0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

спукана киста
« -: Юли 02, 2007, 18:13:29 pm »
Дъщеря ми след мисед и два кюртажа  май месец днес след болки я оперираха от спукана киста на яйчника .Според лекаря това можело да е причина да не забременява лесно .Наложително било операцията ,защото имало кървене .Кажете нещо повече ,ако някой е преживял.Сега трябва да пие 3мес противозачатъчни .Каза ,че се е спукал яйчника . Уж нямало проблем.Много съм притеснена.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: спукана киста
« Отговор #1 -: Юли 02, 2007, 21:31:11 pm »
Разбирам притесненията ти. Нали операцията е минала, спокойно изчакай епикризата и заключението от лекаря, направил операцията. Ще се включат и момичета, преживели една и повече коремни операции, не е толкова страшно, ще се възстанови и пак ще опитва да забременее.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #2 -: Юли 02, 2007, 22:24:25 pm »
Благодаря мели,за подкрепата.преди 10дни дъщеря ми беше при Вашия съпруг-д-р Даскалов на преглед относно мисед аборта и последвалите два кюртажа ,след които поради болки и изписа друг лекар Терцеф-силен антибиотик.И самия д-р Даскалов не е видял кистата ,явно е била скрита .Някои казват ,че това може да е причина да не забременяма лесно ,може да е овулюирал само другия яйчник .Не знам дали миседа има нещо общо с това ,но нали кистите са на хормонална основа -може и това да е дало отражение.кажете ми моля Ви ,че след противозачатъчни се забременява по-лесно.Сега лекаря каза,че ще пие 3 м.такива.Лекаря каза ,че е изрязал част от яйчника ,но пак ще функционира.Дай боже.! Според Вас какви изследвания трябва да направи по-късно ,за да не се повтарят тези кисти?Благодаря ти още веднъж!
*

dеkki

• **
  • 74
  • Вярвам в чудеса!
« Отговор #3 -: Юли 03, 2007, 00:02:28 am »
Здравей, Мели22. Аз също имах киста, но ендометриозна. Още в самото начало на моите опити за бебе, когато не знаехме какъв вид е кистата, една лекарка ми предписа противозачатъчни за 9мес, след спирането на които забременях още първия месец, но за кратко. Освен кистата имах и миомен възел, работата ми беше много стресова и натоварена. Та може спонтанният аборт да се дължи на това. Но много лекари са ми казвали, че може да се дължи и на това, че съм взимала противозачатъчни.
И аз не зная. И на мен ми е интересно да разбера мнението на другите момичета. Имам много приятелки, които са забременяли по този начин и то с успешен край.
От сърце желая късмет на твоята дъщеря!
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #4 -: Юли 03, 2007, 13:43:26 pm »
Благодаря мели,за подкрепата.преди 10дни дъщеря ми беше при Вашия съпруг-д-р Даскалов на преглед относно мисед аборта и последвалите два кюртажа ,след които поради болки и изписа друг лекар Терцеф-силен антибиотик.И самия д-р Даскалов не е видял кистата ,явно е била скрита .Някои казват ,че това може да е причина да не забременяма лесно ,може да е овулюирал само другия яйчник .Не знам дали миседа има нещо общо с това ,но нали кистите са на хормонална основа -може и това да е дало отражение.кажете ми моля Ви ,че след противозачатъчни се забременява по-лесно.Сега лекаря каза,че ще пие 3 м.такива.Лекаря каза ,че е изрязал част от яйчника ,но пак ще функционира.Дай боже.! Според Вас какви изследвания трябва да направи по-късно ,за да не се повтарят тези кисти?Благодаря ти още веднъж!

