://media.snimka.bg/s1/4177/034597871.jpg?r=0) това е всъщност месенето - брашно трябва, колкото тестото да се събере на топче, но е много мекичко :photo: (http://media.snimka.bg/s1/4177/034597972.jpg?r=0), както се вижда на снимката доста от посоченото количество брашно е останало. Намазах топчето обилно с олио :photo: (http://media.snimka.bg/s1/4177/034597978.jpg?r=0) и оставих да втасва около 1 час в затоплено помещение.
След това много леко доомесих с наличното в тавата брашно, дооформих (тук е моментът за украсата, ако питката е празнична, аз само притиснах да стане по-плоска и набодох с вилица). Преместих в намазаната с олио и поръсена с брашно тавичка за печене :photo: (http://media.snimka.bg/s1/4177/034597990.jpg?r=0). Тази тавичка е с диаметър на основата около 22см, питката след изпичане се получи около 21см, ако на някого се струва малка, нека да си направи промяна в дозата :).
Печенето. Загрях много леко фурната, не повече от 50 С и я сложих вътре да втаса още малко 10-15 мин. След това увеличих температурата до 150-160 С и питката е готова след още 20-30 мин., проверих дали е изпечена с дървена клечица 1 :photo: (http://media.snimka.bg/s1/4177/034598020.jpg?r=0) , 2 :photo: (http://media.snimka.bg/s1/4177/034598029.jpg?r=0) , 3 :photo: (http://media.snimka.bg/s1/4177/034598100.jpg?r=0).
Готовата содена питка, разчупена още топличка :):
(http://media.snimka.bg/s1/4177/034598121.jpg?r=0)
и разрязана на следващия ден, все така мека и вкусна :):
(http://media.snimka.bg/s1/4178/034599056.jpg?r=0)
Накрая, след като направих питката се сетих, че съм забравила 1с.л. захар, имаше я в една от рецептите, но и без захарта си беше вкусна :). На Бъдни вечер я направих с обикновена вода (леко стоплена), сега с газирана, и в двата варианта стана еднакво добре.
Както бях писала, всяка година се опитвах да направя класическа содена питка и все се получаваше една сбита, твърда и на втория ден, вече не се яде :). Затова описах така детайлно, да съм сигурна, че и при вас ще се получи :). Смятам, че важното, за да стане обемна и мекичка е: количеството оцет, тестото при замесване да остане много меко, дългото втасване и изпичането по описания начин :D.
-
Marsi, страхотна содена питка. Браво :P
-
Нашата содена питка беше като подметка, но пък беше вкусна :) а и беше с типово брашно, та съвсем не се надигна :) Моя мъж меси питите в къщи и объркал брашното :) Иначе се получи много хубава вечеря, всичко стана вкусно и се изяде.
-
Марси, не съм виждала по-хубава содена питка от твоята. :balk_47:
-
Марси, :) страхотна е!
тази пухкавост се получава и от газираната вода, при моята рецепта е само вода, ще пробвам с газирано
спазила си основното правило да бъдат темперирани продуктите, което е много важно, аз не го спазих от бързане
сложих в брашното и бакпулвер равен на содата, но не изчаках с втасването достатъчно, резултата - вкусно и сбито
иначе рецептата ми е като твоята, само прегасих оцета, содата и захарта предварително
-
И аз не съм виждала толкова хубава обикновена(без яйца) содена питка! Ще взема и аз да омеся да знам, че става :) но при мен ще меси миксера, че на ръка ще сме двама месачите :lol: и ще има тесто и брашно навсякъде.
-
Много ви благодаря :D
М-и, аз разбивах с телена бъркалка, така ми е по-бързо и лесно, но ще стане и с миксер. Тестото е малко по-гъсто от кексовото и по-лепкаво, но ще стане с миксер, а после ще си доомесиш в широка тава.
Тара, благодаря за професионалната информация за темперирането :), добавих още малко към текста, това че втасването за 1 час трябва да е в затоплено помещение, аз се постарах да е по-топличко в стаята за това време.
Не съм правила козунаци, но сега се замислям за това, което съм чела в рецептите, че тестото трябва да е меко и да втасва в топло помещение, и т.н. ... сега съм по-наясно какво имат предвид хората :D
-
Два пъти правих този хляб, втория - с маслини. Много лесен и вкусен. Брашното нямаше как да го измеря и го слагах на око.
Не че правя реклама, но и без да съм добра готвачка, каквото и да направя от сайта на "Супичка", винаги ми се получава добре.
http://www.supichka.com/2014/03/barz-i-lesen-hlyab.html
-
Марси , отсрами майсторките на Зачатие с :balk_47: тази питка!
Ще я кача в Рецептурника и обезателно ще я направя :)
Така детайлно обяснена рецепта не съм срещала!