0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Отдавна не съм писала, но се чувствам задължена да пусна тема по въпроса. Разбрах, че касата тази година намаляват парите за направления и отпускат 1/3 от сумата, която са отпускали миналата година. Незнам какво мислите по въпроса, но аз смятам, че не е нормално да се отпускат например 110 лв за месеца. Тези пари както се сещате свършват за 3 дни и оттам нататък останалите пациенти, които си плащат осигуровки "духат супата". Също така разбрах, че преди са се отпускали 1050 лв или нещо такова-(тези пари са за гинеколози, а те имат най-висок лимит).Тези пари съответно миналата година са намалени на 400 лв, а тази на 110 лв. Мисля, че трябва да се направи нещо по въпроса. Не може да се стои така, да си плащаме здравните осигуровки и да не получаваме нищо насреща .
Искам да добавя още, че част от имунологичните се поемат от касата, но какво от това, ако няма как да ви дадат направление. Пример: НК-клетки по касата струват 105 лв.
« Последна редакция: Януари 18, 2007, 08:18:29 am от Tutto »
Създадохме го, за да помагаме и да не се лутаме...Сега когато решавам да ви уведомя за нещо, което пряко ви касае....глас в пустиня. Не мисля че сте толкова богати, за да си плащате всички изследвания...
Re: НЗОК и парите за направления на пациентите!!!!
« Отговор #2 -: Януари 18, 2007, 09:25:11 am »
Tutto, мила, не се ядосвай.... Момичетата не са били на работа например... А и покрай тези именни дни също не е лесно :)
За ощетяването от страна на касата съм напълно съгласна с теб, трябва да се направи нещо, но мисля, все още няма голяма яснота по въпроса...

Може би няма да е зле Мели да се включи и да каже каква е в момента ситуацията, и ако е наистина трагична да се вземат мерки ....

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
« Отговор #3 -: Януари 18, 2007, 13:20:05 pm »
Честно казано това е неофициално...Но да знаете,, че парите за лечение са намалени 3 пъти, така че очаквайте отказ за направления по простата причина, че касата отпуска само около 110 лв. Ще бъдете засегнати всички и няма да ви се размине. Съжалявам за лошата новина но съм бясна и не искам да си мълча. На всичкото отгоре има и цензура и журналистите си мълчат.
« Отговор #4 -: Януари 18, 2007, 13:56:30 pm »
В България има инфлация, заедно с нея, а и не само, расте и дохода, което значи, че всяка година внасяме все по-големи осигуровки в бюджета. Потребителските такси за здравни и всякакви услуги също растат непрекъснато. Тогава от къде на къде постоянно ще ми намаляват отпуснатите от държавата средства  :x Тази година орязват това, другата година онова... За това орязали бройките, за онова отпуснатите суми... Бюджетите са изчерпани от преди да се отпуснат. Излиза, че ако за няколко години осигуровките, които внасяме, са нарастнали неколкократно, то качеството на услугите е намаляло неколкократно. И всичко ни се обяснява с това, че не сме си плащали съвестно осигуровките, че сме тарикатели с болнични и безплатни лекарства, и пр и пр :x Писна ми да слушам как сами сме си виновни. Сами сме си виновни, защото се оставяме да ни работят. Дето има една приказка: "Всеки народ си заслужава управниците"  :o Прощавайте за лирическото отклонение.
« Отговор #5 -: Януари 18, 2007, 14:05:32 pm »
Ами така де, точно това имам предвид. Много яко се краде! Не само това, но са искали да орежат и болничните на бременните. Не съм сигурна, но май и това са направили от касата. Значи ако си бременна и трябва да лежиш няма да можеш да лежиш, защото не ти се полага или ти се полага само няколко дни и ако превишиш това, което ти се отпуска като болничен незнам след това какво правиш-май си взимаш платената и неплатената отпуска. Щом си мълчим, значи сме съгласни...нека ни крадат!
*

Pesheck

• *
  • 5861
  • Туй аз няма да го търпя и толкоз!
« Отговор #6 -: Януари 18, 2007, 15:09:37 pm »
В България има инфлация,
Амчи тъй де - има инфлация и то затова няма пари. Ми вие знаете ли колко им струват колите и офисите на тези хора, пък и всички други екстри и премии( те това не го разбирам пари няма за лекарства, но за празниците си раздадоха награди на "примерните" служители).
Та мисълта ми е, че затова няма пари за нас, щото хората имат все по-големи и по-големи разходи и не могат да икономисват от екстрите си ама-ха.Влезте им в положението на хората, те защо са служители на монополист, ако не могат да облажат нещо!

Хайде стига, че яхам метлата
« Последна редакция: Януари 18, 2007, 16:01:05 pm от Pesheck »
« Отговор #7 -: Януари 18, 2007, 15:54:48 pm »
Какво можем да правим?
Можем ли да ги съдим или нещо подобно? Вижте какво правят за престъпниците:
http://news.netinfo.bg/?tid=40&oid=991513
Какви са тези неща-касата ще казва как да ни лекуват и кой е толкова болен, че да не ходи на работа?
Един познат лекар ми обясняваше например, че в някаква клинична пътека, по която работели в неговото отделение имало записана някаква процедура, която е противопоказана за заболяването. Въпреки това, от касата глобили колегата му, който не я е направил. А в същата пътека нямало включени лекарства, които както той се изрази "са написани в учебниците". Беше възмутен.
Наистина трябва да се направи нещо. Нито лекарите получават каквото са изработили, нито пациентите получават необходимото лечение. :witch:
« Последна редакция: Януари 18, 2007, 16:01:15 pm от alia_alia »
*
« Отговор #8 -: Януари 18, 2007, 15:58:10 pm »
   Е това и за бременните ако се окаже вярно - да им орежат болничните - направо нямам думи от възмущение.  :x
   Гледайте какъв цирк ще стане с изплащането на болничните директно от НОИ, а не от работодателя както беше до сега.
« Отговор #9 -: Януари 19, 2007, 21:26:49 pm »
Здравейте момичета,аз съм съвсем нова във форума и тепърва започвам ходенето по мъките.Можете ли да ми кажете дали здравната каса отпуска пари за инсеминации и евентуално инвитро и от кого зависи това?От личния лекар ли?
« Отговор #10 -: Януари 19, 2007, 22:57:21 pm »
Касата много отдавна се гаври със пациентите и със всички, от чиито пари е създадена. Но има много силно лоби в парламента и правителството. Много от нас и се противопоставят, но трябва да сме много единни и сплотени, ако искаме нещо да променим. На този етап не сме.
« Отговор #11 -: Януари 20, 2007, 10:55:01 am »
  Мисля, че трябва да използваме времето докато още ЗК не е разпределила парите си - поне не официално. После ще вземат да се оправдават, че нищо не може да се направи.
« Отговор #12 -: Януари 20, 2007, 13:42:56 pm »
Здравейте момичета,аз съм съвсем нова във форума и тепърва започвам ходенето по мъките.Можете ли да ми кажете дали здравната каса отпуска пари за инсеминации и евентуално инвитро и от кого зависи това?От личния лекар ли?
Аз точно това съм писала. Ще видите направления от касата през крив макарон. Касата поемаше само ограничен брой от лекарствата за стимулация и част от хормоналните изсл.. Сега парите, които отпуска ще поемат хормоните само за 3 човека и край-другите ще трябва да си платят всичко.
« Отговор #13 -: Януари 21, 2007, 16:35:18 pm »
Момичета, това е обсъждано много пъти във форумите. Много опити са правени, но неможе няколко човека да постигнат това, което бихме постигнали всички!
« Отговор #14 -: Януари 21, 2007, 17:00:13 pm »
Много интересно. Бюджета на здравеопазването расте, а парите за лечение намаляват. Баси измислената държава!

Има план за изтребване на българите :(
« Отговор #15 -: Януари 21, 2007, 17:21:45 pm »
Много интересно. Бюджета на здравеопазването расте, а парите за лечение намаляват.
Освен това: Непрекъснато намаляват сумите, които отпускат по клинични пътеки, Ограничават бройката на лекарствата които се отпускат безплатно и много още своеволия! А ние сме безсилни, защото се опитваме да се спасяваме поотделно!
« Отговор #16 -: Януари 22, 2007, 08:36:50 am »
Мисля, че не трябва да се спасяваме по отделно, а чрез сдружението и лекарите да се опитаме да направим нещо. Незнам...може би да осъдим касата? Иначе не виждам оправия... Снощи пък чух по новините, че свършили парите за недоносените бебета...
« Отговор #17 -: Януари 22, 2007, 09:36:40 am »
Би трябвало, пациентите да можем да предявяваме претенции по някакъв начин, а когато се нарушават правата ни-да можем да съдим касата. Но, не знам как е на практика. Юристите да кажат.
« Отговор #18 -: Януари 22, 2007, 11:54:26 am »
Прочетох, че лекарите ще стачкуват на 15 февруари. Освен и ние да се включим в протеста.