0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

wild cat

Бременност и прееклампсия
« -: Януари 24, 2008, 12:42:49 pm »
Здравейте, момичета!
Много болка има в сърцата на повечето от вас. За съжаление и с мен е така.
С бременноста ми уж всичко беше наред, но загубих бебето, поради прееклампсия /високо кръвно и албумин/. Въпреки, че лежах доста време в болница и въпреки терапията, нищо не помогна, за да го спасят. Беше започнало да изостава в развитието си, не беше с нужното тегло, тъй като кръвотока беше нарушен. Един ден просто сърчицето му спря. Родих в края на 7 месец, чрез системи, балон-катетър и т.н. мъчейки се два дни.
За психическата болка няма да коментирам....
Сега отново правим опити за бебече, но нищо не се получава, въпреки, че си следя овулацията, включително и с тестове.
Ясно е, че са ми нужни щателни изследвания - генетични, имунологични и т.н. Освен това вече съм над 30 години и е ужасно, ако всичко отново се повтори.
Дайте ми съвет - от къде да започна и към кой лекар да се насоча! Искам да се боря и да успея!
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
Re: Бременност и прееклампсия
« Отговор #1 -: Януари 24, 2008, 16:08:30 pm »
wild cat, това което сте преживели е много тежко, съжалявам.

Кажи от кой град сте за да можем да сме ти полезни.

Поздравления за смелостта ти и се надявам това да не се повтори никога!
« Последна редакция: Януари 24, 2008, 16:19:18 pm от evro »

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*

wild cat

• 404
  • Няма начин да няма начин!
« Отговор #2 -: Януари 24, 2008, 16:18:55 pm »
По-близо съм до Пловдив, отколкото до София, но ми се струва, че без многократно ходене до София и Плевен няма да стане. По-важното е, ако има момичета, които са успели да се преборят успешно с прееклампсията в следващата си бременност с помоща на добър специалист, то нека да споделят! Защото вече ми казаха, че се очаква с всяка следваща бременност проблемът да се задълбочава.
*

z22

• *
  • 3293
  • мама на слънцa
« Отговор #3 -: Януари 24, 2008, 16:29:47 pm »
много съжалявам за загубата ти. :(
Кога започнахте терапията и с какво?
 Аз имам 2 аборта-първият беше ранен,а вторият в 20-та г.с.Вторият беше ,защото бяха еднояйчни близнаци и едното живееше за сметка на другото,но и имах високо кръвно.И при мен протече няколко дни и с балон-катетър-ужасно е.
 За това при сегашната ми бременност започнах Аспирин и Допегит още от 8-ма г.с.,като постепенно се налагаше да увеличаваме Допегит-а.После и при мен се откри проблема с албумина и започнах прием за Дузофарм и протеини на Биогейм.Още доста време ми остава-дано стигнем до края.

Изследванията,които аз правих след абортите са -имунологични и генетични(за тромбофилия),а също и на щитовидната жлеза.Всичко при тях беше наред.
 Според мен,при следваща бременност ,трябва да започнеш още от началото да пиеш лекарства за кръвното.
 За лекарите-съжалявам,но само за София имам опит.
 Успех ти желая,дано скоро си бременна и този път успешно.
 Сега се сетих и друго-при следваща бременност задължително да те следят с Доплер на всеки 2 седмици!

« Последна редакция: Януари 24, 2008, 17:21:38 pm от z22 »
<br />
*

wild cat

• 404
« Отговор #4 -: Януари 24, 2008, 17:18:22 pm »
z22, благодаря за отговора. Четох във форума за това, което си преживяла. Не крия, че историята ти ме разтърси. От доста време се опитвам да стъпквам болката, да я игнорирам, но тя изкача понякога най-ненадейно и ме сграбчва с нова сила, сякаш всичко е било вчера /всъщност мина почти година/. Терапията ми в болницата беше с допегит, дозодрил, аспирин, много венозни вливания на какво ли не, включително и кръвна плазма, но най-вече пасивно наблюдение на кръвното. Ужасяващото е, че в отделението в което лежах, дори апаратите за кръвно налягане не бяха в ред, постоянно се въртяха такива, които бяха повредени и неточни /и това в 21 век, в Пловдив/.
Да не говорим, че лекарят, който се правеше, че следи бременността ми /преди постъпване в болницата/ нито веднъж не спомена за възможен проблем с кръвното. А такъв проблем, явно винаги трябва да се предполага и кръвното постоянно да се следи. Толкова е просто! И всичко приключи безвъзвратно ...... заради това. Сигурно поне месец бях поддържала много високо кръвно без да зная. Нямах оплаквания, освен главоболие и много рядко шум в ушите. Сега се проклинам, че не съм обърнала внимание на тези симптоми.
Но и нашите лекари предпочитат да изчакват, да наблюдават, да протакат, вместо да са активната страна, сякаш оставят природата сама да реши, нямат опит, нямат техника. И вместо да открият причината и да я отстранят, в един момент вече е късно... За това сме толкова много тук сега, съкрушени и уплашени дали всичко няма пак да се повтори.
И все пак, ако искаш можеш да ми препоръчаш някои лекари /независимо, че са в София/, от които си доволна и мислиш, че се справят успешно с твоя проблем!
*

