0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Здравейте, Момичета.
В архив на друг форум попаднах на тест за психологически бариери пред зачеване. Става въпрос за стандартизиран психологически метод за диагностика, използван от екип български психолози.

Някой познава ли този или подобен метод?

И по-общо - към хората като мен - с неизяснена причина за безплодие - имате ли опит от работа с психолог в посока преодоляване на пс. бариери пред зачеване - в група или индивидуално? Беше ли ви от полза?
За съжаление не съм чувала за такъв тест. Аз също се водих с неизяснен стерилитет, но всъщност се оказа, че просто съм по-заплетен от медицинска гледна точка случай, въпреки че се водих клинично здрава.
Ако опитите ви датират от повече от 2 години, просто прегледай какви изследвания имаш и какви нямаш, причината е там някъде, може би в тези изследвания които нямаш.
Аз също като теб изгубих много време в самоанализ (разбирай дори самообвинение), че то няма изяснена медицинска причина и грешката е в психиката ми и нагласата ми. Не се измъчвай излишно. Реално погледнато процентът на неизяснен стерилитет, наистина "неизяснен", т.е. направени са много, много изследвания е доста малък.
Успех миличка!
Не съм пушила от 10/02/2014 (отказвам ги на сила)
*
Мерси за отговора, Магда. Имам богат набор изследвания и все още продължавам с тях, имам едно спонтанно забременяване, завършило с мисед и едно неуспешно икси. Това в рамките на 3 години.
Слава Богу, етапа на самообвинения е зад гърба ми. Научих се да щадя себе си от негативни анализи, но областта на работа с психиката ми допада. Предпочитам чисто медицинската насока за решение на проблема да върви успоредно с психологическата. Но май повечто психолози работят с емоционални проблеми, породени от безплодието, а не с преодоляване на самото безплодие, ако е на психологическа основа.
Все пак и психиката ни се развива, като и физиката. Пък и безплодието си е сериозно предизвикателство за психиката. Поне за мен е такова. Та за това, ще съм много благодарна на хора, които биха споделили, ако са работили с психолог и са видели добро.
попаднах на тест за психологически бариери пред зачеване

имате ли опит от работа с психолог в посока преодоляване на пс. бариери пред зачеване - в група или индивидуално? Беше ли ви от полза?

Дай линк към този тест, моля! Гледах, гледах, но не видях да си го сложила тук. Освен това и аз искам да участвам в група за взаимопомощ. Дали Ваня Савова няма да направи?
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
И по-общо - към хората като мен - с неизяснена причина за безплодие - имате ли опит от работа с психолог...

"Неизяснен стерилитет" не означава, че проблемът е на психологична основа, а че причината не е установена до този момент... Иначе биха могли просто да измислят хапчета, с които да помагат на психиката в тези случаи... ;) (Защо не - както се предписват антидепресанти при депресии, така може да се създаде нещо за лечение на неизяснен стерилитет...  :)) Еееех,... нямаше да е лошо, ако можеше...  

Иначе е ясно, че тяло и психика работят заедно... Виждала съм книги по темата, но за съжаление не са на български език...

Едната на пръв поглед изглежда интересна. За говорещите немски, ето линк към нея от Гугъл-Книги:
Fiegl, J.: Unerfüllter Kinderwunsch: Das Wechselspiel von Körper und Seele ("Неосъществено желание за дете: Взаимодействието между тяло и душа")
     Иначе съм чувала и за:
Wenn die Seele nein sagt ("Когато душата казва 'не'")
     А сега, докато я търсех из нета, попаднах на следната статия (не съм я чела):
http://www.steierl.de/download/Kinderwunsch.pdf
« Последна редакция: Ноември 18, 2011, 20:54:14 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Без да омаловажавам желанието на Чандра да помогне (тя съвсем коректно си каза че не ги е чела), но понеже го прочетох и да споделя впечатление: третият линк е откровена реклама на 'природосъобразен' препарат за 'отключване на малки блокади' по пътя към зачеването. Стори ми се незадълбочено- взети оттук и оттам тези, на места направо по шарлатански съшити в дъълго предисловие към рекламата.
Като че ли първата книга (намерих само съдържанието и) ми се струва сериозна и бих я прочела.
Относно психологическите бариери - според мен са само бариери за преодоляване и които рано или късно ще се повдигнат. Но наличието им не означава, че непременно трябва да завием назад по пътя или да слезем от колата. Визирам тези от типа 'направила си неподходящ избор на партньор'. В смисъл, че ме плаши намесата в психическия живот без стабилна научна обосновка и репутация, тъй като влиянието върху мислите и психиката променя целия път и живот на човек. 
Има доста добри книги издадени на български, стига на човек да му се чете. Освен това, си е точно емоционален проблема, който може да датира от времето когато си се родила, без да си даваш сметка за това, та ще реше че си е чисто психологически.
url=http://www.zachatie.org/drz2010][/url]
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
Без да омаловажавам желанието на Чандра да помогне (тя съвсем коректно си каза че не ги е чела), но понеже го прочетох и да споделя впечатление: третият линк е откровена реклама на 'природосъобразен' препарат за 'отключване на малки блокади' по пътя към зачеването. Стори ми се незадълбочено- взети оттук и оттам тези, на места направо по шарлатански съшити в дъълго предисловие към рекламата.

Еsit, благодаря ти, че си успяла да прочетеш текста и че сподели с нас впечатлението си! :) Ужас - най-мразя подобен тип шарлатании... Иначе първата книга я видях в чакалнята на клиниката, в която ние прави(х)ме ин-витро опитите, предположих, че е сериозна, зачетох се и ми се стори, че сигурно си струва.

Ledena_luna, можеш ли да дадеш конкретен пример за книжки на бългаски...
Поздрави!  :)   
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

*
Малко късно видях, че темата е повдигната  ...
Открих теста. Изпратиха ми го по мейл от Институт Ре-Генезис, попълних го, но не съм им го върнала обратно, за да ми дадат резултат ....
Пуснете Гугъл да потърси: Институт Ре-Генезис въпросник за оценка на "Бариерите и Потенциала за Зачеване свързани с Начина на живот", ако ви интересува.