Много малко вероятно е, да не кажа невъзможно, д-р Даскалов да не е видял киста. Няма такова нещо като скрита киста. Винаги при преглед той прави запис, снимки и обяснение на това, което е видял - нещо, което седи в архива на клиниката и копие от него може лесно да се вземе. Ако в момента на прегледа не е имала киста, а е нарастнала в рамките на тези следващи 10 дни, това е отделен въпрос. Можеш ли да ми изпратиш протокол от оперативната намеса.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #5 -: Юли 03, 2007, 20:55:36 pm »
meli22, коремните операции не са най-приятното нещо, което може да му се случи на човек, но се случва. Оперирана съм от спукана киста на десния яйчник, откриха ми я при мануален преглед. В коремната ми кухина е имало 300 мл течна и на съсиреци кръв, отстранена ми е стената на яйчника. Не са ми предписвали противозачатъчни, казаха ми, когато се почуствам добре, да продължа с опитите. Една година по-късно опитите продължаваха да бъдат неуспешни. Тогава се подложих на лапароскопия, при която освен разни други нередности :), да не те занимавам сега, бяха ми отстранили и три миомни възела. Но ето сега, виж ми лентичката :D Е не стана както сме учили в училище, че стават бебетата, но стана. Така че не изпадайте в излишни притеснения. Просто се доверете на лекаря си, а ако трябва и на невероятния напредък на медицината. 

Но щастието трябва да се търси - то никога не идвало само.
« Отговор #6 -: Юли 04, 2007, 22:48:58 pm »
Благодаря д-р Мели за включванията и за проявената загриженост към дъщеря ми .Днес и е втори ден и е малко по -добре.Има по -силни болки вечер ,но се надяваме да отшумят. Относно протокола от операцията никои не ни го е дал и си мисля ,че това ще стане при изписването. Според вас кой тип киста е възможно по-малкото зло.Четох,че имало различни видове.Лекаря каза ,че е огледал всичко ,което е възможно и нямало поликистоза,СПКЯ, ендометр. Дъщеря ми беше много доволна от прегледа и отношението на  д-р Даскалов.Разбрахме ,че до месец ще е в Медикус алфа.Ние сме от Пловдив. Как е възможно за толкова кратко време да се образува и дори да се спука  и то изхода да е операция ? Как може да се разбера дали е податлива на такива обр. и какви превантивни мерки трябва да се вземат?Чувала съм ,че е наследствено ,но аз не съм имала никога проблем с кисти и със забременяване. Ще Ви бъда много задължена ,ако ми отговорите и посъветвате отново.
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #7 -: Юли 05, 2007, 05:53:23 am »
Цитат
Лекаря каза ,че е огледал всичко ,което е възможно и нямало поликистоза,СПКЯ, ендометр.

Кистите биват два вида - ендометриозни /шоколадови/ и функционални, които са всъщност неспукани фоликули и се причиняват от нарушение на менструалния цикъл. Щом доктора е казал, че няма ендометриоза, то кистата е била от втория вид.

Цитат
Как е възможно за толкова кратко време да се образува и дори да се спука  и то изхода да е операция ?
Ми възможно е именно функционалната киста да се образува и да се спука в рамките на менструалния цикъл. Лично аз съм пукала така кисти - боли много, но до операция не съм стигала. Въпросът за операцията според мен може да бъде разгледан и  откъм аспекта някой некадърник да е направил операцията или от неразбиране, или за да ви вземе парите.

Цитат
Как може да се разбера дали е податлива на такива обр. и какви превантивни мерки трябва да се вземат?Чувала съм ,че е наследствено ,но аз не съм имала никога проблем с кисти и със забременяване.