z22

• *
  • 3293
  • мама на слънцa
« Отговор #5 -: Януари 24, 2008, 17:35:04 pm »
Ами терапията ти е била много добра,но за съжаление твърде късно започната.
 Всеки път на консултациите от ЖК трябва да следят кръвното,но много малко го правят.
 При следваща бременност,според мен и ти трябва от рано да започнеш лекарствата ,независимо че може да ти е нормално кръвното.Аз започнах с нищожни дози , а сега съм на почти максималната.Мери кръвното по 4 пъти на ден - така ще видиш и в кой период е по-високо.Всеки месец си пускай ПКК и давай урина за изследване.
 За лекар-аз си ходех (в минало време,защото от 1 м. съм в чужбина) в Токуда при д-р Колева,но тя ми е лекар още преди да отиде в тази болница.Доволна съм много от нея-благодарение на нея стигнах до тук.
 Не знам дали е добър варянт за теб обаче,защото там сега напливът е голям,прегледите са кратки,а Доплерът им е в друго отделение.Аз ходех много рано сутрин или в някоя дупка,за да има време да обикаляме по кабинетите.А ти като не си от София,ще е трудно.
 Но поне за фетална морфология може да отидеш до София - при д-р Димитрова от Фемина (и в МД работи) - тя е много добър специалист.
<br />
*

wild cat

• 404
« Отговор #6 -: Януари 24, 2008, 18:04:29 pm »
Благодаря за всичко! Дано има и други препоръки.
На всички, които четат искам да кажа:
Мили момичета, следете стриктно кръвното си налягане по време на бременноста. Веднага вземете мерки, ако видите, че то се покачва. Не омаловажавайте този проблем. Той може да коства човешки живот - вашият и на детето ви. За съжаление - казвам го от личен опит. :(
*
« Отговор #7 -: Януари 25, 2008, 21:04:09 pm »
wild cat, много съжалявам zа това, което си преживяла.  :(

Генетични можеШ да си направиШ и в Пловдив. Те и беz това праЩат кръвта в София в Майчин дом. Направи си zадължително иzследвания zа тромбофилия, някои от тях са свърzани с прееклампсия. АКо имаШ някоя мутация, Ще zапочнеШ лечение оЩе при установяване на бременност, zа да не се стигне до усложнения в по късните седмици. Ако искаШ мога да ти дам тел. на клиникиа по генетика в Пловдив и на Майчин дом в СОфия. Успех.
*

wild cat

• 404
« Отговор #8 -: Януари 27, 2008, 15:34:34 pm »
mile07, благодаря ти за съчувствието, не пожелавам на никоя жена да преживее това, което се случи на мен. Ще съм ти признателна, ако ми кажеш къде мога да направя изследвания за тромбофилия, освен в Плевен, предполагам. Генетичните изследвания във ВМИ-Пловдив само на плода ли се правят /там съм правила такива/, или може и евентуално някакви на майката преди да забременее?
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #9 -: Януари 27, 2008, 15:40:51 pm »
Генетичните изследвания във ВМИ-Пловдив само на плода ли се правят /там съм правила такива/, или може и евентуално някакви на майката преди да забременее?

Правят се консултации и изследвания преди забременяване. Можеш да се обадиш на тел. 602 445, това е телефонът на катедрата по медицинска генетика и да се разбереш за времето, в което ще е възможно да ти направят консултация.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #10 -: Февруари 11, 2008, 16:51:30 pm »
Не се притеснявай мила , следващият път може всичко да е наред само вземи мерки и си следи кръвното и албумина.И аз преживях същото 2004 година не ми водиха консултация , всичко било наред и изведнъж случайно в къщи ми беше отпаднало имериха ми го и 160/100 е било от половин месец ,пих допегит 5 дни без резултат и ме приеха в болница 28 седмица не жаха да ми свалят кръвното ,имах албумин в урината ,а всички др. изследвания бяха добре и така 29 седмица родих момиченце , което живя 2 дни никой не ми каза защо така се получи тя тежеше 1.300 кг , но не я спасиха .Това ми беше втора бременност , първата загубих близнаците си 20 седмица но нямах кръвно и албумин тогава бях при друг лекар и ми водеше консултация и така мъката и отчеянието бяха големи , а след всичко което прочетох , че може да се повтори  страхът в мен беше огромен . Когато забременях миналата година започнах да ходя на лекар във Варна и ми казаха че може да не се повтори високото кръвно .Така започнах да ям всичко безсолно и да си меря кръвното през ден и също се наложи да ми направят серклаж и така с много страх при всички изследвания нещата вървяха добре тази бременност кръвното ми не се качи горнта граница над 100 все беше 90/60 или 100 /80 и ми беше прималяло дори пиех по малко кафе и без това лежах  през цялото време , но в къщи .Сигурна съм че и при теб нещата ще се оправят страха е голям но няма как от теб зависи.Имам си момченце което е вече на три месеца , молих се през цялата бременност всеки ден да стане чудо и стна. Пожелавм ти всичко хубаво и не се отчайвай не се повтаря винаги, след лошото идва и хубаво

*

wild cat

• 404
« Отговор #11 -: Февруари 12, 2008, 13:05:05 pm »
Много ти благодаря, Алина , за това, че сподели какво си преживяла, както и за надеждата и куража, който ми даде. Дано и при мен нещата да се развият добре следващият път. Пожелавам ти много щастие с твоето малко юначе! :)