Преди време бях обещала да синтезирам инфо от дебелите книги за полезните неща, които да употребява или не мъжът. Много пъти е имало подобни тук, но съм подбрала такива, които май не съм срещала.
Селен – недостигът води до намалена концентрация на сперма.
Витамин С – важен за производството на сперма. Прави я по-подвижна и предпазва от сгъстяване.
Витамин В комплекс – освен всичко друго, което знаем за него – необходим за синтеза на РНК и ДНК; предпазва яйцеклетките и генетичния материал.
Витамин Е - ясно е, щом е наречен секс витамин.
Цинк – съдържа се във висока концентрация в семенната течност.
Октаконазол – сърцевина на пшеничен зародиш. Подпомага отделянето на хормони.
Есенциални мастни киселини – съществени за нормалното функциониране на жлезите.
L-аргинин; L-цистеин; L-метионин – увеличават концентрацията и подвижността на сперматозоидите.
Манган – поддържа отделянето на полови хормони.
Пикногенол – подобрява концентрацията.
Клинавичето освен за жените е полезно и за мъжете. Подобрява подвижността на сперматозоидите.
Ин-ян-хуо /Aceranthus sagittatum/ - мъжки афродизиак, подобрява концентрацията.
Ехинацея, гинко билоба и жълт кантарион могат да причинят безплодие при мъжете.
Противоязвените препарати симетидин /Tagamet/ и ранитидин /Zantac/ могат да намалят семенната концентрация.
Ново изследване за мъжкото безплодие – генни дефекти, които влияят върху правилното отделяне на сперма. Разположени в У-хромозомата, тези гени участват в произвеждането на белтъчина, способстваща плодовитостта. Безплодието е в резултат от мутацията на белтъчината, способстваща плодовитостта. По-нататъшни изследвания могат да доведат до нови начини за лечение, включително и генна терапия.
Дозировките не съм дала умишлено, защото смятам, че се определят индивидуално.