0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Моите хормони-моля за мнение
« -: Март 01, 2007, 11:38:34 am »
Здравейте момичета.

Ето ги последните хормони които са ми правени през декември месец 2006 година,заради наличието на фоликуларна киста.
Много ще съм ви благодарна да споделите вашето мнение с мен.

Между 2-5 ден:
LH-6,65 U/L реф стойности-2,28-9,41
Estradiol -85 pg/ml реф стойности-12,5-166,0
FSH -10,75 U/L реф стойности -3,5-12,5

в края на цикъла:
Prolaktin-271,7- реф.стойности-0.060-0.820
Progesteron-27,36ng/ml реф стойности-1,7-27,0
testosteron-0,523 реф стойности-127.0-637.0

На 34 години съм.Дали няма съмнение за изчерпване на яйчниковия резерв?Хормонален дисбаланс?И въобще какво и как да лекувам?

Благодаря ви много.

Re: Моите хормони-моля за мнение
« Отговор #1 -: Март 01, 2007, 12:02:03 pm »
Първо, ако имаш съмненения във верността на резултатите е добре да ги пуснеш в реномирана лаборатория. (казвам го, защото не знам къде са правени, а освен това дори и в най-добрата лаборатория може да се получи грешка).
Най-добре е FSH, LH, E2 да бъдат направени точно на 3-ти ден от цикъла, а Progesteron - 7 дни след доказана овулация (или ако няма овулация, след измерване на фоликул около 18-20мм).
За Пролактин са изписани доста теми, но в общи линии най-важното е да се вземе кръв при седните условия: да не се яде месо(протеини) предишната вечер, без закуска, без да са били докосвани зърната на гърдите, след определено време на покой (дори на места се прави след покой в легнало положение), без стрес (например страх от вземане на кръв).
Освен това, в някои лаборатории (от опит знам) объркват референтните стойности на различните фази от цикъла. Така, че и това провери.
Тези двата хормона, да не са разменени, нещо?
И най-накря, ако те съмняват изследванията, повтори ги. По-добре е отколкото да се плашиш.
Успех.
*
« Отговор #2 -: Март 01, 2007, 12:03:16 pm »

Сигурна ли си за референтните стойности на тези два хормона?
Дори не мога да сметна колко пъти е завишен пролактина и намален тестостерона ако е така......

ФСХ е височък, да, но по-притеснително е съотношението ЛХ/ФСХ. Говори за недобра функция на яйчниците.

Според мен е необходима консултация с добър ендокринолог.
По време, когато е видяна кистата ли са правени хормоните?

А противозачатъчните кога ги спря?
ПОздрави от мен!

*
« Отговор #3 -: Март 01, 2007, 12:17:25 pm »
Виа,
благодаря много за мнението.

Не съм сигурна за  референтните стойности на тези двата хормона-така пишеше в листчето с изследванията.

Аз имам само един яйчник и може би затова е с недобра функция.
Хормоните са правени ,когато видяха кистата.

Изкарах 2 месеца на Диане 35,сега съм в 7-те дни преди да започна приема им за последен 3-ти месец.

Ти какво че ми препоръчаш?А с кой добър ендокринолог да се консултирам?

Благодаря много!
*
« Отговор #4 -: Март 01, 2007, 12:58:28 pm »
0888 40 82 03
02/91 72 309

Това са телефоните за връзка на Катя Тодорова -ендокринолог който досат момичета тук препоръчват. В коя лаборатория са ти правени изследванията? За прогестерона- ако знам че трябва да да се нанправи 7 дена след козана овулация и то от лекар иначе няма смисъл. При 28 дневен МЦ това се пада към 22 ден, а иначе виж хубаво на лиса с резултатите какво пише- Прогестерон или както при мен 17-ОН-Прогестерон  :P :)
*
« Отговор #5 -: Март 01, 2007, 13:11:00 pm »
Мерси много ,Фанта.

Изследванията са ми правени в клиниката на Щерев.Прогестерона ми го правиха на 22 ден.Погледнах в листа-пише само Прогестерон,а не 17-ОХ-Прогестерон.Каква е разликата?
*
« Отговор #6 -: Март 01, 2007, 13:15:18 pm »
17-OH прогестерона е представител на прогестина (наричан още гестаген). Най- важният естествен прогестин е прогестерона
Повишена секреция на 17-OH прогестерона се наблюдава в случаи на надбъбречна хиперанрогения,където нивата на 17- хидроскипрогестерона и DHEA-S са синхронно повишени,за разлика от яйчниковата форма, където 17-OH прогестерона остава в нормални граници. Нивото на  17-OH прогестерона се повишава значително и е единственият количествен критерий за установяване на 21-хидроскилазна недостатъчност при вродена надбъбречна хиперплазия.Клинически синдромът протича в две форми- проста вирилицация или вирилизация със загуба на сол.
Нивото на 17-OH прогестерона по време на нормалния менструален цикъл се характеризира с два пика, единият съвпадаш с фазата на окорчателното узряване на фоликула, и другият в пряка връзка с функциониращото жълто тяло.

Това е информацията която открих за 17-ОХ-Прогестерон, а точно каква е разликата между този и обикновенният прогестерон не мога да кажа. На мен скоро ми предстой изследване на 17-ОХ-прогестерон в Бодимед...
*
« Отговор #7 -: Март 01, 2007, 13:20:28 pm »
Благодаря много Фанта!
*
« Отговор #8 -: Март 01, 2007, 13:54:29 pm »
Ами не мисля, че хормонални изследвания правени по време на прием на Диане са много достоверни. Алиа ти е написала и как и кога се правят съотвените хормони. При всички положения изследванията трябва да се повторят в съответните дни, без прием на лекарства и без кистата, за да се даде меродавно заключение.

Заключение за недобра функция на яйчника в момента би било обременено и недостоверно.

Не бих могла да ти препоръчам конкретен ендокринолог. Тук в зачатие момичетата са много доволни от Катя Тодорова /фанта ти е дала координатите/. Добри отзиви има и за д-р Каменов /знам, че приема и в клиника Лора и в Александровска болница/. Ако потърсиш ще мисля, че най-добре ще се ориентираш.

*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #9 -: Март 01, 2007, 22:41:22 pm »
категорично тодорова. не прави нищо повече преди да се срещнеш с нея - излишна загуба на пари е.
странно ми е това разделение на хормоните. винаги до сега съм срещала изследване на е2, лх, фсх, пролактин, тестостерон на 3-ти ден + прогестерон 7 дни след ову. що така са ги разделили при теб. както и да е - хормони, съотношения...не са ми силната страна. виж се с тодорова обаче - на нея са й силна страна.
може да се обадиш и на 952 36 00 и директно да си запишеш час.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #10 -: Март 01, 2007, 23:53:58 pm »
в края на цикъла:
Angy_baby, на мен ми се струва, че са ти разменени реф. стойности на двата хормона. Питай в лабораторията където са ти ги правили, но много изглежда да са разменени.
*

adi

• 7710
  • УСМИХНИ СЕ И СВЕТА ЩЕ СТАНЕ ПО-КРАСИВ
« Отговор #11 -: Март 02, 2007, 07:24:52 am »
категорично тодорова. не прави нищо повече преди да се срещнеш с нея - излишна загуба на пари е.
странно ми е това разделение на хормоните. винаги до сега съм срещала изследване на е2, лх, фсх, пролактин, тестостерон на 3-ти ден + прогестерон 7 дни след ову. що така са ги разделили при теб. както и да е - хормони, съотношения...не са ми силната страна. виж се с тодорова обаче - на нея са й силна страна.
може да се обадиш и на 952 36 00 и директно да си запишеш час.
Напълно съм съгласна с ЛИЛИ!! :D
(Възможно е и да са ти грешни резултати......или грешни реф.стойности.Мисля че след като спреш приема на Диане 35 ...трябва да оставиш поне един месец да се изчисти организма и да направиш ново изследване.)
« Отговор #12 -: Март 02, 2007, 09:44:08 am »
Аз настоявам, че трябва първо да се направят изследванията, при всички условия за правилно отчитане, да се сравнят с правилните референтни стойности и след това,  консултация с добър специалист-Лили те е посъветвала да говориш с д-р К. Тодорова.
Грешните изследвания, водят до грешни заключения и неправилно лечение. Освен това хормоните са много нещо, което много варира, по много причини. Веднъж отчетено лошо съотношение на ФСХ и ЛХ, не е доказателство за намален яйчников резерв.
Определено, има нещо "гнило" в тези изследвания.
Успех, Angy_baby!
*
« Отговор #13 -: Март 02, 2007, 10:47:32 am »
Благодаря много момичета!Златни сте!

Ще отида при Тодорова веднага като си дойда в БГ,ще й обясня каква е ситуацията и тогава ще правя нови хормони-каквито и където тя ми назначи. :bighug: :bighug: :bighug:
*
« Отговор #14 -: Март 02, 2007, 17:32:34 pm »
Mомичета,
сега видях ,че  ми е много лошо съотношението между Lh i FSH.Дали нямам изчерпване на яйчниковия резерв с тия показатели?На 34 години съм и съм само с един яйчник.Ужас! :help: