тъй като съм човекът, който вероятно най-много е мерил температура на бебе от всички тук (и съответно съм въоръжена с най-много термометри), да споделя опита си.
1. най-точно е измерването с живачен термометър в дупето. това обаче е сложно и трудно. първо, трябва да съблечеш бебето. второ, трябва да го държиш мирно и в определена позиция доста време - понякога трябват няколко минути, докато се измери (да оставим, че има и страничен ефект понякога - изакване върху термометъра). има опасност и от счупване. затова препоръчвам този метод само за контролно измерване, когато е необходимо да се знае точна и наистина реална температура, а не просто ориентир.
2. електронните термометри в повечето случаи са боклук. мерят много неточно и непостоянно (тоест, не е да му хванеш цаката, че всеки път мери с 0,3 градуса повече, примерно). термометърът трябва да е качествен, но това пак не е гаранция.
3. от електронните, най-зле са тези за под мишница. първо, защото дават най-неточна температура, второ защото не мож накара едно бебе да ти седи мирно и да не мърда, което изкривява резултата. при съвсем малките бебета може и да работи, макар че аз никога не успях да измеря Т под мишница.
4. термометър за ухо - простотия. имам такъв на Браун, струва скъпо. изключително зависи как точно го пъхаш, съвсем леко отклонение (което е неизбежно при будно дете) и показва абсурдни стойности. будно дете рядко дава да му бъркат така в ухото. иска и скъпи консумативи.
5. инфрачервен термометър за слепоочие - такъв ползвам най-често, вече ги има и в България, на Чико са. не се допира до детето, можеш да измериш и най-шавръкливото бебе. дава разлики според това, доколко е охладена кожата от нещо. но все пак - за ежедневна употреба и за да се ориентирате дали детето има или няма температура, дали температурата се качва или спада - това е моят избор. в болницата съм го засичала с живачен в дупето - в повечето случаи стойностите съвпадат или са много близки.