0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
Надежда за живот
« -: Март 23, 2006, 11:53:27 am »
В събота 25 март, от 10,30 по телевизия Европа тръгва предаване, посветено на репродуктивните проблеми и стерилитета - "Надежда за живот". Предаването ще се излъчва всяка събота и има договор за една година :D Имаме перманентна покана за участие, разчитам на вас да давате идеи за теми на предаването.

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*
Надежда за живот
« Отговор #1 -: Март 23, 2006, 12:36:47 pm »
Страхотно начинание.Благодарим ви.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
Надежда за живот
« Отговор #2 -: Март 23, 2006, 12:58:50 pm »
ееее бравос :D и успех на новото предаване.

предлагам да се "изтърбуши" доц.Щерев, който евентуално би следвало да лобира за по- добра програма за борба със стерилитета.
*
Re: Надежда за живот
« Отговор #3 -: Март 24, 2006, 11:44:20 am »
Цитат на: ultra
В събота 25 март, от 10,30 по телевизия Европа тръгва предаване, посветено на репродуктивните проблеми и стерилитета - "Надежда за живот". Предаването ще се излъчва всяка събота и има договор за една година :D Имаме перманентна покана за участие, разчитам на вас да давате идеи за теми на предаването.

една от темите да бъде "как се прави спермограма", не във вулгарния смисъл на думата. много мъже ще са по/ склонни да отидат спокоини на такова нещо. казвам го от опит. на нас ни отне 2/3 месеца мислене и притеснения. след това беше лесно, направил е общо 4 до сега. но първата беше ужасна. темата не е нито срамна, нито опасна. липсва информация и е нормално мъжете да се страхуват. а пък те нали са едни такива чувствителни.  :P
*
Надежда за живот
« Отговор #4 -: Март 24, 2006, 11:52:46 am »
И аз съм съгласна с Kaffee. Това е много важна тема и според мен е нужно да й се отдели по-голямо внимание. И да се обясни на мъжете, че това изследване няма нищо срамно, в сравнение с изследването на кръв, урина и т. н.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
Надежда за живот
« Отговор #5 -: Март 24, 2006, 12:00:54 pm »
предлагам любимите си теми:

1. след колко време има повод за безпокойство?
2. откъде да започнем изследванията?
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Danidan

• 1209
  • творец- щурец с малко щурче
Надежда за живот
« Отговор #6 -: Март 26, 2006, 18:50:51 pm »
Браво на организаторите и тук-водещата Радина, Стаменов и Ултра! :bighug:
Успех на предаването!!! :crossfingers:
Аз и тук да напиша.
А има ли възможност да се разгледат и такива проблеми-генетични, свързани със щитовидната жлеза, Хашимото, Спина Бифида и ендокриногенни?Те обикновенно се проявяват след забременяване и наистина има много малко информация за тях, затова ще е интересно да се чуе и по тези въпроси и разбира се да се поканят специалисти. :lovedock:

Надежда за живот
« Отговор #7 -: Март 27, 2006, 10:00:11 am »
Ultra - браво за предаването, много ни хареса :lol:

Две от нещата, които исках да предложа, съвпадат с предложенията на Каффе и Джамата.

И още:
1. Да се обясни разликата между Инсе, Ин Витро и ИКСИ
2. Да се обяснят видовете фактор при стерилитета - мъжки, женски.

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
Надежда за живот
« Отговор #8 -: Март 27, 2006, 10:05:22 am »
Да се обясни какво е това спермограма и каква информация дава, както и защо е толкова важно да се започне с нея! какви показатели се изследват, къде е най-добре да се направи? Какво следва да се направи  най-често ако има разминаване с показателите по СЗО? Лечими ли са проблемите свързани с проблеми с мъжката фертилност и какъв е най-често пътят за тяхното решаване и от какви специалисти?
*

Anonymous

Надежда за живот
« Отговор #9 -: Март 30, 2006, 06:32:41 am »
Тема: какво е това Микробиология. Каква е разликата между МБ на влагалищен и цервикален секрет. Как пречат възпаленията и полово преносимите болести на забременяването, респ. на бременноста.
Хламидиии.
Цервикален фактор и стерилитет.
Надежда за живот
« Отговор #10 -: Март 30, 2006, 13:46:53 pm »
И аз мисля, че е най-настоящо разлеждането на мъжкия фактор. В колко процента от случаите статистически има мъжки фактор. Как трябва да се започне със спермограмата, преди всичко друго, и защо. Как се прави спермограма, изисквания за въздържание и т.н. (защо толкова дни, а не повече...) Къде е добре да се направи спермограма и къде не е добра идея да се прави!!?! Какви условия са осигурени и как е по-добре да се дава материал на място. Какво да очакваме от резултатите? При кого да отидем, за да ни ги разтълкува? Ако нещо не е в норма, какво да предприемем. Вярно ли е, че мъжки стерилитет не се лекува (Не!!) - но това мнение е широко разпространено сред гинеколозите.
Общи ползи за сперматогенезата - алкохол и цигари, избор на бельо и дрехи, избягване на затопляне (вани, лаптопи....)

