Жуличка,аз съм с диагноза ендометриоза ІV степен и с отстранен яйчник и тръба именно заради ендометриозна киста.От две години ходене на ултразвукови прегледи общо 5 пъти съм имала задържан фоликул, като единия път беше ендометриозната киста която се появи,порастна и ми изконсумира яйчника общо за 2 месеца и половина.Единия път беше след стимулация с клостилбегит и фоликула се пукна преди следващия цикъл,веднъж след започване на противозачатъчни при вече пораснал доминантен фоликул,веднъж в цикъла след неуспешно инвитро и само веднъж без никаква предистория,но тогава пак се пукна преди следващия цикъл.Във всички останали случаи съм имала нормална овулация,даже ранна 10-12 ден,а няколко пъти с по два фоликула,вкл. и след като останах с един яйчник.Не съм имала никакви симптоми на ендометриоза.Просто през цикъла след третата неуспешна инсеминация отидох на преглед за да решим как ще продължим и тогава ми откриха кистата.Дори цикъла през който беше операцията имах два фоликула,които се пукнаха.Не знам как би могла да се ориентираш по някакви съвсем не задължителни признаци.Вероятно ще трябва сама да решиш дали да се подложиш на диагностична лапароскопия за да си спокойна за себе си,че си проверила всички възможни причини за някакъв проблем.Желая ти каквото и да решиш да нямаш такова заболяване и скоро да забременееш.Успех!
П.П. Забравих да спомена,че поради прекратяване на програмата за лечение на ендометриозата не съм се лекувала със Золадекс или Диферилин.Решихме да вложим тази сума в инвитро.Опита ни беше неуспешен,но няма нищо общо с ендометриозата.