0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Амниоцентеза
« -: Август 16, 2006, 11:09:55 am »
Здравейте!
Отдавна не съм писала, но избягвам да чета по форумите, защото само глупости си мисля. Утре ми предстои амниоцентеза. Някой знае ли дали трябва направление и какво точно, дали се плаща и дали се прави на гладно. Досега чух всякакви мнения.
Благодаря предварително.

*
Re: Амниоцентеза
« Отговор #1 -: Август 16, 2006, 11:43:56 am »
Трябва ти направление за хоспитализация, амниоцентезата е базплатна, но трябва да си закупиш иглата, струва 20лв. Трябва да имаш скорошни изследвания - пълна кръвна картина и васерман. Не си спомням да са ми казвали да не ям, но на мен и не ми беше до ядене докато не мина процедурата.
*
« Отговор #2 -: Август 16, 2006, 12:07:41 pm »
ЗаЩо не zвъннеШ там, където Ще ти я правят и не попитаШ какво точно трябва да носиШ със себе си (направление, иzследвания и консумативи) и трябва ли да спаzваШ някакъв хранителен режим или неЩо подобно.
Пожелавам ти всичко добро!
« Отговор #3 -: Август 16, 2006, 17:52:35 pm »
Благодаря ви за отговорите. Стискайте палци резултатите да са нормални.
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #4 -: Август 16, 2006, 22:12:57 pm »
mira_d ще ти стискаме всички палци и на краката даже......и дай боже резултати да са хубави!!!!!Успех миличка и пиши как са нещата! :crossfingers: :crossfingers: :crossfingers: :bighug:
« Отговор #5 -: Август 17, 2006, 15:18:09 pm »
Мира, мина ли?
Чакаме да се похвалиш с добри резултати :D
Благодаря ти, Бени!

*

lidia

• 2959
  • Най-хубавото се вижда само със сърцето.
« Отговор #6 -: Август 17, 2006, 19:55:50 pm »
Мира, дано всичко е наред.  Разказвай как вървят нещата при теб.
http://www.youtube.com/watch?v=xFkUG9xSSSE с благодарност на едно цигуларче :)
http://www.youtube.com/watch?v=dy2KNUESXp0
*

tedi91

• 275
  • Аз обичам моя съпруг!
« Отговор #7 -: Август 19, 2006, 08:53:19 am »
Мира,пиши!Резултатите ще са добри-стискаме палци!!!

*
« Отговор #8 -: Август 19, 2006, 12:19:42 pm »
Момичета,
реzултатите от иzследванията се чакат поне 2 седмици.
« Отговор #9 -: Септември 02, 2006, 21:17:51 pm »
А защо всъщност всички сте се юрнали за тази амниоцентеза,имаш ли дефектни хромозоми?Интересува ме защо я правиш?А знаете ли,че риска за аборт е 5 %???
*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #10 -: Септември 02, 2006, 21:20:25 pm »
Рискът от аборт е едно на хиляда.
След 35 години вероятността от увреден плод е голяма.
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #11 -: Септември 04, 2006, 00:24:01 am »
няма такова нещо като риск от аборт 5 на 100, вече говорихме по тази тема, морковче!
амниоцентеза се прави обикновено при показания - възраст над 35 години или висок изчислен риск от БХС (или данни от ултразвуков преглед).

никой не се "юрка" доброволно на такова нещо, всеки сам си преценява ползата и рисковете, решението никак не е лесно!!!
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #12 -: Септември 04, 2006, 23:47:50 pm »
ОК,Джам,Лали.Цитат от книгата на Мари-Клод Дьолае "Аз съм бременна"
"Техника на амниоцентезата"
"Амниоцентезата се прави обикновено в специализиран център,защото въпреки,че е относително проста ,все пак не може да се смята за рутинен преглед.Има опасност от аборт,която е от порядъка на
5%.А прочетохте ли за момичето от бг-мамма,която направи аборт след амниоцентезата?Сега ще намеря линк да дам.
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #13 -: Септември 05, 2006, 00:44:33 am »
Морки, преди да се реша да направя амниоцентеза, съм прочела не една книжка за бременни, а стотици статии в Интернет, и съм говорила с поне 6 лекари по въпроса.
средностатистически, за целия свят рискът от аборт след амниоцентеза се дава 1-2 на сто.
за една добра болница, с добри практикуващи специалисти, този риск е много по-нисък. например, в МД-София имат вече над 700 поредни успешни амниоцентези през последните 2 години. значи, техният риск е в момента 1 към 700!

на Дьолае книжката е неточна в това отношение, вероятно е писана и отдавна.

иначе, никой не е казал, че процедурата е рутинна и проста. в София я правят само няколко човека. и пак повтарям - не се прави за щяло и нещяло, но ако рискът от раждане на увредено дете е по-голям от риска от аборт - разумът избира амниоцентезата. само в такива случаи я препоръчват и лекарите! а решението човек си взема сам.

"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #14 -: Септември 05, 2006, 08:54:45 am »
Мойте данни са за София за последните две години.
Имай предвид, че данните в книжката са вероятно по-стари. Последно време техниката много напредна, както и специалистите са вече повече и по-добри.
Друг е въпросът, че и едно на милион да е вероятността от аборт, ако този един процент съм аз, все тая.
Обаче аз имам приятелка, която роди бебе със синдром на Даун.
Планово секцио, до последно не знаеше.
Бяха щастливи, купиха му дрешки, шишенца, рози, за да постелят пътя до легълцето в детската стая...
Път, който тя никога не извървя...
« Последна редакция: Септември 05, 2006, 11:26:49 am от Lali »
*
« Отговор #15 -: Септември 05, 2006, 11:23:55 am »
Амниоцентеза се прави както е писала jam и когато риска от увреждане на бебето е по-голям от риска от аборт след амниоцентеза. Аз бях решила още в 13г.с. да правя амниоцентеза независимо от резултата от БХС защото на бебето беше измерена нухална транслуценция по-гояма от нормално допустимата. А това е белег за Синдром на Даун. Докато изчакам седмиците до амниоцентезата бях на тръни. Според генетиците резултата от БХС беше добър и смятаха че не се налага амниоцентеза, но въпреки това реших да я направя, не виждам как щях да изкарам до края на бременността в невидение, защото БХС все пак дава само оценка на риска. Така че всеки сам преценява дали да прави или не.
« Отговор #16 -: Септември 05, 2006, 12:09:26 pm »
Аз искам да попитам, дали ако се докаже след амниоцентеза, че плодът има Даун или друг дефект, какво следва - Аборт???
 Това никъде не успях да прочета
*

jam

• *
  • 14924
« Отговор #17 -: Септември 05, 2006, 13:34:00 pm »
Аз искам да попитам, дали ако се докаже след амниоцентеза, че плодът има Даун или друг дефект, какво следва - Аборт???
 Това никъде не успях да прочета

решението дали да се прекъсне или запази бременността вземат родителите. няма насилствени процедури. все пак, много често синдромът на Даун е несъвместим с живота и обикновено плодът загива рано или късно. оцеляват само леките форми.
освен Даун, има и други хромозомни аномалии, апропо.

*

Lali

• *
  • 6277
  • Вярвам в чудесата!
« Отговор #18 -: Септември 05, 2006, 18:08:58 pm »
Обикновено се предизвиква раждане.
Често синдромът на Даун е съпроводен със сърдечни проблеми, така че това също усложнява нещата.
Бебета с тези проблеми дори да се родят не оцеляват дълго.
Мъка и агония.
На моята приятелка живя три месеца.
Дори не и позволиха да си го вземе в къщи, защото нямаше необходимата апаратура да го  гледа.