0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Това е статия от в. Седмичен Труд, тъй като не я намерих качена, реших да я препиша тук.

Между 50 и 80 милиона са бездетните двойки в света, у нас те са около 230 хиляди. В България едва 32,6 от тях търсят квалифицирана медицинска помощ. При подходящо лечение или използване на методите на асистираната репродукция 20-25% от двойките във фертилна възраст могат да се сдобият с дете, стига да се обърнат към някоя от клиниките за репродуктивна медицина, апелира д-р Таня Тимева, акушер-гинеколог, медицински директор на Специализираната АГ болница "Д-р Щерев" и консултант на Националната здравноосигурителна каса по програма за лечение на безплодието.

Д-р Таня Тимева и д-р Даниела Савова, акушер-гинеколожки:
Мъжете и жените са еднакво виновни за безплодието

Неотдавна болницата обяви Месец за профилактика на безплодието /до 21 ноември/, по време на който се извършват безтлатни прегледи и консултации на двойки с проблеми в забреняването, а по-любознателните могат да се запознаят подробно с т. нар. репродуктивни методи, които неправилни се наричат "ин витро". Всъщност инвитрото е само един от методите за оплождане, съществуват и много други, които медиците обединяват под името АРТ /асистирани репродуктивни тефнологии/.
   "Безплодие наричаме невъзможността за зачеване след една година опити за забременяване при редовен полов живот без предпазни средства, обяснява д-р Даниела Савова, акушер-гинеколог, медицински директор на център "Репродуктивно здраве". След тези 12 месеца двойката трябва да потърси специализирана лекарска помощ, за да се установят причините. Колкото по-рано започнат изследванията, толкова резултатаите са по-добри - обикновено през първата година забременяват 60% от двойките."
   Причините за стерилитета се разделят поравно между мъжете и жените. В 20% от случаите те са и при двамата. Има за съжаление двойки, макар и малко, където причините остават неизяснени /10%/. При жените факторите, водещи до безплодие, са по-разнообразни, тъй като майката играе по-голяма роля в процеса на възпроизводство. Най-често това са проблеми с овулацията. По принцип тя се регулира от хормоналната активност и затова някои хормонални проблеми могат да попречат както на самата овулация, така и на оплождането или имплантирането /захващането/ на яйцеклетката за маточната лигавица.
   Поликистозните яйчници са другата съществена причина за безплодие при жените. Този синдром се предизвиква от хормонален дисбаланс - високи стойности на мъжки хормони прекъсват зреенето на яйцеклетките в яйчника. В резултат по повърхността му се образуват множество малки кисти и не настъпва овулация. Симптомите са нередовен цикъл, повишени нива на мъжките хормони в кръвта, наднормено тегло, акне и уголемени яйчници.
   Високите нива на пролактин /хормона, който подготвя женските гърди за кърмене/ също могат да нарушат овулацията. Те могат да се дължат както на някои лекарства, като антидепресанти, обезболяващи или за високо кръвно, така и на прекалената употреба на алкохол, доброкачествени тумори на хипофизата, хипотиреоидизъм /понижена функция на щитовидната жлеза/. Някои от симптомите са отделяне на секрет от гърдите, сухота във влагалището, нередовна менстуация.
   Ендометриозата е разпространено заболяване и причинява 41% от стерилитета при българските жени. Характеризира се с появата на клетки от лигавицата на матката на нетипични места, каквито са маточните тръби, яйчниците, червата и коремната кухина, пикочния мехур, по-рядко и в по-отдалечени органи. Най-честите симптоми са болки в таза, смущения в цикъла, обилно менстуално кървене, болка при сексуален контакт.
   Нелекуваните инфекции, предавани по полов път, също се отразяват върху стерилитета. Това са гонорея, хламидия, стрептококи и ентерококи. Бактериите увреждат маточните тръби и в тях се образуват сраствания. Признаците на тези инфекции са температура, болки в корема, кървенисто зацапване или вагинално течение, но понякога симптомите са слабо изразени или илипсват.
   Абортите по желание в 40% от случаите водят до вторичен стерилитет. Последиците от тях много пъти са инфекции и запушване на маточните тръби или невъзможност на травмираната маточна лигавица да зъдържи оплодената яйцеклетка. Добрата новина е, че през последните години броят на абортите по желание у нас е спаднал наполовина, което говори за по-добра сексуална култура.
   При мъжа причините за бъзплодието могат да бъдат както в хормоналния дисбаланс или факторите на околната среда, които засягат производството на здрави, подвижни сперматозоиди, така и в пречки, които спират доставянето на семенната течност.
   Макар и в редки случаи, може да съществува имунологична несъвместимост между двамата партньори. Това означава, че женският орагнизъм приема сперматозоидите като чужди тела, които трябва да бъдат унищожени, и изработва антетела сещу тях.
                                                       Славяна Манолова

