0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
моля за коментар-хормони
« -: Октомври 13, 2006, 12:46:18 pm »
здравейте,момичета!!! :)
понеже никой от лекарите не обръща внимание на хормоните(никога не е ставало въпрос за тях) моля ви да ги погледнете :
на 3-ти ден от прм
   LH            -  5,60 IU/L    реф.с-ст:1,9-12,5
   FSH          -  9,90 IU/L    реф.с-ст:2,5-10,2
   PROLAKTIN-571,0 mIU/L   реф.с-ст:ж(59,3-619)
на 21-я ден от прм
   PROGESTERON-24,88 nIU/L  реф.с-ст:10,62-81,28
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
Re: моля за коментар-хормони
« Отговор #1 -: Октомври 13, 2006, 13:17:01 pm »
понеже никой от лекарите не обръща внимание на хормоните(никога не е ставало въпрос за тях) моля ви да ги погледнете :
на 3-ти ден от прм
   LH            -  5,60 IU/L    реф.с-ст:1,9-12,5
   FSH          -  9,90 IU/L    реф.с-ст:2,5-10,2
   PROLAKTIN-571,0 mIU/L   реф.с-ст:ж(59,3-619)
на 21-я ден от прм
   PROGESTERON-24,88 nIU/L  реф.с-ст:10,62-81,28

ФСХ е високичък /на колко си години?/
Прогестерона е нисък, но  може би е от това, че не е направен на 7 ден след доказана О.
Нямаш изследване за Естрадиол? /на 3 ден от МЦ/

Може би ще трябва да ги повториш.
Как така лекарите не обръщат внимание ? Нищо ли не ти казаха? Защо ги прави тогава?

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
« Отговор #2 -: Октомври 13, 2006, 13:25:23 pm »
здравей,денис!
аз съм на 32г.
тези изсл.съм ги правила по-повод програмата за инвитро.няма посочен естрадиол в тях.
след като ги занесох за експ.решение-изобщо не погледнаха нито кръвни,нито хормони,а само лапароскопията и по нея написаха експ.решение.
*
« Отговор #3 -: Октомври 13, 2006, 14:30:46 pm »
Аз напълно подкрепям изразеното мнение на Денис - малко ти е височък FSH и не е много добро съотношението LH/FSH - говори за намален яйчников резерв.Добре би било наистина да повториш изследването другия месец, както и да изследваш и Естрадиол на 3ти ден.
Към овулацията отношение имат и щитовидните хормони - TSH,FT4 /поемат се от касата/, както и към износването MAT I TAT.Аз си следя и тях.
Късмет!
*
« Отговор #4 -: Октомври 13, 2006, 14:45:35 pm »
добре,а кой трябва да ми даде направления за тези хормони /TSH,FT4,MAT i TAT/ личната или ...някакъв специалист?
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #5 -: Октомври 13, 2006, 15:26:38 pm »
добре,а кой трябва да ми даде направления за тези хормони /TSH,FT4,MAT i TAT/ личната или ...някакъв специалист?
ендокринолог

