Скъпи дами,
обръщам се към Вас за да споделя личния си опит от чакането за ин-витро по клинична пътека.
Епизод 1 - януари 2005.
Обаждат ми се от РЗОК за да ми съобщят дългоочакваната вест,че ще мога да се възползвам от клиничната пътека.Отивам на място,където ми дават списък с необходимите ми документи.И така - васерман и СПИН за двама 100 лева.Три пътувания до София около 250 лева само за бензин.Спермограма 30 лева,хормони около 100 лева и други дребни разходи.Накрая документите са на ред,всичко е комплектовано и изпратено.Чакаме..... чакаме... чакаме ... и става месец юни,когато официално съобщават,че парите са свършили и програмата е прекратена.Тичам към РЗОК в нашия град от където научамам,че само едно семейство е минало и при това както се сещате с връзки направо в комисията,разглеждаща молбите.
Удряме чертата на разходите за нашето домакинство - около 700 лева са плюс взетите отпуски за да свършим всичко навреме и както трябва.Да не говорим за нервите и надеждите.
Епизод 2
Януари 2006 отново сме с надежда.Оказва се,че документите от миналата година не важат.Всичко гореописано се повтаря отначало с изключение на факта,че смених клиниката в София.Реклама няма да правя.Отново чакаме,отново парите свършват,а тази година бяхме в първите 10 подали документи.Лично звънях в комисията за да си искам входящия номер.
И така - отивам в клиниката увесила нос и казвам на доктора,че само губя време и ще се наложи да теглим кредит и като белите хора да си платим всичко.Любезно той ми разяснява,че касата поема само лекарствата в размер на около 1500 лева.Останалото си го плащаме ние.Изписва ми въпросните инжекции за стимулиране /меногон и пурегон/ и ме съветва да си ги купя на складови цени с връзки.След като търсихме на всички възможни места се оказва,че ампулите са съответно 102 лева за 1бройка от едното и 50 лева за 1 бройка от другото.това от 50 лева има заместител в България на цена от 27 лева,но не е толкова ефективно.Пресметнахме,че ни трябват 1100 лева за лекарства и започнахме да събираме....
И сега повода по който пиша тук.Идват мои приятели на гости,жалвам им се и те вземат нещата в свои ръце.Отиват за стока в Турция.Влизат в първата аптека и питат за лекарствата.Там любезна жена на чист руски веднага взима нещата присърце.След два часа от склад в Истанбул и доставят чаканите от мен почти три години ампули.А сега цените :
Меногон - оригинален в срок на годност,сертификат за качество и спринцовка - 59 лева ампулата
Пурегон - оригинален,а не заместител,в срок на годност,отново със сертификат,но опакован по 5 ампули в кутия,отново със спринцовки - 25 лева за бройка
И така мили дами,чакаме здрвната каса с години,харчим пари,а всичко е било за да ми поемат 590 лева,колкото ми излязоха лекарствата.
Нямам думи за РЗОК,за здравното министерство и за надеждите на хора като нас,които 8 години са преминали през всичко за да им остане тази последна надежда - ин-витро.
И в заключение - тези 590 лева са ми лекарствата за 2 проби ин-витро. :lol:Запасих се за всеки случай.
Кураж и ми стискайте палци!Дано съм ви била полезна с информация,защото преди две години аз нямах такава.