"Податлива на такива обр." като термин няма , има конкретно поставяне на диагноза и търсене на причината, за да се образуват кисти. Превантивни мерки също няма. Стелилитетът не е наследствен проблем /с изключение на причинения от генетичен фактор/, нито пък образуването на кисти. Интересно ми е къде "сте го чула" това? Тя и моята майка като вас все "чува" разни небивалици като отиде на пазар или се събере с приятелки ...
*
« Отговор #8 -: Юли 05, 2007, 10:07:40 am »
meli22, аз ще повторя другата Мeli, но изчакайте протокола от операцията (на мен ми го дадоха месец след изписването) или говорете, ако е възможно директно с хирурга, който я е извършил. Може далеч да не става дума за киста както е била първоначалната диагноза. Този разговор ще отговори и на много от другите ви въпроси. Ако пак нещо ви съмнява, вижте се с д-р Даскалов и заедно с него и запазената документация от прегледа обсъдете какво-как се е случило. Знам че върпосът "Защо?" е неизбежен, но по-важното е "Какво правим от тук нататък?".
Сега един съвет от жена, чиято майка също много "чува" разни работи. Не вярвайте на това, което чувате и не го споделяйте с дъщеря си. Вярвайте на лекарите, на сериозната медицинска литература, евентуално на жена, минала лично през такива проблеми. Не вяравайте на "доброжелатели". Подобни чути-недочути работи само ви товарят и вас, а дъщеря ви направо си я боли...Вярвайте ми  :(. Бъдете и подкрепа, рамо...
« Отговор #9 -: Юли 08, 2007, 22:32:59 pm »
здравейте и аз имам проблем с кистите, преди две години имах киста с размери 112мм на 96мм, но тогава доктора при който ходех реши, че ще се махне с хормонално лечение. Но уви след една седмица започнаха силни болки неможех да стоя. приемах обезболяващи но и те не ми помагаха и отидох на доктор. от там той ме изпрати за хоспитализация. когато отидох в болницата там ми казаха че кистата се е спукала и корема ми се пълни с кръв. стоях почти 24 часа с лед на корема, надяваха се че ще мине без операция и кръвта ще се абсорбира.но като ми направиха изследвания левкоцитите ми бяха много високи имах и температура 28,6. казаха ми че имам пертонит и трябва да ме оперират. операцията мина успешно,а аз след нея се чувствах добре. но миналата година пак имах киста на същия яйчник, която беше шоколадова, тогава ме приеха със силни болки и ми направиха операция. отстраниха ми яйчника.
« Отговор #10 -: Юли 08, 2007, 22:41:39 pm »
в момента също имам киста но на другия яйчник, която казаха че трябва да се спука, лекуват ме с dufaston. много ме е страх че няма да имам деца
« Отговор #11 -: Юли 08, 2007, 23:02:47 pm »
след операцията пи ли противозачатъчни ,за да си починат яйчниците ? Нямам наднормено тегло,нямам акне ,косми и др. признаци показващи кисти ,но се случи.Може би антибиотиците са провокирали или 3 месечния прием на утрогестан за бременността.Кога най -рано мога да си направя изследване на репродуктивни хормони и на щитовидната жлеза?
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #12 -: Юли 09, 2007, 07:47:19 am »
Цитат
здравейте и аз имам проблем с кистите, преди две години имах киста с размери 112мм на 96мм, но тогава доктора при който ходех реши, че ще се махне с хормонално лечение. Но уви след една седмица започнаха силни болки неможех да стоя. приемах обезболяващи но и те не ми помагаха и отидох на доктор. от там той ме изпрати за хоспитализация. когато отидох в болницата там ми казаха че кистата се е спукала и корема ми се пълни с кръв. стоях почти 24 часа с лед на корема, надяваха се че ще мине без операция и кръвта ще се абсорбира.но като ми направиха изследвания левкоцитите ми бяха много високи имах и температура 28,6. казаха ми че имам пертонит и трябва да ме оперират. операцията мина успешно,а аз след нея се чувствах добре. но миналата година пак имах киста на същия яйчник, която беше шоколадова, тогава ме приеха със силни болки и ми направиха операция. отстраниха ми яйчника.

Цитат
в момента също имам киста но на другия яйчник, която казаха че трябва да се спука, лекуват ме с dufaston. много ме е страх че няма да имам деца

Нина, явно при тебе се касае за ендометриозни кисти и лечението не е само със Дуфастон. Страхът ти, че няма да имаш деца може лесно да бъде разсеян с посещение в репродуктивна клиника.

По повод на този постинг:
Цитат
след операцията пи ли противозачатъчни ,за да си починат яйчниците ? Нямам наднормено тегло,нямам акне ,косми и др. признаци показващи кисти ,но се случи.Може би антибиотиците са провокирали или 3 месечния прием на утрогестан за бременността.Кога най -рано мога да си направя изследване на репродуктивни хормони и на щитовидната жлеза?

Уважаеми пациенти, не си обменяйте диагнози по интернет!