0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Здравейте, д-р Бърди! Регистрирах се специално, за да потърся вашето мнение за нашият случай, тъй като ситуацията е изключително сложна за мен.
 Имаме бебе на 2.5 месеца, чийто нос хърка в сериозна степен още от 3-тия му ден. Съпроводен е от обрив по цялото лице, който се засили с времето. След първата консултация взехме секрет от носа и се установи значително количество мораксела катаралис. Педиатърката в консилиум със специалист УНГ решиха да предпишат аугментин 3 пъти по 3мл. за 24ч. След приключването на лечението взехме отново секрет, но резултатът беше същият. Изчакахме още една седмица, в която ни посъветваха да промиваме само с NaCl от банка и този вторник пак взехме секрет. Утре чакам резултати. Междувременно положението се усложни в два аспекта - бебето от една седмица започна да кашля със силно изразена влажна кашлица и носът му хърка още повече, така че му пречи да суче. Усещат се и трудности при преглъщане; Вторият аспект е изключително тревожен - имаме батко на 2г. и 7 месеца, в чийто носен секрет са изолирани голямо количествo Staphylococcus aureus, в умерено количество Moraxella / Branhamella / catarrhalis. Той има и съответните симптоми, като от днес започна антибиотик. Така ние с педиатърката заключихме, че най-вероятно бебето е прихванало и стафилококите, поради което симптомите му са се влошили значително. Проблемът е, че никой не казва какво конкретно лечение да приложим на бебето. Преди да излязат резултатите на баткото, на двамата бяха назначени мукосолван, вентолин и ум калор за малкия, а изопринозин за големия.
 Днес направих консултация с втори УНГ специалист, който предложи за бебето капки целоксан и коларгол, като отхвърли категорично мукосолвана и ум калора. Педиатърката пък смята, че целоксана е твърде силен за такова малко бебе и засега назначи бактробан заедно с вече предписаните мукосолван, вентолин и ум калор.
 А аз вече не зная какво да правя, защото всички си противоречат. Затова Ви моля да ми дадете съвет. Доколкото аз зная, и моракселата, и стафилококите трябва да бъдат лекувани. Да не се допусне децата да станат хронични носители. Допълвам само, че баткото посещава ясла и оттам идват всичките ни проблеми.

Извинявам се за дългият пост и се надявам скоро да ми отговорите!
*

Birdie

• 11040
  • Sviatoslav Richter (1915-1997) - Just listen!
Лекувахте по антибиограма?

Има два варианта - или повтаряте с подходящ орален АБ + капки с квинолон (Ципрофлоксацин, Цилоксан или подобно), или опитвате само с капки, и след три дена правите контролни посявки.
Лекувате активно и другото дете и си правите посявки и Вие и таткото и бабите и т.н. хора от обкръжението на децата.
Изоприноз... и умкалор НЕ се дават естествено на деца! Полза = 0.

Останалото е правилно.
"Failure has a thousand explanations. Success doesn't need one."
"I live in my own little world. But everyone there knows me"
Sir Alec Guinness
Mistakes are the secret of my success.
 Благодаря Ви за отговора, д-р Бърди!
 Лекуваме баткото със Сумамед от 100 милиграма, по 5 милилитра на 24 часа, както и с Бактробан маз за носа. АБ е изписан за три дни, но специалистът УНГ ме посъветва да дам 2 опаковки за 6 дни, за да е по-сигурен резултатът. Вие какво бихте ме посъветвали по този въпрос?
 На бебето засега също е предписан Бактробан, но все още не е излязъл резултатът от последната посявка. Ще пиша отново, когато това стане.
 Моят секрет от носа е чист, но ще говоря с таткото и останалите близки също да се изследват.
*

Birdie

• 11040
Нищо под 10 дневно лечение не дава сигурен резултат.
Sir Alec Guinness
 Специално за Сумамед твърдят, че лечението с него за 3 дни отговаряло на 10-дневно с друг АБ. Нямам представа дали това наистина е така. Забравих да потвърдя на питането ви, че и Аугментина за бебето, и Сумамеда, са изписани по антибиограма.
*

Birdie

• 11040
За Сумамед е така, но се съмнявам дали ще имате траен резултат и поради избора на АБ, и поради принудителното 3 дневно лечение.
Sir Alec Guinness
В такъв случай ще давам Сумамед 10 дни. Важно е да имаме траен резултат. 
*