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
« Отговор #6 -: Октомври 13, 2006, 15:31:14 pm »
благодаря ви!!!
в понеделник отивам при личната.
*
« Отговор #7 -: Октомври 15, 2006, 10:43:53 am »
TSH , FT4 и Естрадиол се поемат от касата, но антителата TAT и MAT не.
« Отговор #8 -: Октомври 15, 2006, 17:03:19 pm »
 Пролактинът също е висок. :( Не се притеснявай- повлиява се от лекарства, но трябва да се консултираш с лекар. Неговото изследване се поема от касата, но трябва да ти се даде направление от ендокринолог или гинеколог. Можеш, ако повтаряш другите хормони, да повториш и него, но спази необходимите условия. :crossfingers:
« Последна редакция: Октомври 15, 2006, 17:08:20 pm от sonnenschein »
« Отговор #9 -: Октомври 15, 2006, 18:51:14 pm »
Пролактинът също е висок. :(
Не, нормален е пролактинът й - малко към горна граница, но в норма. Може да се предположи, че не е спазила изискванията преди изследването на този хормон.
*
« Отговор #10 -: Октомври 16, 2006, 13:05:21 pm »
за какви изисквания говорите преди изследването на този хормон?(пролактина).истината е,че наистина пиех лекарства в продължение на 5-6м(сумамед,макмирор+вл.глоб. и т.н.)
междудругото на мен всичките ми изглеждат нормални,защото са в границите.моля,ви да ми дообясните тези неща.всичко за мен е нещо ново относно хормоните.отгоре на това-доста ме притесни изказването на вкас за изчерпан яйчников резерв! :(
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #11 -: Октомври 16, 2006, 17:43:16 pm »
 Пролактинът е хормон, който стимулира млечната секреция от гърдите. По време на лактация той блокира действието на гонадотропните хормони/ЛХ и ФСХ/ върху яйчниците и е причина за  липсата на М.  при жената през първите месеци след раждане. Когато  се провежда изследване за пролактин,  то трябва  да се  прави в състояние на пълно спокойствие / на тялото   и психиката,  поне 30  минути преди да се вземе кръв/
Гърдите нетрябва да се докосват, галят, масажират и т.н  поне 24 часа преди изследването, тъй като това може да доведе  до лъжливо  завишаване  нива на пролактина.

Изчерпан яйчников резерв показват хормоните ФСХ, ЛХ.
Ако те са високи при ниски нива на Е2 - това говори за изчерпан яйчников резерв.
Ако нивото на ФСХ е над 10 / 10-13 - намален яйчников резерв/- вече не е добре.
Едно изследване обаче нищо не означава. Добре е да се направят поне 3 поредни месеца и тогава да се прецени състоянието на яйчниците /от лекар  :D/.
За установяване на яйч. резерв се правят и други изследвания/ напр. Инхибин В хормон/

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*

skrita

• 226
  • Обичам послушни бебета
« Отговор #12 -: Октомври 17, 2006, 13:53:56 pm »
Абе хора как естрадиола на 3-ти ден??? :(
Аз ходех при доц.Конова в Плевен, но пуста да опустее тази работа все нямам време да ви разкажа... и тя ми написа кога кои хормони да изследвам и аз правих Естрадиол на 12-тия ден.Да не съм объркала нещо  :bonk:
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #13 -: Октомври 18, 2006, 07:49:01 am »
Абе хора как естрадиола на 3-ти ден??? :(
Аз ходех при доц.Конова в Плевен, но пуста да опустее тази работа все нямам време да ви разкажа... и тя ми написа кога кои хормони да изследвам и аз правих Естрадиол на 12-тия ден.Да не съм объркала нещо  :bonk:
Не, не си объркала нищо. Естрадиола може да се изследва на 3 ден от МЦ и когато е  пика на Е2 /пика  е около 37 часа преди О/ когато има доминантен фоликул /около 18 мм/.
Изследванията се правят с различна цел.
Когато е на 3 ден от МЦ - Е2, заедно с ЛХ и ФСХ показват дали ще има О, как стои въпроса с яйчниковият резерв, дали Е2 ще активира ЛХ и т.н
През ФФ - Е2 е индуктор за качеството на фоликула, докато през ЛФ  е индуктор за качеството на ендометриума.
Освен това ако има съмнения за ЛУФСиндром, може да се изследва и по време на Пика на прогестерона.
Така, че изследван по различно време на МЦ , Е2 показва различни неща.

Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
« Отговор #14 -: Октомври 19, 2006, 11:19:16 am »
здравейте,момичета!!!
ходих при моята гинеколожка,нейното мнение по повод тези хормони и дните в които са направени е,че-по принцип и по изучаване още в университета не е правилно,но каза,че за ин-витро процедурите явно процедират точно така("връзват си гащите при неуспеха за ин-витрото"нейно мнение-незнам защо разсъждава така,но...и не питах)
естрадиола изобщо не съществува в изследванията,които ме задължават да правя.
прегледах си хормоните правени през 2004г тогава лХ беше по-високо от ФСХ (пр.лх-7,60,а фсх-5,80---нещо такова)съжалявам,че не са пред мен тези изсл.,но ...още другия път ще ги предоставя и тях за коментар.