0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Хистероскопия - поема ли се от касата?
« -: Октомври 21, 2005, 11:45:20 am »
Милички, май трябва да правя хистерокопия другия месец. Този месец пак се вижда на ехограф нещо, дето не прилича на полип, но пък нямаме идея какво е :(  С това сагата вече става на 5 години, така че май е най-добре да направя и тази хистероскопия.
Понеже ходим в МЦРЗ (Щерев),  питах ги там колко струва и каква част се поема от касата. Хистероскопията не се поемала от касата :!:  :?:  Преди време ходих при д-р Попова, която оперира в 5-та градска, тя ми каза, че се поема от касата и даже ми даде списък какви документи да приготвя. Като чета други теми, също момичетата казват, че са отишли с направление.
Така че, моля който знае със сигурност поема ли се, и също ще ми е полезно да ми дадете линк за клиничните пътеки, където мога да видя точно поема ли се и под кой номер и пр. Лекарката в МЦРЗ ми каза да питам, ако се поемала, да вземели и те да я поемат. Тя не знаела да се поема.

Много благодаря!
Благодаря ти, Бени!

*

Starlet

• 1937
  • Добротата ще спаси света!!!
Re: Хистероскопия - поема ли се от касата?
« Отговор #1 -: Октомври 21, 2005, 11:52:42 am »
Мисля че ти си поредна финансова жертва на клиниката на Щерев. Съжалявам че се изразявам така грубо. Аз също знам че се поема от здравната каса. Ще се поразровя за по-актуална информация. Друг е въпроса ако самата клиника няма сключен договор със здравната каса. Но ако си ползвала някаква здравна услуга каквато и да до сега при тях през здравната каса би следвало че имат такъв договор
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #2 -: Октомври 21, 2005, 12:18:49 pm »
Имат договор със Здравната каса.
*

Starlet

• 1937
« Отговор #3 -: Октомври 21, 2005, 12:22:20 pm »
Значи ето какво открих но не ми ровеше повече това го пише в Националния Рамков Договор на касата
"055   Оперативни интервенции чрез коре-   470
   мен достъп за отстраняване на боле-
   стни изменения на женските полови
   органи   "
Ето и линк към целия рамков договор сигурно пише и доста други неща но той е прекалено голям и не ми се четеше повече.

http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?w=1280&h=994
*
« Отговор #4 -: Октомври 21, 2005, 13:07:33 pm »
Правих хистероскопия мин. седмица в МД. Със сигурност се поема от касата.

« Отговор #5 -: Октомври 21, 2005, 13:23:48 pm »
Много благодаря, и аз така мисля. При Щерев знам, че за лапароскопии минават през касата, само си доплащаш, ако тяхната цена е над това, което плаща касата.
Не съм решила непременно да я правя при Щерев. Разпитвам засега. Габи, ще ми разкажеш ли малко повече - за какво я прави, с каква упойка, колко болнични дават, колко време препоръчват пазене след това, при кой лекар. Ако предпочиташ, на лични.

Много благодаря! :D

П.С. Габи, щом ти е правена скоро, можеш ли да минапишеш какви документи от личния доктор взе, каква диагноза ти написаха в направлението.
Благодаря ти, Бени!

« Отговор #6 -: Октомври 21, 2005, 13:52:25 pm »
Цитат на: Starlet
Значи ето какво открих но не ми ровеше повече това го пише в Националния Рамков Договор на касата
"055   Оперативни интервенции чрез коре-   470
   мен достъп за отстраняване на боле-
   стни изменения на женските полови
   органи   "
Ето и линк към целия рамков договор сигурно пише и доста други неща но той е прекалено голям и не ми се четеше повече.

http://www.nhif.bg/bg/default.phtml?w=1280&h=994

Старлет, много благодаря за линка! Изчетох секцията, не пише в прав текст хистероскопия, но пише за взимане на биопсии - може да е някое от тези :roll:
Благодаря ти, Бени!

*

Starlet

• 1937
« Отговор #7 -: Октомври 21, 2005, 13:59:36 pm »
Да, да това имах в предвид като казах че може да пише и други неща защото в договора е доста завоалирано казано. Но някъде бях срещала таблица с поименно манипулациите и операциите които се поемат от здравната каса но немога да я намеря в момента а не помня и точно къде съм я гледала. Но ще продължавам да търся.
« Отговор #8 -: Октомври 21, 2005, 14:04:25 pm »
Цитат на: Starlet
Но ще продължавам да търся.

Старлет, много ти благодаря Миличка :D  Ще ти отнеме сума време, не се занимавай. Мисля да се обадя на горещия телефон на НЗОК и да ги питам. Също мисля да кажа на лекарката при Щерев, да си проучат нещата, защото имам вече няколко потвърждения, че в МД минава през касата. Иначе ще помисля да я направя на друго място, за какво плащам купища осигуровки :evil:
Благодаря ти, Бени!

*

Starlet

• 1937
« Отговор #9 -: Октомври 21, 2005, 18:22:33 pm »
Ох немога да се сетя къде я гледах тази таблица но съм 80% сигурна че здравната каса поема хистероскопия. Мен пък се мъчеха да ме излъжат преди 3-4 месеца че лапаро не се поема от Здравната каса. Аз така и не го направих де след като разбрах че се поема а лекарят ме е излъгал просто вече нямам доверие и го смених с друг  :)  Та тогава ги гледах тези неща.
*
« Отговор #10 -: Октомври 21, 2005, 18:31:30 pm »
Фрешче, правих хистероскопията тъй като при цветната снимка се видя, че имам някакво  много голямо образование в матката. Прави се 1-2 чист ден след М. Бях със спинална упойка в резултат на която имах 4-дневен ужасен главобол. Постъпих в болницата, на обяд пих Х Prep, на другия ден беше операцията, на третия ден ме изписаха. Сестрата каза, че ми се полагали 30 дни болничен, но аз взех само 10. Всъщност, ако не беше идиотския главобол от който не всички страдат, още на другия ден щях да съм работоспособна. Имаше едно момиче, което явно беше доста по-лек случай от мен. Нея я изписаха няколко часа след като премина действието на упойката и беше в състояние да се движи нормално.
Правих си ПКК, утайка, кръвна група. Носех направление за постъпване в болница и за интернист (Май са No 3 и 7).
Диагнозата беше ендометриален полип, на латински звучеше нещо подобно.
За въздържанието от секс забравих да питам, а за бебеправеното лекаря каза "не много", така че сл. месец опитите продължават.

*
« Отговор #11 -: Октомври 21, 2005, 20:30:54 pm »
Току що видях в ценоразписа на МЦ София процедура, наречена "полипектомия, вкл. биопсия". Не знам обаче дали ще ти свърши някаква работа, но можеш да попиташ в центъра защото струва само 30 лв.