Birdie

• 11040
Не може да давате Сумамед 10 дена!
Sir Alec Guinness
 Аз вече съм в тотален шок! Излязоха последните изследвания на бебето - Streptococcus pneumoniae-значително. Няма помен от мораксела, нито от евентуалните стафилококи на баткото. Педиатърката каза, че няма думи вече. Единствено изписа Панцеф, ако бебето вдигне температура. Иначе оставаме на настоящото лечение.
 Аз смятам да повторя изследванията в друга лаборатория, защото не мога да си обясня всички тези резултати. Изследванията на баткото не са правени в лабораторията, в която сме правили тези на малкото дете.
 Относно Сумамед, какво предлагате да направя? Да дам две опаковки за 6 дни?
*

Birdie

• 11040
Това е резултат,който ако е верен, изисква незабавно и агресивно лечение.
Ваксинирайте с Превенар/Синфлорикс/Превенар 13 (което изберете от трите).
Направете посявки на всички от близкото обкръжение на детето!

Може да дадете Сумамед 4 дена, да направите после посявки, и чак след това да решите.
« Последна редакция: Април 16, 2010, 21:46:10 pm от Birdie »
Sir Alec Guinness
Това означава ли, че трябва веднага да дам Панцеф?
*

Birdie

• 11040
Не мога да знам доколко лабораторните Ви резултати са достоверни...
Sir Alec Guinness
 Бебето е раздразнително, трудно преглъща, очите му са влажни, но няма температура. При нормално положение е усмихнат, спокоен и много гука. Днес не е така. Непрекъснато отделя слюнка, когато е в изправено положение. Плаче, когато кашля, явно го боли. Самата кашлица е много хриптяща. Малкият изглежда доста измъчен.
  Вчера следобяд педиатърката го преслуша и каза, че гърдите са чисти.  днес обаче общото му състояние се влоши.
  Как Ви се струва това описание в съчетание резултатите от изследванията?
*

Birdie

• 11040
Нищо повече по въпроса не мога да кажа.
Посявките като резултат СА крайно тревожни! Ако са верни... .
Свържете се с педиатъра и обсъдете по нататъшното поведение. Без забавяне!
Sir Alec Guinness
За съжаление, педиатърката не знае какво да ми каже. Предписа Панцеф, ако вдигне температура. Разбрахме се да повторя утре изследването, но резултатът ще отнеме време. Сутринта ще го заведа в Педиатрията на МА, за да видя какво те ще ни предпишат.

Д-р Бърди, много Ви благодаря за отделеното време и за насоките, които ми дадохте. Зная, че не е коректно да Ви моля да предписвате лечение от дистанция, и разбирам Вашата позиция. Ще Ви държа в течение на нашето положение.
 Желая ви лека вечер!
*

Birdie

• 11040
Панцеф е добър избор. Аугментин още по-добър. Амоксицилин също е много добър избор.
Това е сериозно състояние- Вие нямате Превенар? нито една доза направена?

Трябва бързо да решите доколко резултатите са достоверни и ако са- незабавно да започнете лечение!
Sir Alec Guinness
Изследванията са правени в МЦ Лора.
Нямаме Превенар, защото забавихме ваксините заради тежка жълтеница. Преди една седмица направихме втори прием на противохепатитната ваксина. Първи Пентаксим е отложен за следващия месец, за да мине необходимото време между приема на двете ваксини. Знам, че Превенар вече е в ИК, на не е ставало дума кога се прави.
*

Birdie

• 11040
НЯМА такова нещо "...необходимото време между приема на двете ваксини".
Пентаксим и Хеп Б могат да се поставят и в един и същ ден.
Sir Alec Guinness
 Изследванията за моракселата са правени в същата лаборатория и са достоверни, защото клиничните белези бяха отбелязани от двама специалисти УНГ. Затова мога да приема, че и последното изследване е достоверно. Още повече, че детето пие от вторник насам Мукосолван и Вентолин, а няма никакво подобрение на състоянието. Дори е точно обратното. По тази причина дадохме Панцеф, Биогая, като поне за тази вечер продължихме Мукосолвана и Вентолина. Педиатърката не каза дали да ги прекратим.
 Ще се опитаме в най-кратки срокове да поставим Превенар. Големият ми син също не е ваксиниран с нея. Той прави три години след два месеца и не зная доколко е възможно на него също да поставим такава ваксина.