Най-често използваните асистирани репродуктивни технологии

Това са всякакви методи, които могат да помогнат на жената да забременее. Правилото е винаги да се започва от най-малко инвазивната процедура и да се преминава към по-сложната. Стимулирането на яйчниците с медикаменти, ако жената няма овулация, е пръвата стъпка. Сладващата е т. нар. вътрематочна или контролирана инсеминация. Чрез нея се преодоляват влагалището и цервикалния канал, а негодните сперматозоиди предварително се отстраняват. Материалът, който може да е на партньора или от дарител, постъпва дириктно в матката. Когато по-леките мотоди не помагат, се приминава към по-сложни процедури.
   IVF /ин витро оплождане/ се прилага, когато яйцеклетката и сперматозоидите не могат да се срещнат например поради запушване или липса на маточни тръби. Тогава оплождането се прави в ин витро условия /в инкубатор/, който имитират тези в матката.
   ICSI /интрацитоплазмена спермална инжекция/ представлява инжектиране на сперматозоид в яйцеклетката. Методът е по-сложен от инвитрото, прилага се тогава, когато сперматозоидите са недостатъчни, качеството им не е добро или не могат сами да стигнат до яйцеклетката поради имунологичен или друг фактор. Възможно е и яйцеклетката да има много твърда обвивка и да не допуска спематозиода.
PESA е аспириране на сперматозоиди от епидидима /депото, в което се складират зрелите сперматозоиди/. Прави се, когато има запушване на семепроводите, т.е. съществува семенна течност, но в нея липсват сперматозоиди. Това не е операция, процедурата трае няколко минути.

lb2f
*

baracuda

• 5348
  • Най-голямото щастие?Да бъдеш полезен!
Re: Мъжете и жените са еднакво виновни за безплодието
« Отговор #1 -: Ноември 04, 2006, 20:04:43 pm »
 :kiss:Браво,Jazzybaby!Благодарение на това,че си си направила труда да препишеш статията тук съм една от информираните,че все пак някой говори открито за репродуктивните проблеми на младите хора.Не,че написаното е нещо ново за нас :lol:,но много хора не са и чували за нашите "битки" с безплодието!
« Отговор #2 -: Ноември 04, 2006, 20:14:03 pm »
Да ти кажа честно и аз нищо ново не прочетох, но понеже Каси сподели за статията и на мен стана много любопитно  :lol: Та реших, че ако има други любопитки, няма да е лошо да я споделя  :lol: :lol: :lol:

lb2f
*

!!!

• 1495
  • Най стимулиращият дар? Надеждата
« Отговор #3 -: Ноември 04, 2006, 23:03:27 pm »
Готина статия!  :D С неща до болка познати...
« Отговор #4 -: Ноември 05, 2006, 07:50:45 am »
А дали могат да обяснът на по-простите, каква е разликлата между аборт по желание и аборт по медицински препоръки (не знам как точно се казва)???
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #5 -: Ноември 05, 2006, 08:59:26 am »
Аборт по желание - когато  една жена не иска  да задържи бебето- при бременна майка с 2 живи деца, извънбрачна бременност и  т.н .
Изкуствен аборт по медицински показания - аборт, който трябва да се извърши  в интерес на здравето на бременната, напр. ССЗ,туберкулоза,левкемии,бъбречни заболявания, базедова болест, епилепсия,шизофрения и т.н.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #6 -: Ноември 05, 2006, 10:10:14 am »
Денис, на мен това ми е ясно, но не ми е ясно, защо само аборта по желание би довел до стерилитет?

Защото според мен говорят али-бали
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #7 -: Ноември 05, 2006, 10:19:35 am »
Денис, на мен това ми е ясно, но не ми е ясно, защо само аборта по желание би довел до стерилитет?
Естествено, че няма значение дали е по желание или по медицински причини, рисковете са си същите.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

lady_11

• 3217
  • МЕТЛАТА - любимото ми превозно средство!
« Отговор #8 -: Ноември 05, 2006, 11:30:18 am »
Цитат
д-р Таня Тимева, акушер-гинеколог, медицински директор на Специализираната АГ болница "Д-р Щерев" и консултант на Националната здравноосигурителна каса по програма за лечение на безплодието.

За мен единствената новост в статията е, че др Тимева е консултант на НЗСОК . Възниква обаче въпроса - като консултант какво е свършила да сега?!?
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #9 -: Ноември 06, 2006, 07:53:03 am »
Защото абортите по желание са много по-голям процент, от абортите по медицински показания.
Докато чрез абортите по медицински показания се спасява живота на жената, то при абортите по желание всяка една здрава жена сама намалява шанса да има по-късно дете /поради ниската си сексуална култура/
Затова според мен се набляга повече на абортите по желание.
Да не говорим, че има жени, които са правили  по 4-5 аборта и за тях това е нормално.
Последните няколко години абортите у нас намаляха, но мисля преди 3-4 години бяхме трети в света , след Русия и Украйна ,  по брой на абортите на момичета между 15 и 20 г.

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
« Отговор #10 -: Ноември 07, 2006, 15:50:34 pm »
Денис, малко абсурдно звучи обяснението ти с примера, че някои жени имат по 4-5 аборта. Аз знам и за такива с по 7.
Ясно е, че при непрофесионално направен аборт може да има последствия, но едва ли процента е толкова голям, че да се говори за стерилитета след аборт за нещо толкова съществено.

Дано слънчо огрее и моят дом ...
« Отговор #11 -: Ноември 07, 2006, 18:01:20 pm »

Защото според мен говорят али-бали

А най-дразнещото е нещото в заглавието "виновни"... меко казано ме дразни!!!!... ... да ме прощават дълбокоуважаемите докторки барабар с журналистката.... защото има хиляди двойки, при които ама НИКОГА не е имало заболявания, отключващи евентуален стерилитет... обаче в един момент - прас!... не могат да си имат бебе
Ами другите, тези които са имали някакви заболявания - и те ли са виновни??? Колко - предумишлено или непредумишлено?
Пълна дивотия!
*
« Отговор #12 -: Ноември 08, 2006, 09:42:55 am »
  Нищо дразнещо не виждам в статията, освен че информацията в нея е до болка позната.Да не се хващаме за думите- ами в обществото е така- няма дете и първо какво става-веднага обВИНения към жената- че е правила аборти или нещо друго.Ами търсят вина обикновените хора- тогава да я търсят поравно :).
    Абортите по желание са повече,но и от такива  по медицински причини може да има последствия.Спестяват го, за да не плашат жените, и без това страховете ни идват вповече.Аз имам един кюретаж и се притеснявам дали всичко е наред.
     Освен това са споменати накратко и други причини.Това е популярна статия във вестник, не е научен труд.
     Май се дразним, че авторите на статията са от клиниката на Щерев, което не ми се струва много правилно.Кой има полза тотално да се отхвърля техния труд, всеки случай и там си имат своите постижения и е добре да ги научаваме.А неуспехи има във всички клиники.

Проблемът е възможност да покажеш на какво си способен.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #13 -: Ноември 08, 2006, 10:55:56 am »
Не, едва ли има значение кой е писал тази статия. Все пак Зачатие е партньор в тази инициатива, което ясно показва позитивното ни отношение към подобен род действия, независимо от кого са.

Истината е, че все още медиите трудно се изразяват на тема стерилитет. И такива заглавия насаждат именно мнението, че има някаква вина. А всички ние знаем, че в огромен брой от случаите никой и за нищо няма вина.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #14 -: Ноември 08, 2006, 15:04:23 pm »
   Така е, медиите се изразяват много трудно, когато става въпрос за нещо сериозно.Ако беше някой скандал, щяха  да намерят най-пикантните. :)За тази неуместна думичка-виновни- е виновна със сигурност журналистката.Поне да я беше сложила в кавички.А докторките по надолу в статията си казват: "причините за стерилитет".

Проблемът е възможност да покажеш на какво си способен.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #15 -: Ноември 08, 2006, 15:06:15 pm »
Ами да, обаче заглавието се запомня. Все пак да кажем, че има и положителни неща в областста на медийната култура, преди няколко години и толкова не можеха да напишат. Журналистите също се учат.

Димитър Кудоглу
*

Жени

« Отговор #16 -: Ноември 08, 2006, 17:33:59 pm »
На мен статията ми беше полезна - не знаех що е туй IKSI.
Но пък заглавието много дразни. Звучи като извод след спор.
« Отговор #17 -: Ноември 08, 2006, 19:27:39 pm »
Ами аз пък да ви кажа, че и докторите не са убедени че абортите които се правят в клинични условия и протичат без усложнения след това според самите тях не би трябвало да доведат до вторичен стерилитет, на са принудени казват обротното, защото се провежда политика за намаляне на "абортите по желание" сред нераждалите жени и тава изабщо не е от вчера, а още от социализма и сега още повече, когато е ниска раждаемостта.

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание