Да, Мешко. Трудно се гледа дете в България. Но да не си мислите, че само там е така. Да, стандартите са различни. И точно защото аз самата не можех да оцелявам физически в България, се махнах. Дори не бях и помисляла за семейство. И мен ме питаха, като кандидатствах на работа дали имам намерение да забременявам. А бях едва на 20 г.
Не знам какво ще правим с детската градина. За момента и работа нямам там, където ще се местим. Но ще го мислим по-нататък. Ще търсим други градини сигурно. Просто сравних с мястото, където сме в момента и яслата работи до 18,30 ч., а има много и до 19 ч. Организацията на нашата ясла е по италиански и не съм доволна, но собственичката е такава. Иначе нямам оплаквания от учителките. Много добре се държат с децата. Онзи ден дори видях, че имат списък с алергии и забранени храни и пише да не се дава мед на моя син. Е, това е било преди година, когато е почнал. Ходих да им кажа, че вече могат да му дават. Той всяка сутрин яде мед на закуска.
Деси, да не би в нашия край да се местите
Ще се радвам, ако е така.
Мешко, не си съвсем права. Защо си мислите, че ние тук в Германия милионери сме станали, а и немците също. Няма такова нещо. Масово не са големи заплатите тук. Не всеки може да работи като програмист, шеф, лекар и . т. н.
За сведение - например в счетоводния бранш /завърших счетоводен курс и си търсих такава работа, за това знам/, заплатите варират от 1000 до 1500 евро. И то за пълен работен ден, и то за доста отговорна работа. Е, представете си тогава какво вземат продавачки, гладачки, работници в производството.....
Е пак за сведение - ние плащаме 800 евро за квартира, 207 евра е ДГ на дъщеря ми, 80 евро за ток, около 70 за тел, инет, кабелна ТВ, ок 300 и отгоре за храна..... Направете си сметка какво могат да си позволят хората стс средна заплата ок 1500 евро
Мъжа ми, който е програмист, взема малко над 2000 и свързваме двата края, с гореизброените суми, аз ако живот и здраве, започна да работя, ще вземам най-вероятно мин 400 евра.....
Така е с ДГ тук, до 17ч. Майките работят на намален работен ден.