0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
ОСИНОВЯВАНЕ
« -: Януари 11, 2008, 14:00:20 pm »
Привет на всички!

Отдавна не съм влизала във форума - откакто преди 4г. забременях. Тук съм споделяла най-съкровените си вълнения. Ето че пак настъпи такъв момент... Този път темата е друга. Въпреки всичко ми се струва, че и този път тук ще намеря това, което търся.
Дъщеря ми е вече на 3г. и 3м. Сладко, емоционално и умно дете - моя гордост. Но необяснимо и за мен самата, започнах да изпадам в ситуации, когато я прегръщам и целувам, започвам да ридая при мисълта, че някъде има деца, които тези ласки никога няма да получат. Мили момичета, кажете - някой осиновявал ли е дете. Колко е дълга процедурата?
Re: ОСИНОВЯВАНЕ
« Отговор #1 -: Януари 11, 2008, 14:34:52 pm »
Здравей Снежина, добре дошла :D

Чудесна идея :D Има и осиновили мами, и чакащи да осиновят :D

Ето процедурата в общи линии: документи се подават в район Закрила на детето по местоживеене. Наборът документи се уточнява на място, защото има различия в отделните служби, но са 10-тина (мед.изследвания, свидетелство за съдимост - от този род) - могат да се съберат спокойно за 10-тина дни. След внасянето на документите тече тримесечен период, в който социалните служби подготвят доклад: правят се 3-5 срещи с кандидатите да осиновят, посещение в дома на кандидатите и се прави доклад, в който се описва семейството, отношенията им, възможностите им да гледат дете и такива работи. Уточняват се изискванията на осиновителите към детето - пол, възраст, етнос, здравословно състояние. След това следва вписване в регистрите - всеки окръжен град води отделен регистър. После се чака предложение от социалните за осиновяване - те се събират периодично и когато има детенце с уредени документи за осиновяване, подбират от кандидат осиновителите подходящи двойки и ги канят да се запознаят с детето и да го осиновят, ако се съгласят. Това чакане варира от няколко месеца до 2-3 години, в зависимост от поставените изисквания от кандидатите. После се насрочва дело в Районния съд (би трябвало да е формалност) и след 7 дни двойката взима детето вкъщи :D

надявам се съм била полезна :D
Благодаря ти, Бени!

*
« Отговор #2 -: Януари 11, 2008, 15:27:34 pm »
Да, благодаря. Явно не трябва да се губи време. Да вземаме окончателно решение и да скачаме...че времето лети!
*
« Отговор #3 -: Януари 11, 2008, 15:34:50 pm »
  Snegina,поздравявам те за решението ти!
« Отговор #4 -: Февруари 04, 2008, 04:25:59 am »
Здравейте,
и аз като Снежина страдам при мисълта за тези изоставени деца и още като ученчка мечтаех да осиновя детенце.Разбрах от всичко написано, че пътя е много труден. Въпроса ми е може ли сама жена(без брак)да стане осиновител и пречка ли е липсата на собствено жилище.Аз съм млада, на 22г. , но съм сигурна в моите възможности и знам, че мога да отгледам дете сама.Много момичета имат деца на по 20г.,мислите ли че имам шанс да осиновя дете.Ще се радвам на отговор.
« Отговор #5 -: Февруари 04, 2008, 08:23:13 am »
Чудесно решение Снежина действайте и дано всичко мине максимално лесно и да направите щастливо някое малко слънчице !
Vitlena, това че си сама /без брак/според мен няма да е проблем, но липсата на жилище би създала спънки :(

« Отговор #6 -: Февруари 06, 2008, 15:21:29 pm »
Витлена, привет :D
Ето според моята информация по твоите въпроси:

По принцип, по-младата възраст е предимство :D Сега не съм сигурна 22 дали пък няма да ги счетат за малко, от гледна точка на житейски опит и т.н., но по-скоро след като убедиш социалните за мотивацията си, би било предимство :D
Сам осиновител обаче е по-скоро недостатък. Социалните се опитват да намерят за всяко детенце "пълно" семейство, предполагам в общия случай се предполага, че е по-добре за детето. Все пак, доста жени осиновяват като самостоятелни кандидати.
Относно жилище - това пък хич не е проблем и няма такова изискване. Ако все пак можеш да покажеш известна финансова стабилност, т.е. да можеш да посрещнеш разходите за отглеждане на едно дете. При оглед на жилището (няма изискване да е твое, може да е на близки, може да е под наем) няма даже изискване за отделна стая, а да "може да се обособи самостоятелен кът на детето". Все пак, за изоставените дечица по-важно е да получат любов и сигурност, не толкова материални придобивки.

Успех!
Благодаря ти, Бени!

*
« Отговор #7 -: Февруари 06, 2008, 17:17:03 pm »
Страхотни сте момичета,с вас съм и ви се възхищавам :youwoman:
Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!
*

krasiko

• 412
  • Щастлива мама на двама
« Отговор #8 -: Февруари 07, 2008, 20:14:45 pm »
В последно време и аз си мисля за осиновяване.Толкова пари и нерви хвърляме покрай това забременяване  :(  просто няма смисъл . До сега да сме взели и да сме отгледали едно детенце ! Има толкова много малки душички,които чакат някой да ги намери . 
« Отговор #9 -: Февруари 11, 2008, 08:47:20 am »
Витлена, привет :D
Ето според моята информация по твоите въпроси:

По принцип, по-младата възраст е предимство :D Сега не съм сигурна 22 дали пък няма да ги счетат за малко, от гледна точка на житейски опит и т.н., но по-скоро след като убедиш социалните за мотивацията си, би било предимство :D
Сам осиновител обаче е по-скоро недостатък. Социалните се опитват да намерят за всяко детенце "пълно" семейство, предполагам в общия случай се предполага, че е по-добре за детето. Все пак, доста жени осиновяват като самостоятелни кандидати.
Относно жилище - това пък хич не е проблем и няма такова изискване. Ако все пак можеш да покажеш известна финансова стабилност, т.е. да можеш да посрещнеш разходите за отглеждане на едно дете. При оглед на жилището (няма изискване да е твое, може да е на близки, може да е под наем) няма даже изискване за отделна стая, а да "може да се обособи самостоятелен кът на детето". Все пак, за изоставените дечица по-важно е да получат любов и сигурност, не толкова материални придобивки.

Успех!
Фрешче, една колежка и приятелка миналата година проучваше въпроса и бяха и казали, че трябва да имат собствено жилище/те живееха под наем/. Така че информацията която имам не е от първа ръка....а може и да не ми е казала истината :(

« Отговор #10 -: Февруари 12, 2008, 12:03:58 pm »
Според мен със сигурност няма изискване за собствено жилище. Може нещо да не ти е казала нещата съвсем ясно :D
Благодаря ти, Бени!

*
« Отговор #11 -: Февруари 12, 2008, 16:07:17 pm »
Аз попитах социалната в нашия град и тя каза, че не е задължително да е собствено жилището, но трябва да се каже какво е - под наем, на близки и т.н.