Моят Стефко ядеше и яде основно домашни каши. Приготвям ги по начина, който е описан в една тема от кърмаческия форум на бг-мамма - цитирам:
"Домашна каша се приготвя, след като решите как искате да я направите - изцяло сами, или с полуготови продукти. Ако искате да я приготвите съвсем сами, купете избраният продукт - ориз или елда на зърна. Измийте и изсушете за около час на слаба фурна (около 80*С), като разбърквате от време на време. Така опечените и изсушени зърна се смилат на фино брашно с мелачка, кухненски робот или блендър. Текстурата зависи от възрастта на детето, т.е. колкото по-голямо става, толкова по-едри частици може да приема, като към 10-12 месеца може да яде цели оризови и елдени зрънца.
Кашата от домашно приготвено брашно
Тя се приготвя, като 2 супени лъжици с връх от брашното се накисват от предната вечер в 150-160 мл вода, за да се усвоят максимално полезните вещества. На следващия ден се разбърква, слага се на котлона и с бъркане се сварява до получаване на нужната гъстота, обикновено до полутечно състояние, което бебето харесва), а след това се похлупва, за да се задуши за няколко минути. Може да се смеси със суров настърган на ситно или пасиран плод, или с готово плодово пюре.Може да му се добави обезсолено сирене, ако детето е на подходяща възраст (обикновено над 8-9 месеца). Не се препоръчва подправянето със захар, тъй като употребата й в детската кухня, както и на сол, се избягва до 1 година и умерено се употребява до 3 годишна възраст. Кашата може да се приготви и без предварително накисване."
Темата е тази -
http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=7750.0.
Аз правех брашно при захранването, като постепенно увеличавах размера на частиците при меленето. Докато накрая само варях (и до днес е така) зърната без да пасирам.
Давала съм също и макарони с елда (има ги в диетичните магазини), но малко по-късно, когато вече бях въвела маслото и сиренето.
В постинга ми с рецепти в темата за храненето на алергично дете има няколко рецепти с елда. Ще ги копирам и тук.
КАША ОТ ЕЛДА НА ЗЪРНА (ЗА 200 Г)Две равни супени лъжици зърна от елда се изчистват и се промиват, както се чисти и се промива ориз. Слага се в студена вода. Когато кипне, отпенва се, както се отпенва месо. Вари се около 30 минути, докато елдата омекне. Водата, в която е вряла, се изхвърля, прибавят се 50 г предварително приготвено бебешко мляко и според вкусовите предпочитания на детето 1 чаена лъжичка плодово пюре (може и без него) и 1 чаена лъжичка захар или друг подсладител или щипка сол и 1 чаена лъжичка предварително приготвено зеленчуково пюре – от сварени морков, чушка и/или домат, ако детето ги понася добре. (Добавката от зеленчуково пюре също не е задължителна.) Ако детето няма алергия към млечния белтък, в кашата може да се сложи и бучка сирене, колкото средно голям орех, и парченце прясно краве масло, колкото грахово зърно. Всичко се пасира с миксер. Така приготвената каша е готова за консумация.
ПАСТЕТ ОТ ПРОСО ИЛИ ЕЛДАЕдна кафена чаша елда или просо се сварява добре, изсипва се в купа, удобна за бъркане, и се смесва с 2 супени лъжици прясно краве, сусамово, фъстъчено или друг вид масло според поносимостта и ситно нарязани 1 малка глава лук, див чесън, копър и соли и се пасира с миксер до получаване на гладка маса. По желание и според поносимостта може да се добавят 1-2 варени яйца и 1 чаена лъжичка горчица.
СУПА ОТ ЕЛДАЕдна кафена чаша елда сесварява в около ½ л посолена вода заедно с 1 глава лук, 2 моркова, малко целина, 3-4 пресни гъби печурки и 2-3 скилидки чесън. Зеленчуците могат да се варят нарязани на ситно или след сваряване да се пасират с миксер. Когато всичко омекне, супата се подправя със ситно нарязан магданоз, джинджифил, босилек, майорана и/или други подправки на вкус.
ПЪЛНЕНИ ПОСТНИ ЗЕЛЕНЧУЦИПриготвят се, както пълнените зеленчуци с месо, като лукът се увеличава на 4-5 глави, а каймата се замества с 1 чаена чаша ориз, предварително сварени по описания по-горе начин соеви зърна или елда, или същото количество надробено тофу. Кориандър не се слага. По желание вместо магданоза, черния и червения пипер може да се добави 1 кафена чаша стафиди (не се слагат в тиквичките, гулиите или при тофу) или 1 чаена чаша нарязани на ситно и задушени заедно с лука пресни гъби.
Постните пълнени зеленчуци не се потапят в брашно, но по желние и според поносимостта към съответните продукти се застройват, както пълнените пиперки.
СВИНСКО СЪС ЗЕЛЕОколо ½ кг свинско месо (може и с кокал), но не мазно, и една неголяма зелка, нарязана на ситно, се сварязат за около 40 минути в автоклавна тенджера, след което се изсипват в тава. Отгоре се подреждат 2-3 домата, нарязани на ситно или на кръгчета (може да се разбъркат нарязани със зелето), и се запича за около 30 минути в силна фурна.
За по-малките алергични деца ястието се сервира, смесено със сварени отделно елда или ориз, за да се поеме мазнината и да се намали рискът от неприятни реакции към зелето.
МАКАРОНИ, ОРИЗ, ЕЛДА И/ИЛИ ПРОСО НА ФУРНАСваряват се 250 г оризови макарони, оризово фиде или оризово-царевична юфка. Изсипват се в намазнена тава и върху тях се настъргва 200-250 г тофу. Пече се около 10 минути.
Междувременно се разбиват 1 чаена чаша соево мляко, 2 яйца, ½ чаша захар, 1 ванилия и щипка сол. Получената смес се изсипва върху запечените макарони и се допича още 10 минути. При сервирането по желание и според поносимостта може да се гарнира с плодов сироп или нарязани на кубчета пресни плодове.
По същия начин се приготвят сварен ориз, сварена елда, сварено просо или смес от тях.