0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

момичета с опит - помагайте
« -: Март 16, 2007, 23:58:08 pm »
Здравейте мили момичета!
Следя и този подфорум, но все се надявях да не ми се налага да пиша в него.
Е, както и да е...
Най-накрая дойде денят, в който си бяхме записали час в специализирана клиника по стерилитет. Мен ме прегледаха, а за милия поискахме спермограма с критерии по Крюгер, тест за преживяемост и прикрепяемост, антиспермални антитела и т.н, а бе въобще повечко неща, защото не сме от София и искахме с първото идване да обхванем колкото може повече показатели. Имаме една спермограма в неспециализирана клиника, от която стана ясно, че положението не е добро. Аз все се надявах резултатите от там да са неточни, но в наша полза.
Знам, че точно вие сте хората, които ще ме разберете как се почуствах, когато по време на разговора ни с док, влезе ембриологът, носеше резултата от обикновената спермограма и каза, че няма списъл да прави по-нататъшните тестове. Резултатът - концентрация под 1 милион на мл.
При това положение докторът категорично каза - ИКСИ.
До този момент обсъждахме вероятен тубарен стерилитет при мен, тъй като имам прекарана и много продължително лекувана хламидиална инфекция.
За сега едно е ясно: Следваща и единтвена стъпка ИКСИ.
Стана много дълго, но ето какво ме притеснява:
Тъй като не можем да си позволим повече от един опит, искам много внимателно да подходим към това икси, т.е. да направя каквито изследвания е необходимо, а не после да търся отговорите защо не се е получило. Знам, че док ще ми назначи каквото трябва, аз му се доверих още при срещата ни,  но искам ако е възможно да ме посъветвате, на базата на вашия опит, какво е добре да проверим и при двама ни.
Не знам дали не е подобре да направя лапароскопия преди опита. Та нали ако има хидросалпинкс или ендометриоза, опитът е обречен. И ей такива неща... Питам се и се чудя.
Моля ви помогнете ми със съвети. Благодаря ви предварително и много се радвам че ви има. Толкова много неща научих от вас.  :bighug:
Успех на всички!
« Последна редакция: Март 17, 2007, 00:09:40 am от severina »
Re: момичета с опит - помагайте
« Отговор #1 -: Март 17, 2007, 00:03:37 am »
П.П.
Виждам, че докато съм пишела Ивет е пуснала подобна тема.
Но все пак, ако нещо се сетите - пишете.
Нали ми е за първи път, та да питам.
« Отговор #2 -: Март 17, 2007, 00:42:55 am »
Северина, привет! Смятам, че трябва да направиш преди всичко цветна снимка, при която може да се види има ли някакъв проблем - запушване, сраствания, мисля, че така, а и при преглед може да се каже има ли съмнение за ендометриоза. Иначе, виждаш в темата, която пуснах, всички необходими изследвания. Сега вече знам, че трябват още имунологични, генетични изследвания; Изследване за токсоплазмоза, Ребуаола, Магнезий; Изследване на яйчниковия резерв -  инхибин Б. Ние също сме затруднени /финансово/ и ще можем да направим само още един опит, затова ти пожелавам успех при твоя и скоро да се похвалиш!
Препятствията са онези страховити неща, които виждаш, щом отклониш поглед от целта си.

Хенри Форд
« Отговор #3 -: Март 17, 2007, 00:47:50 am »
а и при преглед може да се каже има ли съмнение за ендометриоза.
Трудно може да се каже, трябва да има изявени симптоми, а често ендометриозата си живурка тихо и кротко  :?

lb2f
« Отговор #4 -: Март 17, 2007, 02:09:15 am »
Благодаря ви Ивет и Джази
Цветна снимка ще направя, но нека излезе микробиологията и цитонамазката и тогава ще видим.
Ама аз някак си, не знам защо, ама съм почти сигурна и убедена, че не може тази гад ендометриозата да ме е пропуснала. Мен нищо не ме пропуска просто ей така :(
Дано не съм права.
Благодаря, че сте се постарали да систематизирате необходимите и препоръчителни изследвания преди АРТ.  Много полезно.
:balk_47:
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #5 -: Март 17, 2007, 09:55:42 am »
единствения категоричен признак за ендометриоза при мен беше болезнен цикъл. при преглед може да се заподозре, но само лапаро ще докаже има ли или не.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #6 -: Март 17, 2007, 10:19:06 am »
При положение, че ще правите ИКСИ, по-важно от запушванията и страстванията е да се отхвърли наличнието на хидросалпингс при теб. Навън в много случаи преди ин витро се прави и хистероскопия - оглеждане на вътрешността на матката.
При положение, че имате възможност само за един опит (от сърце ти пожелавам да е единствен и успешен!) аз бих пуснала на твое място антифосфолипидни антитела още сега, генетични изследвания (кариотип, изследвания за тромбофилия), консултация с имунолог - препоръчвам ти доц. Конова, а също и тироидните хормони и антитела - FT4, TSH, TAT,  МАТ при теб задължително. Абсолютно всички предконцепционни изследвания като токсоплазмоза, рубеола, хламидия и др. А при него поради много ниската концентрация (кариотип, микроделеции на Y хромозомата, има и още едно изследване генетично при мъжете ако има установен обструктивен проблем - проблем с доставката на сперматозоидите, а не с производството им), а също и хормонални изследвания - понякога ниската концентрация се дължи на това.
Останалите изследвания са задължителни и ще ти ги направят в центъра, излишно е да ги изреждам.
Пожелавам ти успех!
« Последна редакция: Март 17, 2007, 10:27:14 am от cygnus »
« Отговор #7 -: Март 18, 2007, 02:13:17 am »
Благодаря Cygnus.
Някои от изследванията сме направили, но естествено ще трябва да се проверят пак. За щастие живеем наблизо да Плевен и често ще можем да посещаваме д-р Конова. Пък и тъкмо ще видим новата клиника :D
Аз малко хипохондрик си падам и вече съм си внушила, че имам и хидросалпинкс и ендометриоза..
За ендометриозата изхождам от много болезнения цикъл, както и Лили е казала.
За хидросалпинкса нямам информация има ли симтоми и в какво се изразяват, ама сега ще потърся и ще попрочета.
Благодаря ви за подкрепата.
Искрено се надявам всички да успеем!
« Отговор #8 -: Март 18, 2007, 15:35:19 pm »
Северина, по повод на твоите опасения за ендометриоза искам да ти кажа, че аз също си мислех че имам ендометриоза точно заради ужасно болезнената менструация. Но след като се подложих на лапароскопия миналата година, се оказа че абсолютно нищо такова нямам. Така че нищо не се знае...Желая ти от сърце успех!