0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

има ли връзка между прогестерона и БТ
« -: Ноември 09, 2007, 10:00:52 am »
здравейте момичета  :)!опитвам се да си отговоря на няколко въпроса,но тъй като си смених лекаря и при този който искам да ида ми дадохда час чак за март...та се надявам да ми отговорите за момента вие :oops:..
1-прогестерона влияее ли на лутелната фаза и как?
2-възможно ли е като е висока (всички дни във в ЛФ) БТ да е нисък прогестерона..
3-прегнила знам че е за поддържане на ЛФ(и жълтото тяло,а не зависи ли от него прогестерона..),ако е така,възможно ли е да има нисък прогестерон,когато се бият инжекции прегнил???
благодаря страшно много на всички момичета които се включат с информация по въпроса.. :bighug: :bighug: :bighug:,добре че ви има, :balk_21:
"Любовта е състояние,при което е невъзможно да си щастлив без щастието на друг човек."-Робърт Хайнлайн!!!
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
Re: има ли връзка между прогестерона и БТ
« Отговор #1 -: Ноември 12, 2007, 09:56:45 am »
Цитат
1-прогестерона влияее ли на лутелната фаза и как?
2-възможно ли е като е висока (всички дни във в ЛФ) БТ да е нисък прогестерона..
3-прегнила знам че е за поддържане на ЛФ(и жълтото тяло,а не зависи ли от него прогестерона..),ако е така,възможно ли е да има нисък прогестерон,когато се бият инжекции прегнил???
благодаря страшно много на всички момичета които се включат с информация по въпроса..

Кате, що не използваш търсачката за да си отговориш на въпросите,  а чакаш наготово някой да ти отговори? :D

1. Прогестерона влияе на лутеалната фаза, в която стойностите му нарастват, за да може маточната лигавица да се увеличи и да се подготви матката за инплантиране на оплодената яйцеклетка и запазване на ембриона в първите гестационни седмици;
2. Има температурна зависимост между висока БТ и прогестерона, но все пак най-точно е серологично изследване на прогестерон - 7 дни след ДОКАЗАНА овулация.
3. Прегнилът не е препарат, който поддържа лутеалната фаза.
« Последна редакция: Ноември 12, 2007, 09:58:27 am от lady_11 »
« Отговор #2 -: Ноември 12, 2007, 10:44:33 am »
ladi_11,не си мисли,че чакам наготово...аз още миналия месец се рових(не само в този форум,но и в бг.мама ,и в google търсих),но инфото което открих,не ми изясни нещата!!!!!!
щом,прегнила не поддържа ЛФ,тогава защо ми го биха в ЛФ(три инжекции от 5000ед,през 5 дни)???  8O
четох на ТЪРСАЧКАТА ,(още миналия месец),че се изписва за задържане на бременни ,както и за подпомагане на жълтото тяло..а от жълтото тяло се определя ЛФ,нали така?!или греша?!затова и пуснах темата ТУК!!!не за да чакам отговори НАГОТОВО,а защото информацията която намерих,ме обърка..
"Любовта е състояние,при което е невъзможно да си щастлив без щастието на друг човек."-Робърт Хайнлайн!!!
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #3 -: Ноември 12, 2007, 10:52:55 am »
медикаментът Прегнил представлява хормонът ЧХГ. този хормон се отделя от организма само при бременност и служи за задържане на имплантирания ембрион. обикновено се предписва когато има наличие на ранна бременност или вероятност от бременност, за подкрепа на имплантирането.
също така, инжекция с Прегнил при наличие на зрял фоликул, води до спукване на фоликула и отделяне на яйцеклетка (до овулация, демек).
Прегнилът няма отношение към прогестерона.
прогестеронът е хормон, който се отделя от жълтото тяло след овулация.
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

mini

• *
  • 8160
  • purple addicted
« Отговор #4 -: Ноември 12, 2007, 11:04:08 am »
Цитат
Базална температура и прогестерон

Вашата базална температура е температурата на вашето тяло в покой, измерена сутринта след най-малко 3 часа сън и преди да станете от леглото. Мери се със специални термометри за базална температура, които се продават във всяка аптека.
Преди овулацията базалната температура е относително ниска. След овулацията тя се покачва достатъчно, че да можете да забележите разликата между предовулационните и следовулационните температури, когато те се нанесат на графиката. Типичната графика, която показва установена чрез измерване на базална температура овулация, е двуфазна. Това означава, че тя изобразява по-ниски температури преди овулацията, покачване и след това по-високи температури след овулацията.
Овулацията обикновено настъпва в последния ден на ниските температури.

Вашата базална температура е фертилен признак, който е свързан с хормона прогестерон.
Това е единственият признак, който сигнализира в момент, когато овулацията вече е настъпила, докато всички останали признаци (с изключение на прегледа при акушер-гинеколог) могат да ви подскажат, че овулацията може би ще настъпи скоро.
Преди овулацията има по-малко количество прогестерон във вашето тяло и базалната температура е все още сравнително ниска. След овулацията, когато се увеличи количеството на прогестерон, отделяно от жълтото тяло, температурата започва да се покачва. Покачването на температурата след овулацията е достатъчно, за да може да бъде отчетено от термометър за базална температура и отразено на графиката на базалната температура.

Покачването на базалната температура обикновено е от 0,2 градуса по Целзий, но понякога може да е и 0,1 градуса, в редки случаи и по-малко. Реалните стойности на температурите не са толкова важни, колкото покачването им и наличието на двуфазна графика.

Ако няма бременност, температурата ще остане повишена в продължение на 10 до 16 дни, докато жълтото тяло регресира. Тогава нивата на прогестерона рязко спадат и настъпва новият месечен цикъл. Температурата в този случай обикновено пада, но понякога се случва да има непостоянни или по-високи температури и по време на менструацията.
Докато измервате базалната си температура, можете да си помогнете в предвиждането и потвърждаването на овулацията чрез другите симптоми на фертилността, в частност цервикалната слуз. Наблюдаването на различни фертилни сигнали позволява засечка в случай, че един от тях е компрометиран от странични фактори.

източник: http://calendar.zachatie.org/work/HelpWhyCalendar#7
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."
"Прекалено много хора харчат пари, които не са спечелили, за да си купят неща, които не им трябват, за да впечатлят хора, които не харесват" Уил Смит
« Отговор #5 -: Ноември 12, 2007, 11:25:26 am »
http://www.medinfo.bg/doctor/sprav/Pregnyl.htm
http://www.zachatie.org/index.php?option=com_content&task=view&id=413&Itemid=13
благодаря ви за отговорите,но и аз съм изчела вече тези теми,дори пускам инфо(листовка какво представлява прегнила) за прегнила..и по специално обърнете внимание на следното(тъй като LADY_11 каза обратното,че прегнила не поддържал ЛФ-пък аз чета на ТЪРСАЧКАТА други неща..): "Поддръжка на лутеалната фаза
Две или три последователни инжекции се прилагат за период от 9 дни след овулация или ембрионален трансфер(например на ден 3, 6 и 9)."
jam,що се отнася до биенето на прегнил преди ову,знам отлично ,че е за пукане на фоликулите и за таймиране на ову-то,но ако сте изчели по горе какво съм писала ще видите,че въпросът ми е за СЛЕД ОВУ!!!моля не се сърдете когато питаме...и пускаме теми..нали затова е форума,за да си помагаме или се лъжа..??? 8O нямам нужда от съвети да пусна на ТЪРСАЧКА(LADY_11),защото щом съм ви попитала,значи не съм си изяснила ситуацията в ТЪРСАЧКАТА!!
надявам се да не звучи грубо това,което пиша,но малко ме обиди и засегна отношението..пък мисля ,че е хубаво да сме по-толерантни към тези които знаят по-малко и питат...не е срамно да питаш..в крайна сметка,не виждам какво пречи като видиш някаква тема,за която имаш инфо да отговориш на момичето което пита...ТОВА Е ЧОВЕЩИНА!!!
все пак на тези които са отговорили -БЛАГОДАРЯ...,макар че
въпреки вашите отговори и всичко което изчетох още имам неизвестни,но явно когато ми дойде часа за лекар...ще ми ги обясни той!!!
хубав ден желая на всички
« Последна редакция: Ноември 12, 2007, 11:59:18 am от katia13 »
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #6 -: Ноември 12, 2007, 14:55:32 pm »
Прегнила се прилага и за поддържане на лутеалната фаза.
Ето и схема.
Дори да е вкаран от вън действието му не се променя - пак обекта му е и ЖТ

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #7 -: Ноември 12, 2007, 15:15:14 pm »
на мен не ми се е случвало да ми предписват Прегнил просто за поддръжка на лутеалната фаза. в моята клиника не се прави стандартно това нещо, явно.
за поддръжка на ЛФ се предписва прогестеронов препарат.
Прегнил обикновено изписват при положителен тест за бременност - някои лекари го предписват стандартно на всички бременни в началото, а други лекари - избирателно, ако има болки, кървене и някакви съмнения за проблем.

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #8 -: Ноември 12, 2007, 15:28:29 pm »
благодаря ти denis :balk_21: ,ти винаги си насреща!!!!благодаря и на таня,rally_pat,little_rabbite,miusli,eagle и  на много други,които откликват адекватно на нашите въпроси и ни помагат :bighug:(дано не съм сгрешила правописа на някои от потребителските имена,но ги пиша на спомен.. :oops:)!
denis,схемата която си пуснала е супер :D!!!
p.p. искам да се извиня ако съм обидила някой,с постинга си по-горе в тази тема,не е било нарочно..просто бях малко рязка,защото се почуствах изолирана и обидена(от начина по който беше формулиран отговора на lady_11   :(  )!много от вас,които сте отдавна в този форум са минали по същия път,по който вървим ние сега!!и някои вече сигурно си имат бебчета(да са им живи и здрави,да им носят само радост :D),затова и вярвам в този форум като цяло..защото сме сред хора,на които им е позната болката и ще ни разберат подкрепят със съвети или поне емоционално!!
« Последна редакция: Ноември 12, 2007, 15:48:41 pm от katia13 »
« Отговор #9 -: Ноември 12, 2007, 15:41:29 pm »
jam, :? аз незнам дали е трябвало да ми го изписват прегнила в ЛФ,не съм лекар и немога да изказвам мнение дали конкретния доктор е постъпил правилно(най-малкото защото не ме проследиха два или три месеца да видят как ми е ову-то спонтанно и колко е дълга ЛФ-нормално  8O,не поискаха и прогестерона да видят на 7 ден след ову,както разбрах от тук че трябва..и т.н. ; затова и миналия месец,четях с часове тук във форума и в нета инфо по тия въпроси..,а този месец почнах и вече да пиша),но това е трудно вече за коментар,защото всеки лекар има явно предпочитания и схеми които предпочита(за конкретния пациент),които поради някаква причина(нали за това е учил  :D )смята,че ще са най-подходящи!!
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #10 -: Ноември 12, 2007, 18:06:37 pm »
Цитат
Прегнила се прилага и за поддържане на лутеалната фаза.
Ето и схема.
Дори да е вкаран от вън действието му не се променя - пак обекта му е и ЖТ
Хубу де, Денис, обаче на тази схема в левия ъгъл пише в превод на български "След инплантация" - т.е. има бременост в ранен стадии, а не е за поддържане на лутеалната фаза. Я ми го обясни, че ми стана интересно?

Ся към Катето: Съжалявам ако съм ти прозвучала рязка, от така зададените ти въпроси не разбрах, че си ползвала търсачката. Приеми моите извинения.
Във всеки случай, това което описваш ти като метод на диагностика и лечение обаче - непроследяване на спонтанна овулация, както и никава информация за количеството на прогестерона след това, "на сляпо" поставяне на прегнил води до съмнението ми, че досегашния ти доктор не разбира много от репродуктивна гинекология и ендокринология. Успех март месец с новия доктор!

*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #11 -: Ноември 13, 2007, 07:35:49 am »
Pregnyl-a действа като ЛХ - подпомага узряването на фоликула и осъществяването на овулация,стимулира продукцията на прогестерон от corpus luteum.
Така, че е нормално да се поставя след О.- дори и да не се знае със сигурност дали има зачеване.
lady_11
 ЧХГ - се отделя след имплантация, ако няма бременност няма ЧХГ така, че е нормално на схемата да пише имплантация  :D
/просто не намерих друга схема - мислех, че тази е доста показателна/

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #12 -: Ноември 13, 2007, 10:03:33 am »
денис и на мен лекарката ми каза ,че прегнила е за поддържане на ЖТ!
но понеже не ми обясниха,защо искат да го поддържат(ЖТ),какви странични ефекти би могло да има от тези височки според мен единици прегнил и прочие,се разтърсих из форума и тогава разбрах,LADY_11,че е трябвало да бъда проследена няколко месеца на естествен цикъл(без намеси),затова и реших да сменя лекаря :D!
пуснах тази нова тема,защото четях различни мнения(което ме обърка :?) и тъй като миналия месец имах зацапване от 8-и ден след ову..исках да си изясня откакво е било!!в последствие ,разбрах че не е от нисък прогестерон(заради прегнила,който все пак стимулира ЖТ,а то пък произвежда прогестерон),неможе и да е било от полип(защото би трябвало да има леко прокървяване при полов акт..а и на мен зацапването ми беше само този месец - от 8-ия ден след ову-то)..тъй че логиката ми е ,че може би е имало някакво оплождане,но не се е задържало,не е могло да се имплантира(въпреки прегнила),а ми е закъсняло все пак,точно защото прегнила поддържа ЛФ и респективно ЖТ("ОБАЧЕ НЕЗНАЕХ КАКВО ДА МИСЛЯ ВСЕ ПАК ТОГАВА,ЗАЩОТО ЛЕКАРКАТА МИ БЕШЕ КАЗАЛА,ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА МИ ЗАКЪСНЕЕ ОТ ПРЕГНИЛА")!
почти съм сигурна,че при другия лекар,за който чакам няма да се получи така:);не защото смятам,че този лекар от предния месец не е компетентен(репродуктивен гинеколог е),а по-скоро мисля,че не е подходил достатъчно човечно и съвестно..надявам се да греша и да е имал причина за действията си,но аз няма как да я знам все пак като не ми я казал :?..както и да е!благодаря за пожеланията за успех при новия доктор,които си ми написала lady_11,искрено се надявам най-накрая да постигна мечтата си!!!
П.П. съжалявам за дългия постинг,но исках да обясня защо съм пуснала темата..сега вече съм си отговорила донякъде..дано помогне на някой друг с подобни въпроси!!
*
« Отговор #13 -: Ноември 13, 2007, 12:07:04 pm »
Катя, с риск съвсем да те объркам, ще ти кажа моето мнение, че не е имало оплождане, тъй като ти не знаеш дали ти се е спукал фоликула. На мен също са ми интересни твоите разсъждения, защото и аз имам подобен проблем. Но независимо от всичко, искам да ти кажа следната ситуация - аз отдавна имам кафеникаво зацапване и следя всичко по този въпрос. Та, на лечение с Дуфастон и другия синтетичен прогестерон, имах минимален ефект. След прием на Утрогестан и то чак след 3 месеца имах нужния ефект. През това време дебелината на стената на матката е в нужните размери имам предвид преди приема на каквито и да е хормони/. Та и аз като теб искам да разбера кое е първото - яйцето или кокошката.
« Отговор #14 -: Ноември 13, 2007, 12:16:43 pm »
 :D :D :D :D,напротив miusli,ЗНАМ че миналия месец когато ми биха всички тези инжекции прегнил,ми се е спукал фоликула,защото тогава правих фоликулометрия (само в този месец)през ден;освен това ми поставиха ,както ти бях писала преди ову(при нужния размер на фоликул вляво)прегнил 8000ед(точно за да се спука)и два дни след тази първа инжекция бях пак при лекаря и ми каза,че се е спукал фоликула!!!дотук всичко си ми беше ясно..объркването ми дойде от ЛФ и зацапването както ти казах :D
ама дай да ги коментираме тия неща на лични,че тук не е подходящо да се пише едно и също...