0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Моля за съвет свързан с ПKЯ
« -: Ноември 13, 2007, 10:01:24 am »
Вчера имахме профилактични прегледи от работа и установиха,че имам ПKЯ. В заключението ми пише-на единия яйчник са множество фоликули с размери 41/30,а на другия 37/25. Момичета,нищо не ми говорят тези цифри и съм страшно уплашена. И все се питам как преди 2 месеца на ехограф не видяха нищо,възможно ли е? Чета из форумите и съвсем се обърках. Но като цяло ми се струва,че са доста високи тези цифри.
А оттук нататък накъде да поема?
« Последна редакция: Ноември 13, 2007, 11:04:39 am от ninfil »
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
Re: Моля за съвет свързан с ПСЯ
« Отговор #1 -: Ноември 13, 2007, 10:42:38 am »
предполагам, че са написали размери на яйчниците, не на фоликулите
http://www.puls.bg/cat/108/qichnik__anatomiq_issue_238.html
сигурно имаш предвид ПКЯ, а не ПСЯ?

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
Re: Моля за съвет свързан с ПKЯ
« Отговор #2 -: Ноември 13, 2007, 11:05:41 am »
Да,ПКЯ,благодаря ти,поправих го.
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #3 -: Ноември 13, 2007, 11:20:40 am »
на кой ден от цикъла те гледаха и имаш ли някакви оплаквания, за да се притесняваш?

« Отговор #4 -: Ноември 13, 2007, 12:23:39 pm »
В момента чакам да ми дойде,закъснява ми 7 дни,правих тест днес сутринта,не съм бременна и това споделих с лекарката,че нямаме деца близо 2 години,лекуваме гъбички и че ми закъснява. Миналата година имах проблем с цикъла,идваше със закъснение,а два месеца ми дойде по два пъти. Но от последните няколко месеца всичко уж се нормализира. Минах ехография и нямаше нищо,а след месец-два-оп тази диагноза. Сигурно е възможно,незнам.Само незнам възможно ли е да направи микробиологично изледване+ цитонамазка за 10 мин и след като споделих,че лекувам гъбички тя заключи ,че си били там и не са излекувани. Възможно е ама за 10 мин незнам как разбра.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #5 -: Ноември 14, 2007, 08:03:18 am »
Консултирай се и с друг лекар.
За ПКЯ - може 1 МЦ всичко да е наред, а на следвашият яйчниците да са поликистозни /с много и малки фоликули/
За МБ и Цитонамазката- трябва време за да е готов резултата иначе се всема материал за 2 мин.
ЗА гъбичките- ако при прегледа е имало явни симптоми, силно изразени /цвят, миризма, количество секрет и т.н./ 
има вероятност лекарката да е предположила / и то вярно/, че имаш такъв проблем.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #6 -: Ноември 14, 2007, 10:30:18 am »
Денис ти е отговорила вече, аз ще те посъветвам същото.
Диагноза ПКЯ трябва да се докаже след поне 2-3 последователни месеца наблюдение.
То включва фоликулометрия и изследване на хормони.
Нередовния цикъл е индикация за ПКЯ, но само той не е достатъчен за поставяне на диагноза.
Аз съм с такава диагноза и преди 4 или 5 години, когато търсих повече информация ми помогна тази статия:
http://old.zachatie.org/modules.php?name=News&file=article&sid=56