Аз съм Наталия. Не мога да схвана защо нещо се проваля в изпращането на съобщ.ако си напиша името като "потребител".
Надявам се все още да ме помните.
...аз преживях нещо страшно. Мога да споделя само с вас, защото някак си се чувствам изчерпана и неспособна да говоря с другиго, впрочем дори със самата себе си. Май тръгнах по опасния наклон на психо-разрухата. Все по-осезаемо чувствам, че изпитвам угризения и вина, например дори сега - натоварвайки тези, на които предстои някоя от АРТ. Но толкова много искам да понамалее болката...
Ето какво се случи : В началото на август планирахме ИНСЕ. За първи път решихме да е със стимулация с клостил. И се случи нещо странно : медикаментът ми повлия удивително силно, образувах няколко фоликула, които нарастваха плавно. Изведнъж НЕЩО ми подсказа, че можем да ги надупчим..просто ей така /тоест да ги пунктираме, да се иксират и така да се повишат шансовете/. Подтикнахме процеса само с няколко инжекции пурегон. Образуваха се осем-девет много добри фоликули, хормоните достигнаха нужните високи нива, аз...горях. Рискът да се получи ЛХ-пик беше огромен, защото не приемах декапептил/диферелин, пък и съм с къс цикъл, но опасността не се реализира. При пункцията се събраха седем яйцеклетки, пет се оплодиха след икси и се развиха чудесно...и нито една не отпадна до петия ден от култивирането им в епруветка, което само по себе си е 100% преживяемост, тоест пак чудо. Когато се трансферираха в предбластоцистна фаза, бях абс.сигурна, че този път ще се захванат поне две...просто защото това беше най-удивителното стимулиране, за което въобще съм чела или чувала и нали разбирате, имах убеждението, че след като се е случило чудо ...няма как да не продължи да се случва още 9 месеца. Убеждението не ме напусна до 15-тия ден на лутеалната фаза, когато счетох, че супер редовният ми мензис закъснява с 12 часа. На следващия ден също не прокървих и "знаех", че са се имплантирали поне три ембриона /не знам как да го обясня - чувството на пълна, безусловна и категорична сигурност изпълваше цялото ми съзнание и подсъзнание/. Трябваше да направя тест, но не го сторих, защото изпитвах почти суеверен страх, че някакъв крив резултат ще провали чудото. Зачаках да минават дните...и си течеше времето, а кръв нямаше. На 19-тия ден след пункцията на ехограф се видяха един ембрион плюс няколко вероятно налични. На 23-тия се видя, че едното плодно сакче е нарастнало, макар и да беше малко за гестационната седмица - пета. След четири дена реших, че вече мога да мина и през кошмара на кръвния тест. Толкова бях уверена, че нивата на най-жадувания от нас хормон ще са минимум 200. Но не биде - бЧХГ беше по-малко от 20. Изпаднах в силен шок, направо потрес, правих истерии, натъпках се с антидепресанти, тичах/физически/ до други лаборатории...резултатът беше същият, дори по-лош. Същият ден на ехограф се отчете съвсем малко нарастване на сакчето. След 20 часа прокървих, отново тест - ЧХГ беше спаднало малко, на ехограф се установи "намаляване" на размера и на сакчето. През нощта изхвърлих огромно парче белезникава лигавична тъкан...започна менструацията.
Чудото отлетя, стори ми се че съм изоставена от съдбата и оставена от живота.
И не мога да намеря утеха. Но не защото това е петото ми ИКСИ, а защото не ме напуска мисълта, че сама предизвиках аборта, поддавайки се на силния стрес след резултата от теста.
Съпругът ми безпрестанно ме убеждава, че нещата са обърнати...че не стресът е предизвикал аборта, а някакво мое вътрешно чувство, че ембриончето е започнало да загива, е придизвикало стреса. А мерило за това как ли в действителност стоят нещата, може би ще бъде всеобхватността на чувството ми за вина или игнорирането й...някога.
Удивително звучи формулата "това което не ни убива, ни прави по-силни", само че правилно ли я тълкуваме. Колко точно по-силни можем да станем и как по дяволите ще узнаем кога нещото не ни е "убило".
Много се извинявам, ако съм предизвикала гадни емоции у някого.