0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

изследване за таласемия
« -: Април 24, 2007, 09:24:19 am »
Здравейте моми4ета,

бременна съм след инжитро, но имам нисък хемоглобин може ли някой да ми каже къде мога да направя изследване за таласемия - електрофореза на хемоглобин- ако имате някакъв телефон
благодаря ви и успех на вси4ки
Re: изследване за таласемия
« Отговор #1 -: Април 24, 2007, 10:13:55 am »
Здравей! Аз съм си правила такова изследване в Националния център по хематология и трансфузиология, лаборатория Нормални и патологични хемоглобини, в кв. Дървеница, тел 71 23 392, ул. Пловдивско поле 6, това е в двора на ракова болница. Но изследването беше отдавна и незнам дали тел. е актуален! Успех!
« Отговор #2 -: Април 24, 2007, 10:32:10 am »
благодариа ти много
*
« Отговор #3 -: Април 24, 2007, 11:36:56 am »
Dainty, привет!

Честита бременност, дано всичко върви по вода и скоро да си имаш здрави и усмихнати бебчета!

Искам да те попитам кой ти каза, че таласемията е свързана с ниския хемоглобин? Аз също съм с такъв. На огромни дози желязо съм всеки ден и пак не мога да го вдигна. Чудя се вече каква може да е причината и се захващам за твоите думи.

За таласемията единственото, което знам е, че е рядко срещано нещо, най-вече при народите от Средиземноморието. В едно английско списание четох, че ако си чудженка в Англия, особено от тези райони, ще ти бъде назначено такова изследване, но не ми стана ясно, че е в пряка връзка с ниския хемоглобин. Аз съм в Чехия и тук на никого не му е дошло на ума да ме изследва за това. Моля те, обясни какво те навежда на мисълта да свързваш двете?

Много ти благодаря предварително. Аз сега ще потърся в Гугъл повече инфо, но ще чакам да чуя и твоето мнение.

Мари

П.П. http://en.wikipedia.org/wiki/Thalassemia
« Последна редакция: Април 24, 2007, 11:50:48 am от Marie »
Alexandra
*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #4 -: Април 24, 2007, 12:49:10 pm »
Цитат
Генните мутации могат да засегнат структурни или регулаторни гени на синтезирането на хемоглобин. Мутациите на структурните гени водят до синтезиране на анормални хемоглобини. Болестите, които възникват, се наричат хемоглобинози. Пример е сърповидно-клетъчната анемия, при която в резултат на генна мутация се образува анормален хемоглобин S. Еритроцитите имат сърповидна форма и лесно се разрушават. Мутациите на регулаторните хемоглобинови гени изключват дейсвието на контролираните от тях структурни гени. В резултат не се образуват съответните полипептидни вериги и компесаторно се синтезира непълноценен хемоглобин. Болестите, които възникват, са наречени таласемии (от гр. таласа - море, тъй като са разпространени в района на средиземноморието). В някои средиземноморски популации честотата им достига 1 на 400 новородени. Класическа форма на таласемия е анемията на Кули. Еритроцитите са с увеличени размери и намалена устойчивост спрямо механични въздействия.
Аз съм правила такова изследване, тъй като чертите ми са като на носител/ дори кожата ми е по- скоро жълтеникава, отколкото тъмна/, но въпреки това не съм носител. Така, че Мари не мисля че ти може да си носител на таласемия. По принцип се изследват и двамата партньори, има минорен и мажорен ген /май така се водеше/, заболяването е характерно за гърци и италианци.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
« Отговор #5 -: Април 25, 2007, 10:29:42 am »
здравей Мarie,
ами и моят хемоглобин не се повишава въпреки желязото , което пия от 6-та седмица още
и като говорих с моя гинеколог той се съгласи с мен да се изследвам и за това.
От това , което съм 4ела знам 4е при ниски стойности на хемоглобин и ниски обеми на еритроцитите - MCV, MCHC -така са отбелязани в изследванията - може да се подозира таласемия.
Аз в4ера намерих телефони и другата седмица ще ходя  да си направя електрофореза на хемоглобина за да се види какво е.
Пожелавам ти успех и на теб и пиши ако мога да помогна с нещо
*
« Отговор #6 -: Април 26, 2007, 00:25:05 am »
Имам познати, на които първото им дете се роди с таласемия. Сега жената е бременна пак, това което са им препоръчали са генетични изследвания на родителите и на плода, обърнали са се към Кременски. Чакат резултатите, ако не са добри я съветват да направи аборт  :( Ако обаче плода не е носител на таласемията, ще вземат стлолови клетки от пъпната връв и ще направят трансплантация на момченцето им, като дават много големи шансове да се излекува, за което ще се моля.
Та моето мнение да се обърнеш или към Доц. Конова или към Доц. Кременски, мисля че те най-добре биха те опътили.
« Отговор #7 -: Май 02, 2007, 09:47:45 am »
Момичета, само да споделя с вас че имам колежка със средиземноморска таласемия, която, според това което прочетох тук, няма никакви външни белези, характерни за болестта - има бяла кожа с лунички и светла коса.

МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika