0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Възможно ли е?
« -: Юни 23, 2006, 11:03:18 am »
Теи дни четох една книга, която ме наведе на следната мисъл и реших да ви попитам. Там се казва, че синдрома на Даун се образува, при деца с един хромозом по-малко (23) или нещо подобно. Това никой не може да го определи при естественото зачатие, но ако се прави инвитро или икси, възможно ли е да се види делението и да се предвиди и съответно не трансплантира ембрион, които не се е разделил правилно? (Извинявам се предварително, ако въпроса ми е лаишки. Биология учих мноооого отдавна.:))
Мерси.
Възможно ли е?
« Отговор #1 -: Юни 23, 2006, 11:13:14 am »
Ами ти сигурно си чула в Англия, тук го споменаха в новините преди няколко дни - английски учени измислили нов тест, който бил не само за отделни генетични болести, ами направо на целия геном и така се откривали много болести. Това за преди трансфер.

Обаче някакви организации, включително тази на Хората с увреждания  8O  8O  8O , изразили несъгласие - не можело така да се решава кой има шанс да живее и кой не 8O
Благодаря ти, Бени!

Възможно ли е?
« Отговор #2 -: Юни 23, 2006, 11:15:57 am »
Ами аз не съм ембриолог, но съм учила малко генетика, та до колкото аз съм наясно, хромозомите не се виждат под обикновен микроскоп. Значи трябва да се вземе поне една клетка от ембриона и да се изследва генетичния материал, т.е. да се извади ядрото и т.н. (не съм много запозната с цялата процедура  :oops: ). Но не знам до колко това е възможно и най-вече безопасно при толкова малък ембрион само от няколко клетки  :roll:
Възможно ли е?
« Отговор #3 -: Юни 23, 2006, 12:51:39 pm »
Цитат на: FreshBreeze
Обаче някакви организации, включително тази на Хората с увреждания  8O  8O  8O , изразили несъгласие - не можело така да се решава кой има шанс да живее и кой не 8O

Това, тяхното, е расизъм!
*

Danidan

• 1209
  • творец- щурец с малко щурче
Възможно ли е?
« Отговор #4 -: Юни 23, 2006, 13:27:29 pm »
На мен Владимиров ми обясняваше, че имаме шанс в чужбина за успех.При генетичните мутации може да се направи такова подобно изследване, тоест изследва се яйцеклетката и сперматозоида за такива генетични дефекти.Само че струва много.
Не съм го разпитвала за подробности, просто защото не можем да си го позволим.Но той ми обясни, че тогава шансът за успех е много голям, защото се подбират най-качествените.
Възможно ли е?
« Отговор #5 -: Юни 23, 2006, 14:15:17 pm »
Данидан, какви са генетичните мутации при вас и толкова ли са притеснителни, че трябва да не се предават на плода?
Щото аз доколкото разбрах, поне за MTHFR, 40+% от хората имали хетерозиготна мутация, а 12% - хомозиготна мутация.
Пък и мисля няма проблем човек да си живее с тях?
Благодаря ти, Бени!

*

Danidan

• 1209
Възможно ли е?
« Отговор #6 -: Юни 23, 2006, 15:24:38 pm »
Не за предаването, Фреши, а за да спестим някой и друг аборт.
Тоест първо правят генетични проверки и на двете, след това оплождане и накрая изследват и качеството на ембриона, тоест точно изследване на клетка.Незнам дали го обясних добре и правилно...Аз поне така го разбрах. :oops:
*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
Възможно ли е?
« Отговор #7 -: Юни 23, 2006, 15:38:27 pm »
Случайно открих това, може да ви е интересно да го прочетете:
http://centerforhumanreprod.com/gender_selection.html
По принцип става въпрос за генетично изследване за определяне на пола- чрез предимплантационна диагностика.
Впечатли ме и споменатият в материала метод на "пресяване" на Х и У сперматозоидите.

Възможно ли е?
« Отговор #8 -: Юни 23, 2006, 15:41:00 pm »
Цитат на: danidan
Не за предаването, Фреши, а за да спестим някой и друг аборт.
Тоест първо правят генетични проверки и на двете, след това оплождане и накрая изследват и качеството на ембриона, тоест точно изследване на клетка.Незнам дали го обясних добре и правилно...Аз поне така го разбрах. :oops:

Дани, бе аз не съм много в час с материята, но тези генетични мутации нали касаят съсирването на кръвта, т.е. опасността от аборт произтича от възможността някой съсирек/тромб нещо да прецака работата? А дали ембрионът е наследил или не този ген с мутация, каква връзка има за износването :roll:
Благодаря ти, Бени!

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Възможно ли е?
« Отговор #9 -: Юни 23, 2006, 15:57:20 pm »
Цитат на: White_Raven
Теи дни четох една книга, която ме наведе на следната мисъл и реших да ви попитам. Там се казва, че синдрома на Даун се образува, при деца с един хромозом по-малко (23) или нещо подобно. Това никой не може да го определи при естественото зачатие, но ако се прави инвитро или икси, възможно ли е да се види делението и да се предвиди и съответно не трансплантира ембрион, които не се е разделил правилно? (Извинявам се предварително, ако въпроса ми е лаишки. Биология учих мноооого отдавна.:))
Мерси.

В България не е възможно (все още), но в други страни е възможно - нарича се preimplantation genetic diagnosis (PGD).
Само малко те коригирам за синдрома на Даун - при него има тризомия 21. Ако ти е интересно - http://www.ds-health.com/trisomy.htm

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
Възможно ли е?
« Отговор #10 -: Юни 23, 2006, 16:33:36 pm »
Цитат на: FreshBreeze
Ами ти сигурно си чула в Англия, тук го споменаха в новините преди няколко дни - английски учени измислили нов тест, който бил не само за отделни генетични болести, ами направо на целия геном и така се откривали много болести. Това за преди трансфер.

Freshi, това че са го открили не означава че ще се прилга на масово основание. Наистина откриват много неща, но и етиката се взема предвид. Като цяло има много противници на тази диагностика и май не се прилага масово.
Интересуваше ме дали Дауна се вижда.

Мели, мерси за поправката и за линка. Ще го погледна.
*

Danidan

• 1209
Възможно ли е?
« Отговор #11 -: Юни 23, 2006, 16:45:02 pm »
Фреши, незнам...това разбрах, може и аз да не съм разбрала правилно...но както ти казах и не разпитвах.
Може пък за това, което пише Мели да ми е обяснявал...защото нали ние имаме липса на фолиева... :oops: