Нина, аз варях вода един път на ден. хубаво е освен бебето, и ти да си имаш режим - така не се забравя нищо. при нас варенето на вода ставаше вечер късно, водата си изстива през нощта и на другия ден се ползва. сипана вода в шишето за пиене на вода/чай стои не повече от 24 часа и се хвърля, а биберонът и шишето се стерилизират. през първите 6-7 месеца, при нас шишето с вода и чай бяха само за украса, даже по едно време бях престанала да сипвам изобщо.
преобличането при нас ставаше еднократно, вечер след баня - винаги си ляга с чисти дрешки. моят син не е имал на тая крехка възраст отделно дрехи, наречени пижами и други дрехи за през деня - всичко беше гащеризончета и бодита. с какъвто тип дреха е през деня, с такъв е бил и нощем, но чиста. изобщо, ако няма повръщане или памперсов пропуск, в тая възраст цапане няма, преобличаш си го за кеф, дет се вика...
за коликите съм давала Бебинос, Инфакол, Еспумизан, носила съм в поза тигърче (по коремче върху ръката) из къщата, пускала съм сешоар да бръмчи (не към него насочен! просто да бръмчи наоколо) сешоарът много помагаше, но късно го открих, защото ми се струваше глупост, а то излезе велика работа. обикновено минават към края на 3-тия месец, уви.
нощното хранене, което се пада седмо поред, обикновено педитата казват да се маха след първия месец, но аз не съм насилвала. Мартин до третия месец се будеше да яде нощем по часовник и си ядеше. не съм бутала вода, за да не яде нощем, а педиатърът ме гледаше с интерес, като казвах, че още яде по 7 пъти. към края на третия месец сам се отказа и почна да си спи по цяла нощ.