в Майчин дом твърдят, че правят изследване освен за трите тризомии, също и за над 90% от най-често срещаните генетични аномалии.
най-добре е да отидеш и да разговаряш с доц.Кременски на 14-ти етаж в МД. така или иначе, всички генетични изследвания на амниотична течност се правят там и никъде другаде, доколкото ми е известно.
така че е безсмислено да ти споделяме какво се е изследвало при нас - каквото изследват в МД, това са ни изследвали на всичките.
Днес бях при проф. Кременски, просто за консултация. Получих отговори на въпросите, които ме интересуваха, за това ще ги споделя и тук.
1. В Шейново амниоцентезата се заплаща, за всички, независимо от възрастта, направленията и предишни изследвания и резултати от БХС. 150 лв. - процедурата + 30 лв. пол по желание. В МД за жени над 35 или при други показания е БЕЗПЛАТНО.
2. От Шейново пращат пробите в МД като те им плащат за това, НО в МД извършват само ДНК диагностика за 3-те тризомии /13,18,21/, защото само за това им е платено!!! На всички проби от Шейново. Това изследване е готово за 4 р. дни в МД, в Шейново до 2 седмици. То представлява изследване на нарушението в БРОЯ на хромозомите, но не и в СТРУКТУРАТА!!!
3. Цитогенетичният анализ е именно това изследване на структурата на хромозомите, което изисква повече време - 3-4 седмици!!!!!! Това дава диагностика на почти всички хромозомни заболявания.
Jam, за това питах какво са изследвали при вас, защото се оказа, че има разлика.