0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Бременност и уволнение от работа
« -: Март 21, 2007, 16:32:33 pm »
Бременна съм в 5-та г.с.днес работодателя ми каза че иска да ми прекрати договора и
да назначи на мое място негов познат.Аз буквално незнам какво да правя.Обадих се на лекаря си и той ми каза че в действителност мога да бъда уволнена по някакви си пътечки от закона.Това нормално ли е,а аз първо не мога да си намеря друга работа,защтото никой не наема бременни,а и съм с рискова бременност и може да ми се наложи често да си взимам болнични.Лошото е че не мога да си търся правата по законен път тъй като работодателя ми е страшно влиятелна личност в града с много връзки и определено ще измисли нещо в своя защита.Посъветвайте ме моля ви.
*
Re: Бременност и уволнение от работа
« Отговор #1 -: Март 21, 2007, 17:14:01 pm »
Като начало не подписвай заповедта за прЕкратяване  трудовото правоотношение. И тичай при някой адвокат да те консултира. Можеш да предявиш иск в съда за незаконосъОбразно уволнение, но делата се точат бая.
Друг вариант е да си вземеш веднага болничен и да продължиш с болничните до края на бременността.
Успех!
« Отговор #2 -: Март 21, 2007, 17:36:53 pm »
Мисля,че действително докато си в болнични не могат да ти връчат тази заповед,но трябва болничните да са без нито един ден прекъсване.Не съм юрист,просто така мисля,че ако има прекъсване може да те измамят нещо.По най-бързия начин си пусни болнични поне докато намериш юрист с който да се консултираш за по-нататък.Пишеш,че бременността е рискова.Близнаци или друга причина?Не знам дали в 5 г.с. могат да ти пуснат цял месец без прекъсване,но колкото по-дълъг е болничния толкова по-добре за теб.Най-малкото печелиш време.Дано тук има момичета юристи и да се включат.Желая ти успех!
« Отговор #3 -: Март 21, 2007, 17:48:25 pm »
Водят я рискова защото имам един missed в 6-та г.с.а и сега имам болки,мисля че затова.Със сигурност ще се консултирам с адвокат,а и аз вече съм в болнични личния лекар ми даде 7 дни,а в сряда ще ходя при генеколога за още.Но така или иначе имам право само на 180 дни.Лошото е че работодателя ми има много влиятелни познати и адвокати и съдии,така че ако наистина има някакъв законен начин да ме уволни със сигурност ще го намери.Но въпреки всичко за мен най важно е бебчо да е добре със другото все ще се справя някак.Искрено ви благодаря момичета за загриженоста и съветите
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #4 -: Март 21, 2007, 17:51:15 pm »
Закрилата при уволнение е определена от закона задължителна процедура, която работодателят следва да спази преди едностранно да прекрати трудовото правоотношение. При уволнение на основания посочени в чл. 333, ал. 1, 3 и 4 КТ работодателят е длъжен да вземе предварително разрешение от съответната инспекция по труда или съгласие от синдикален орган. Неизпълнението на тези задължения води до отмяна на заповедта за уволнение от съда като незаконосъобразна и създава предпоставка за търсене на административнонаказателна отговорност по чл. 414 КТ. Закрилата в случаите на приложение на чл. 333 КТ се отнася към момента на връчване на заповедта за уволнение (чл. 333, ал. 7 КТ).
Нормата на чл. 333, ал. 5 КТ урежда закрилата при уволнение на бременни работнички или служителки. Те могат да се ползват с правата, предоставени им с цитираната разпоредба, след удостоверяване на състоянието си пред работодателя с надлежен документ, издаден от компетентните здравни органи. Законодателят е посочил на кои основания в чл. 328 и 330 КТ работодателят може да прекрати трудовото правоотношение на бременната работничка или служителка, без да е необходимо съгласието на инспекцията по труда или на друг орган. Във всички останали случаи работодателят по своя инициатива няма право да я уволни с предизвестие на някое от основанията по чл. 328, ал. 1, т. 2–6 и 11 и чл. 328, ал. 2 КТ и без предизвестие по чл. 330, ал. 2, т. 1–3, 5, 7 и 8 КТ. Само с предварително разрешение на инспекцията по труда работодателят може да уволни бременната работничка или служителка без предизвестие на основание чл. 330, ал. 2, т. 6 КТ – дисциплинарно уволнение.
Категорична забрана въвежда чл. 333, ал. 6 КТ за уволнение на работничка или служителка, която ползва отпуск за бременност и раждане  освен в случай на пълна ликвидация на предприятието (чл. 328, ал. 1, т. 1 КТ).

При съдебен спор относно незаконосъобразно уволнение, ако за конкретния случай се е изисквало предварително съгласие на инспекцията по труда или синдикален орган и то не е поискано от работодателя или не е било дадено преди връчване на заповедта за уволнение - съдът отменя заповедта за уволнение като незаконна само на това основание, без да разглежда трудовия спор по същество (чл. 344, ал. 3 КТ). По този начин се осъществява последваща защита по реда на чл. 344 КТ срещу незаконно уволнение.
« Отговор #5 -: Март 21, 2007, 18:00:03 pm »
Много ти благодаря lady_11 за информацията,със сигурност ще ми послужи.Макар че съм сигурна че работодателя ми ще направи всичко възможно да излезе чист от тази ситуация няма да се откажа и ще ви дърйа в течение на нещата.отново благодаря
*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
*
« Отговор #7 -: Март 22, 2007, 22:14:31 pm »

Краси,на 6 ден от болничния отиди при гинеколог и ще ти дадат за 30 дни.Можеш така да изкараш цялата бременност.Само не трябва да го прекъсваш.Ще тр. да си направиш и дебитна карта и да представиш документ в работата си ,за нея за да ти изплащат болничния от НОИ .За да не минават през фирмата.Успех и не се притеснявай много.Все пак по-важно е бебето да е добре.
« Отговор #8 -: Март 23, 2007, 10:26:08 am »
Благодаря за съвета Йоана.Аз вече съм говорила с моя генеколог и той ще ми даде болничен(той исли че ми е нужен абстрахирайки се от проблема).На първо време ще реши проблема,тъкмо ще имам време да реша какво да правя по нататък.Всичко ще се оправи само дано бебчо да е наред,че умирам от притеснение.Стискайте палци.
« Отговор #9 -: Март 23, 2007, 12:33:34 pm »
Краси , по кой член от КТ си назначена? Трябва да го пише в трудовия договор.
Има два неприятни момента,ако си по чл.70 със срок на изпитване и този срок не е изтекъл, може да те уволни.
Вторият момент е, но тук не съм много сигурна , бременност под закрила на закона е след навършване на 3 месец или 12 г.седмица.
Консултирай се в Инспекцията по труда.