0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте,
Бременна съм в 5 седмица. Изписан ми е Преднизолон от 5 мг. - 2*1. Като чета листовката и разни статии в интернет навсякъде пише, че не трябва да се взема по време на бременност. Объркана съм. От една страна се успокоявам, че няма страшно щом ми е изписан от лекар, а от друга се страхувам. Въпросът ми е най-вече към мамите, които вече са родили и са приемали преднизолон по време на бременността си - какво ви обясниха лекарите относно безопасността на лекарството и през цялатата бременност ли го приемахте или спряхте по някое време? Предварително ви благодаря за отговорите!
Re: Преднизолон по време на бременност
« Отговор #1 -: Март 27, 2008, 10:56:17 am »
Ами аз нямам опит и за съжаление нямам и спомен да съм го пила, но на листовката наистина пише, че не трябва да се употребява от бременни http://www.actavis.bg/NR/rdonlyres/44B36F36-2D45-4738-9A1A-E7CC1CDEE5E4/0/PrednisolonF_BG.pdf
А на теб какъв лекар ти го изписа това, питай някой акушер-гинеколог .
« Отговор #2 -: Март 27, 2008, 21:27:04 pm »
Няма страшно пий го след като ти е казал лекаря.По-страшно е ако не го пиеш,а имаш нужда от него макар че д-р Конова не е много за тоя Преднозолон и мисли че той не помага особено.Аз съм го пила,не постигнах резултата,но това е една друга тема.А иначе знам че Касси го пи и сега е мама на близнаци.Така че спокойно пиеш го до която седмица са ти казали и после намаляш и го спираш.
« Отговор #3 -: Март 28, 2008, 09:11:08 am »
Благодаря ви, момичета, за отговорите. Ще продължа да го пия, но ужасно ме е страх, след като прочетох такива ужасни неща за приемането му по време на бременност. Изписан ми е от ендокринолог, предполагам, заради щитовидната жлеза, защото TSH и ТАТ са леко повишени, но в същото време като част от обща задържаща терапия, защото имам два спонтанни аборта преди това. Казаха ми да не се притеснявам от лекарството, но от много четене вече съвсем се обърках и какво ли не ми минава през главата...
*

petq74

• 373
  • Роден да пълзи, не може да лети!
« Отговор #4 -: Март 28, 2008, 10:27:58 am »
аз го пих месец и половина преди трансфера и после след като бях ве4е бременна.Спряха ми го около 4етвъртия месец.С то4ност немога да кажа-не помня ве4е.
Пух?- Каза Прасчо
Да!- Отговори Пух
Нищо!... Просто исках да съм сигурен,че те има Пух!!! Каза прасчо хващайки Пух за лапичката...
*
« Отговор #5 -: Март 28, 2008, 16:42:49 pm »
Аз го пих по указание от АГ до преди една седмица.
*

kassi

• *
  • 5258
  • Мама на трима
« Отговор #6 -: Април 01, 2008, 17:05:19 pm »
Здравей, pinpin, чак сега виждам темата ти, за което се извинявам. Да, butterfly  е права аз пиех преднизолон. При мен беше предписан от д-р Стаменов заради завишените нк клетки. Може би ако навреме бяхме разбрали че те са 24%, щяхме да влеем имуновенин, но в крайна сметка док изписа преднизолон 2 по 1. При мен страничната реакция не беше никак добра и слава богу д-р Стаменов спря приема му в третия месец. Действаше ми зле на нервната система, просто бях друг човек, чувствах се ужасно нещастна, вместо да съм щастлива, не можех да се контролирам. Моят случай като че ли е единичен, защото при други момичета не е имало такива проблеми. Може би оказа влияние и това, че пиех и куп други лекарства натоварващи психиката. Направих консултация  и с д-р Тодорова/без знанието на д-р Стаменов/, и тя каза да продължа приема до края на бременността. Когато разбра Д-р Стаменов беше категорично против и слава богу. Не се плаши оттова, че пише, че не се пие по време на бременност. Има още доста такива лекарства, но понякога се налага да се приемат, за да се запази бременността. Желая ти късмет и спокойствие! Поздрави: kassi
« Последна редакция: Април 01, 2008, 17:08:31 pm от kassi »

София е нашето чудо! Благодаря ти, Наде!
« Отговор #7 -: Април 01, 2008, 19:45:06 pm »
Благодаря ви, момичета!
Вече съм по-спокойна.Днес бях на преглед при гинеколога и този път се сетих да питам за преднизолона (миналия път се бях ошашкала от всички лекарства, които ми изписаха превантивно за задържане). Аз нямам завишени НК-клетки, но за сметка на това има завишени антинуклеарни антитела, TSH и ТАТ. Вляха ми инуновенин веднага след като разбрах, че съм бременна. Д-р Тодорова явно ми изписа преднизолона заради щитовидната. Днес гинеколожката каза засега да го пия и че няма страшно, но в по-напреднала бременност доколкото разбрах не е желателно, за да не повлияе на надбъбречните жлези на мъничето. Слава богу, нямам странични реакции засега.
Още веднъж благодаря на всички!
*
« Отговор #8 -: Април 01, 2008, 20:15:08 pm »
Може да станеш балонче като мене от него,тоест да понадебелееш доста. :lol:
« Отговор #9 -: Април 02, 2008, 09:43:47 am »
Пуканка, надявам се да не стана балонче. Преди години бях лекувана с друг кортикостероид (по други причини) и тогава наистина се превърнах в ходещ домат, такъв вълчи глад не бях изпитвала.  :lol: Сега все още не се е проявил този ефект. Ох, дано всичко е наред този път, пък с другото ще се оправям някак си.