Повечето лекари предпочитат миомектомиите да се правят в първите чисти дни след цикъл.
Аз имам и коремна и лапароскопска - винаги така са ми казвали.
Слушайте си лекарите.
Моята първа операция за отстраняване на миома беше коремна. Не е много приятно - вярно е.
За това когато се наложи втора операция - аз полудях да е лапароскопска, макар че д-р Персенска ми препоръча коремна отново.
Да - намерих специалисти - направиха лапароскопската операция, възстанових се страшно бързо и си мислех, че всичко е перфектно. Казаха - след 6 месеца може да забременяваш...
Е - не беше перфектно- както се оказа по-късно.
След най-голямата трагедия в живота ми (в следствие на незашита матка при лапароскопия) и след изчитане на хиляди медицински трудове на не знам колко си езика за миомектомия и руптура на матката, разбрах, че при коремната миомектомия матката се зашива по-добре и се възстановява по-добре. Да, физически по-неприятно е, но ако планираш бременност и миомата е голяма, е по-добре..... Това е лично мое мнение - не ангажирам никой с него....
Просто споделям, защото виждам колко миомектомии вече се правят.......
Внимавайте, много внимавайте!! Не всеки лекар, извършващ миомектомия милси за вашето репродуктивно здраве!!!!
Важно е да питате ще ви зашият ли матката, ако ще правите лапароскопска миомектомия!!!!
Това го пиша и плача! На мен никой не ми обясни защо е така!!! За съжаление не съм лекар и допуснах ужасна грешка!!!!