0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Ендометриална биопсия преди IVF
« -: Април 05, 2007, 14:43:41 pm »
Здравейте момичета,
имам зад гърба си едно неуспешно ИКСИ и се подготвям за втори опит. Реших, че преди това е добре да се застраховам с възможно най-голям брой изследвания. Направих имунологични и с тях нещата са съвсем наред. Другата седмица ще пуснем и генетични.
Интересува ме, обаче друго нещо, за което не бях чувала и не съм чела тук във форума. При последния ми разговор с моя лекар, когато планирахме предстоящия опит, той ми предложи, ако съм съгласна, да се подложа на ендометриална биопсия, която се прави в 4 определени дни от цикъла, предшестващ инвитрото. Предупреди ме, че процедурата е болезнена, но зависи и от прага на чувствителност към болка. Според думите му, от групата жени с неизяснен стерилитет, на които е приложена манипулацията, има няколко успели да забременеят, като разбира се, не може да се твърди със сигурност, че е от биопсията.
Моля, ако някой е наясно с целта, механизма, поносимостта и цената на процедурата, да сподели, ще съм благодарна.
Разбира се, целта оправдава... болката, но съм по-спокойна когато нещата са ми по-ясни.
Re: Ендометриална биопсия преди IVF
« Отговор #1 -: Април 05, 2007, 15:05:55 pm »
Vava, нещо не разбирам - самата биопсия едва ли допринася за успешното забременяване. Предполагам, че материалът се изследва - но за какво? Какво се търси и каква е терапията?

Да не би да се взема материал за кокултивиране? 8O

Коя клиника посещаваш?
« Отговор #2 -: Април 05, 2007, 15:25:58 pm »
Kotaranka, благодаря за бързата раакция.
Моят лекар е д-р Стаменов.
Доколкото разбрах и доколкото лаически мога да обясня, става дума за това, че миниатюрните ранички карат лигавицата да реагира така, че да се благоприятства закрепването на ембриона. Освен това, взетия при биопсията материал се използва при отглеждането на ембрионите с цел опознаване на средата - предполагам това е, което ти наричаш кокултивиране. Би ли разяснила малко повече за него?
*
« Отговор #3 -: Април 05, 2007, 15:27:47 pm »
И аз знам за този подход на доктора, но без подробности. Дано се включи някое от момичетата, които са минали през процедурата.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*

evro

• 5167
  • Мъдростта се побира в две думи Търпение и Надежда!
« Отговор #4 -: Април 05, 2007, 15:29:30 pm »
Яяяяя, стана интересно.
Ако има девойка дето да е минала през това да свирка :wink:

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
« Отговор #5 -: Април 05, 2007, 15:41:32 pm »
И аз съм при д-р Стаменов. Знам, че работеше по въпроса за кокултивирането (въпросното отглеждане на ембрионите) и очевидно вече го прилага. За съжаление нямам друга информация.

Наистина ще е хубаво, ако се включи някой с повече инфо.
« Отговор #6 -: Април 05, 2007, 15:54:17 pm »
Ето част от една статия, която се отнася за кокултивирането и клиниката на д-р Щерев:

"ПРАВЯТ БЕБЕ В ИЗКУСТВЕНА МАТКА
Шансът за забременяване скачал с 30 на сто, твърдят лекари
Инвитро метод чез създаване на изкуствена матка повишава шанса за забременяване с 30%, обяви доц. Атанас Щерев. тя се нарича кокултивиране.
Месец преди оплождането от матката на майката се вземат клетки и в съда за оплождане се прави "гнездо". Там ембрионът прекарва 3-5 дни и започва да разпознава истинската утроба. Трикът улеснява "захващането" след имплантирането му, което е трудната част от инвитрото."
*

evro

• 5167
« Отговор #7 -: Април 05, 2007, 16:00:30 pm »
да де, ама ако е прохождащ метод :? аз май съм пас.

Те осмислят живота ни!

Ако опитът ми е от ползва поне за един човек - това е смисъла на присъствието ми (отново и понякога) evro_angelova@yahoo.com
*
« Отговор #8 -: Април 05, 2007, 17:01:41 pm »
Спомних си, че съм чела нещо по въпроса.
Ето една немска статия: http://www.wunschkinder.net/blog/2006/07/20/verletzung-der-gebaermutterschleimhaut-bessere-einnistung.html
Не се тълкува еднозначно, но пък заслужава внимание според мен. Ще е добре да се включи някой, при когото е приложен методът.

Нараняване на лигавицата на матката: по-добро имплантиране?

