0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Re: Въпрос за болничните
« Отговор #20 -: Май 17, 2007, 11:47:40 am »
Личната ми лекарка каза че вече е задължително да се носи личната амбулаторна карта при издаването на болничен, в която се вписва диагнозата, колко дни ползваш и др. Иначе нямали право да ти издават болничен. На мен по този начин ми следиха болничните, когато миналата година ми се наложи да отсъствам повече от 4 месеца.
Купих си я от бараката за вестници пред поликлиниката и струва около 60 ст.
« Отговор #21 -: Май 17, 2007, 11:50:52 am »
Благодаря за информацията момичета.
Ще се ходи пак до личната лекарка значи. Ако знаех щях да я попитам още онзи ден като ходих да ми изписва лекарствата по НЗОК...
  09.11.2007
« Отговор #22 -: Май 17, 2007, 14:33:38 pm »
Болнични дават 5-9 дни болничен диспансер и след това 10-15 домашен, но с друга диагноза. За самото инвитро ми казаха, че не се полагали дни.

Амбулаторните карти (старите картони)са задължителни да ги имате.

И още нещо - болничните листи се вписват в един регистър във фирмата, в която работите. Мисля, че се слага подпис на коя дата е предаден листа. И този регистър е задължителен от 01.01.2007.
« Последна редакция: Май 17, 2007, 14:36:03 pm от Dindin »
*
« Отговор #23 -: Май 17, 2007, 14:55:09 pm »
И още нещо - болничните листи се вписват в един регистър във фирмата, в която работите. Мисля, че се слага подпис на коя дата е предаден листа. И този регистър е задължителен от 01.01.2007.
Да, точно така. Затова когато получавате болнични, гледайте да ги предадете във фирмата в която работите в деня на издаване или най-много на следващия ден. Защото се водят под номера (това ако стриктно се спазва закона). А иначе може да питате в счетоводството как стоят нещата с болничните  :lol: :lol:
В природата оцеляват силните. Само трябва по-често да си припомняме, че и ние хората сме част от природата...
За нашите четири звездички на небето - обичаме ви.
« Отговор #24 -: Май 17, 2007, 18:05:39 pm »
В кръга на шегата - днес си предадах един болничен лист, дано ми го изплатят към Коледа.. :lol: :lol:
*
« Отговор #25 -: Май 17, 2007, 20:31:06 pm »
Направо е трагично ...
От датата на подаване на болничните от фирмата в НАП, в рамките на месец  последните трябва да разгледат болничните и да изплатят обезщетенията. А ако се забавят заплатите от фирмата с месеци - познайте какво става   :balk_153: А ако става въпрос за болнични за бременност и раждане и отпуск майчинство - нещата са същите. Дано работодателите да си плащат навреме заплати и осигуровки, иначе нанай обезщетения навреме  :balk_149:

Извинете ме за отклонението, ама съм много ПРОТИВ новите изисквания за болничните и начина на изплащане на обезщетенията поради временна неработоспособност  :bonk: :BangHead:
В природата оцеляват силните. Само трябва по-често да си припомняме, че и ние хората сме част от природата...
За нашите четири звездички на небето - обичаме ви.
« Отговор #26 -: Май 18, 2007, 08:10:55 am »
Хм, аз също, титката ... Пак голяма глупост из..мъдри нашата държава!
Аз "имам късмета" да работя във фирма, която нищо не си плаща навреме, а осигуровките са на минимума, та ще сърбам гореща супа. Нема оправия! :)
А амбулаторната карта - да, купува се от книжарница за стотинки и при издаване на болничен лист личния лекар е задължен да я попълва и вписва там листите.Щом искате болничен, носете я!
Препятствията са онези страховити неща, които виждаш, щом отклониш поглед от целта си.

Хенри Форд
*

Nadyn

• *
  • 2703
  • Всяко зло за добро!
« Отговор #27 -: Май 18, 2007, 11:31:46 am »
В кръга на шегата - днес си предадах един болничен лист, дано ми го изплатят към Коледа.. :lol: :lol:

Изобщо не е шега, само да ви кажа, че болничния ми за месец март, ми бе изплатен
през месец май, мисля, че беше към 10-то число. А, що се отнася до счетоводството,
те предават болничните като се изготвят ведомостите за заплати, което във фирмата в
която работя става към 15-то число на месеца, и аз като го занеса на 7-мо число, то не се носи веднага, и от там вече всичко св забатачва. Питайте вашите счетоводители
кога точно се изготвят ведомостите, не за друго, ама да сте подготвени.

И аз се извинявам за отклонението, но също съм ПРОТИВ новия начин за изплащане
на болничните! :x
« Отговор #28 -: Май 18, 2007, 11:44:42 am »
аз не ползвах.
веднаха след пункцията отидох на работа, а трансфера ми беше в неделя, така, че в понеделник бях отново на работа.
мен лично висенето в къщи би ме натоварило допълнително, което не считам, че е добре.
« Отговор #29 -: Май 18, 2007, 12:17:03 pm »
Диана, ти промени ли изобщо ежедневието си?  Аз мисля, че ако ми се наложи да стоя у дома, ще се подтиска невъобразимо.  Затова, ако е живот и здраве, смятам да пътувам, да си ходя на работа и всичко, каквото бих правила, ако не се е случила процедурата.

Що се касае за болничните, имам колежка която си е у дома по време на беремността и се оказа, че веднъж са и изплатили по-малко болнични.  Така че, тези които ще стоят у дома, смятайте си какво ви изплащат и евентуално дали има грешка.

Съвсем  :offtopic: съм, моля да ме извините :balk_159:.
« Отговор #30 -: Май 18, 2007, 12:53:41 pm »
Диана, ти промени ли изобщо ежедневието си? 
Не, изобщо.
Считам, че ако нямам препоръка за това, няма нужда от промяна.
В крайна сметка, ние не сме болни.
 :D
Пък, каквото сабя покаже.
Вярвам, че всичко идва само в най-подходящите моменти.
*

kareliya

• 542
  • Ако живота ти поднесе лимон,направи си лимонада
« Отговор #31 -: Май 19, 2007, 19:38:21 pm »
  Аз също съм ЗА продължаване на нормалния ритъм на живот,но не веднага след трансфера.Така и така ми дадоха болнични от Варна за 2 седмици след трансфера,затова си ги използвах.И все пак зависи от естеството на работата.Момичето,което работи в дискотека например не мисля,че трябва да се връща на работа.Но това е лично мнение.Всеки си решава според здравословното състояние.