Ще е много полезно! :D
Благодаря ти, Бени!

*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
Надежда за живот
« Отговор #11 -: Март 31, 2006, 14:43:56 pm »
В неделя ще се снима втори брой на предаването.
Темата ще е Диагностика на женски стерилитет. Започва се с женския защото темата е по-обемна. Идеята е да се подходи системно, за да се обхванат всички аспекти на стерилитета. Затова в следващата тема (доколкото разбрах) ще се говори за първите необходими изследвания.
Ще има и нова подрубрика 5 минути Форум надежда, в която който пожелае ще има възможност да разкаже през какви препятствия е минал и докъде е стигнал, какво е научил, какви изследвания е правил и т.н.
Който иска да участва, моля да сигнализира :D
Мисля си, че за двойките, които още се лутат, ще е много полезно да чуят ние как се справяме и че всички сложни изследвания, които се назначават неса прищевка на докторите, а необходимост.
Говорихме с Радина и за анкета, свързана с темата на предаването. Вярно е, че много малко хора имат информация по въпроса, но колкото повече хора се замислят и колкото повече информацията се изнася извън кабинета, толкова повече ще можем да помогнем. Мисля си, че това е и удобен момент за раздаване на образователни брошури.

Какви точно въпроси искате да се засегнат по темата Диагностика на женски стерилитет?

Какви въпроси са уместни за анкета по темата?

Радина е много благодарна за активността ви до момента, в неделя ще й покажа как да влиза като регистриран потребител :)

Надежда за живот
« Отговор #12 -: Март 31, 2006, 15:15:22 pm »
 Говорихме с Радина и за анкета, свързана с темата на предаването. Вярно е, че много малко хора имат информация по въпроса, но колкото повече хора се замислят и колкото повече информацията се изнася извън кабинета, толкова повече ще можем да помогнем. Мисля си, че това е и удобен момент за раздаване на образователни брошури.

Какви точно въпроси искате да се засегнат по темата Диагностика на женски стерилитет?

Какви въпроси са уместни за анкета по темата?

Ултра, анкета сред кого, как? Дай подробности, за да си впрегна мозъка. А, и с каква цел.
*
Надежда за живот
« Отговор #13 -: Март 31, 2006, 15:17:28 pm »
Аз си мисля, че наистина няма да е лошо да се представи по един случай от различните видове (ако мога да го нарека), т.е., какво имам предвид: имонулогичен стерилитет, тубарен, ендокринологичен, ПКЯ и т.н.,
*

z22

• *
  • 3293
  • мама на слънцa
Надежда за живот
« Отговор #14 -: Март 31, 2006, 15:21:35 pm »

quote]

ами трябва да се каже за хормоните-кои се изследват,на кой ден от цикъла,кои се поемат от касата.Също и проследяване на овулацията-с УЗИ,чрез БТ и т.н.После за цветна снимка,лапароскопия.Също имунологичните изследвания;посткоитален тест...
<br />
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
Надежда за живот
« Отговор #15 -: Март 31, 2006, 16:21:09 pm »
Цитат на: little_rabbit

Ултра, анкета сред кого, как? Дай подробности, за да си впрегна мозъка. А, и с каква цел.

Това в движение го коментирахме. Роди се като идея, но още не е изкристализирала. Би могло да се организира по следния начин:
- място - пред клиниката, пред специализирана аг болница
- участници - пациентите, които влизат и излизат от съответното място
- въпроси - къкво представлява изследването на хормони, какви методи знаят за диагностика на стерилитет и т.н.
- цел - да се направи логичен и плавен преход като се представи първо нивото на информираност на пациентите (или случайни хора) и след това да се види как специалист ще допълни и доразвие темата.
По-разчупено ми се струва, добива се по-голяма популярност, осъществява се пряка връзка с евентуално заинтересовани хора.

Такъв е пътят на моята мисъл, може някъде да съм мръднала встрани :D

Надежда за живот
« Отговор #16 -: Април 02, 2006, 06:16:55 am »
Разбрах, ти говориш за журналистическа анкета. Но ще се получат само отговори "не знам".
*

z22

• *
  • 3293
  • мама на слънцa
Надежда за живот
« Отговор #17 -: Април 02, 2006, 11:13:45 am »
ако се питат момичета,излизащи от някоя от клиниките,може и на дълго и широко да са отговорите. :wink:
<br />
Надежда за живот
« Отговор #18 -: Април 02, 2006, 12:02:48 pm »
Е, то това ясно, Зори, но нали идеята е да се покаже колко малко обществото въобще знае за проблема...
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Надежда за живот
« Отговор #19 -: Май 08, 2006, 11:34:39 am »
А не е ли по-добре on-line анкета. Едва ли ще има много хора пред клиниките, които ще са готови да споделят проблемите си по телевизията. А тук никой не знае кой кой е и не е необходимо. Аз лично имам много приятелки, които изобщо не искат да се знае че имат проблеми, а предполагам че мъжете положението ще е още по-сложно.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.