Проф. Нава Декел от института „Вайцман” (Weizmann Institute) в рамките на проучване, свързано с проблеми при имплантирането при IVF, е направил удивително откритие: ако преди терапията се направи биопсия на маточната лигавица, то процентите на забременяване се покачват почти двойно.
Феноменът е бил открит по-скоро случайно. В действителност учените са търсили определени протеини в маточната лигавица, на които се отдава влияние върху процеса на имплантиране. Затова в различни моменти на цикъла са вземани проби от маточната лигавица. Тези изследвания, без изключение, са правени при жени, които неколкократно безуспешно са били лекувани с инвитро-оплождане.
С учудване учените установили, че от първоначално 12-те изследвани жени след биопсията 11 били бременни. Очевидно вземането на пробата е имало позитивен ефект върху по-късното имплантиране на ембрионите.
Проведено след това изследване с 45 пробни и 89 контролни пациентки, които не са правили биопсия, показва удвояване на процента на бременностите при жените, които преди това са подложени на биопсия. В двете групи са трансферирани средно по 3,4 ембриона, което е възможно по израелското право. Процентът на забременяване възлиза на 66,7 % срещу 30,3 % на трансфер (Р=0,00009) и делът на живородените деца 48,9 % срещу 22,5 % (Р=0,016).
Вероятно изглежда, че едно малко нараняване на маточната лигавица в предния цикъл води до реакция, която има положителен ефект върху процеса на имплантиране. Какъв би могъл да е видът на този процес, в момента не може да се каже и ще бъде предмет на следващи изследвания.
Интересно при това изследване е, че сравнително скоро (17.5.2006) е публикувано (http://wis-wander.weizmann.ac.il/site/en/weizman.asp?pi=371&doc_id=4517) на страницата на института „Вайцман” и е открито от немската непрофесионална преса, същинското изследване обаче е публикувано още през юни 2003 във “Fertility and Sterility”.
Barash A, Dekel N, Fieldust S, Segal I, Schechtman E, Granot I.
Local injury to the endometrium doubles the incidence of successful pregnancies in patients undergoing in vitro fertilization.
Fertil Steril. 2003 Jun;79(6):1317-22.
*

evro

• 5167
« Отговор #9 -: Април 05, 2007, 17:05:25 pm »
Бре, тва пак ме върна в играта :lol:

Те осмислят живота ни!

*
« Отговор #10 -: Април 05, 2007, 17:11:18 pm »
Изказват се и някои съмнения, защото няма следващи положителни статии (изследвания), а само отзиви в пресата, но според мен и тези резултати са красноречиви.
« Отговор #11 -: Април 06, 2007, 09:56:44 am »
И аз го чух това, и на мен ми стана много чудно :? Аз пък все съм си мислела, че тези интервенции са по-скоро рискови :?
Очевидно става дума точно за това, което пише в статията - ако е за ко-култивиране, не виждам причина да се правят 3-4 биопсии??
Благодаря ти, Бени!

*

evro

• 5167
« Отговор #12 -: Април 06, 2007, 11:33:43 am »
Всъщност като се замисля тези клетки от биопсията ще трябва да се съхраняват до момента на оплождането, което значи че този метод се отнася по-скоро до подпомагане на ембриона да се закрепи, а не на лигавицата да приеме ембриона /тъй де, нали биопсията се извършва в цикъла приде процедурата, а лигавицата ще изпадне с менструацията/.

:казал Исак, и ябълката паднала в/у главата му :lol:

Те осмислят живота ни!

« Отговор #13 -: Април 06, 2007, 12:35:48 pm »
Аз пък бих искала да прочета какви са рисковете. Не ми се струва да е манна небесна...  :D
« Отговор #14 -: Април 06, 2007, 14:39:29 pm »
Евро, доколкото разбрах, нещата са две: едното е ко-култивиране, което цели по-добър растеж на ембрионите, свикването им със средата = лигавицата, като за този метод е необходима биопсия (една) за взимане на материал.
Второ - става въпрос за биопсии, които целят нещо съвсем различно - малки ранички, които да спомогнели имплантацията следващия месец (нямам идея как).
Благодаря ти, Бени!

*

evro

• 5167
« Отговор #15 -: Април 06, 2007, 14:52:28 pm »
Евентуално бих се подложила на пърата.
Неприятно ми е, че въпросите ми се увеличават, а отговорите не ме задоволяват.

Колкото и да се стараем, малко зависи от нас. В крайна сметка всичко е Божа работа!

Те осмислят живота ни!

*

bebe_13+15

• 2324
  • мама на две слънца
« Отговор #16 -: Април 06, 2007, 17:22:44 pm »
Вава, Стаменов е добър лекар и човек - едва ли ще те подлага на такива процедури, ако не вярва, че ще е за добро. Пожелавам ти скоро да се похвалиш с две туптящи сърчица под твоето! :crossfingers:
Малко Off  :oops: Като четох тази тема и като се замислих на какво се подлагаме по пътя към така желаното бебче... :( Дано всички преживени болки и разочарования от всяка от нас бъдат възнаградени с прекрасни детски усмивки.

« Отговор #17 -: Април 07, 2007, 07:53:18 am »
Момичета, какво ще кажете да зададем въпроса на д-р Тачева?

МОМИЧЕТА, НЕ ПРОПУСКАЙТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯ ПРЕГЛЕД НА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА, НАПОМНЯЙТЕ НА БЛИЗКИ И ПРИЯТЕЛКИ!!! http://www.mamolog.info/profilaktika
« Отговор #18 -: Април 08, 2007, 01:42:46 am »
Момичета, какво ще кажете да зададем въпроса на д-р Тачева?
Добра идея!
Мисля, че правото е на Вава.
Хайде Вава, действай! :)
« Отговор #19 -: Април 11, 2007, 14:55:51 pm »
Здравейте, момичета!
Пътувах по празниците и затова не съм влизала във форума, но току що отправих въпроса към д-р Тачева. Който се интересува, може да следи вече за компетентен отговор в другата тема.
Специални благодарности на Betina и Kotaranka за статиите и на Bebe_вече 2007 за хубавото пожелание и съпричастността.