Хайде, да се намеся и аз.
Моята логика:
Знае се, че работата на нервната и ендокринната системи са свързани.
Хормонът пролактин се влияе много от състоянието на възбуда на нервната система.
От своя страна, той като хормон, е в пряка и обратна връзка с останалите хормони.
Следователно, стресът може да повлияе на овулацията.
Адреналин и нор-адреналин са хормони, които реагират на състоянието на нервната система. До известна степен, те могат да повлияе на обмяната на веществата, като доведат до отслабване или напълняване, а това също може да въздейства върху репродуктивните хормони, и съответно върху овулацията.
Срещала съм статии в разни списания, че стресът намалявал имунитета.Но това, не съм го чела в сероизни медицински статии.
Моята логика е, че има връзка между нервната система(стресът, психическият фактор)и останалите системи в организма. Но не мисля, че желанието за бременност, ще попречи на настъпването на тази бременност.
Стресът може да е свързан със съвсем други неща- гадна работа, липса на разбиране в семейството и т.н.
Вероятно, има двойки при които психическият фактор пречи на забременяването, но това означава просто, че не трябва да се вманиачаваме, а не да спрем да се лекуваме. ДОбре е да почиваме повече, да се занимаваме с любими неща -спорт, хоби, екскурзии (доколкото можем финансово да си го позволим
), да не се затваряме в черупката си.