0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Пак до Мели и пак за донорство
« -: Юли 29, 2007, 21:32:00 pm »
Скъпа Мели, пиша това в подфорума, а не на ли4на, за да стане ясно на вси4ки, ако някой се интересува:
След като сме решили да използваме донор, може ли да си доведем някой познат и това ще улесни ли или ще усложни процедурата и каква ще трябва да е подготовката.
Съвсем слу4айно един от тримата 4овека, които знаят какво ни предстои ни предложи , ако ще е по-лесно за нас, да ни "дари" ...  :oops:
+ дали това 4е е познат и ще можем да го викнем в деня на инсето да даде материал, ще е по-добре от замразена сперма, т.е. в кой слу4ай има по-голяма вероятност да е по-добър материала и дали при замразения, вси4ки сперматозоиди се "събуждат" или някои умират в следствие на замразяването / ох, май зву4и смешно /
4овекът който ни "предложи" е "забременил" от 1ви опит жена си и 4акат беб4е през зимата...
+ има ли някаква статистика колко мъже в България страдат от азооспермия, 4естно да си кажа в За4атие май няма много/ за щастие/, но пък това хи4 не ни помага да "обсъдим проблема" и да вземем адекватно решение / тва ве4е стана за Емоционални  :D /
Поздрави  :wink:
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

Чакаме те, скъпоценно бебе!
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Пак до Мели и пак за донорство
« Отговор #1 -: Юли 31, 2007, 18:13:14 pm »
Защо ли не съм учудена от многото ти въпроси. Радвам ти се, че питаш.  :lol:

Сега - донорът трябва да е анонимен и еякулатът да е замразен, така е по закон у нас и в Англия. Можеш учтиво да благодариш на човека, предложил донорството, вярвам, че иска да ти помогне. Донорите са с такива показатели, че дори загубата при процедурите по замразяване и размразяване на еякулата да не влошават драматично качеството. Има и морални съображения донорът да е анонимен.

Статистика за България няма, но по литературни данни около 2% от всички мъже и около 10 до 20% от инфертилните мъже са с азооспермия.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #2 -: Юли 31, 2007, 19:04:16 pm »
Ееее, жалко  :?
Ина4е благодаря за инфо-то
А в Англия можеш да избираш м/у замразена или "прясна" сперма /или както там се казва-незамразяваната/ което е малко странно, защото ти го предлагат като опция, но на твоя отговорност и на твой риск - за това 100% съм сигурна, защото на вси4ки безплодни двойки/ бездетни де, абе както и да е/ раздават безплатно списание с вси4ката инфо която някой би искал да нау4и за методите и проблемите ( същото, каквото е за4атие за БГ,само 4е там го полу4авам по пощата, напе4атано на хартия  :wink:)
Също може да се използва познат донор, може дори да си го внесем донора от 4ужбина, но това много ще оскъпи процедурата  :lol:
Ина4е именно заради морални съображения, мисля 4е щеше да е 4естно ако всеки сам можеше да избира относно анонимността, ние например искаме да кажем на детето ако е от донор, ина4е трябва цял живот да се крием, срамуваме, да се страхуваме, защото ХОРА, няма гаранция 4е , дори и да искаме да опазим тайната, тя все пак няма да излезе наяве / и тогава ще е по-лошо/
Но това са си нашите разсъждения, както вси4ко в Англия и ние сме наОбратно  :D
Но много ни се иска да кажем на вси4ки: ДА, имаме пробле, ДА, ще ползваме донор и какво от това- защо трябва да се крием и да се срамуваме.
ее,пак стана дълго, но нали трябваше да си го кажа... :D
Ще благодаря на 4овека, който си предложи услугите, но ако се промени закона- няма да е зле  :drunk:
Мама на две безценни бебета, отишли в Рая (2014 и 2015). И на едно игриво, космато и мъркащо Мяу-мяу.

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #3 -: Юли 31, 2007, 19:11:56 pm »
В такъв случай, ако се използва познат донор, как се урежда правно възможността той да няма претнеции за бащинство?

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*
« Отговор #4 -: Юли 31, 2007, 19:24:15 pm »
Ами не знам, но в форума на babycentre.co.uk си пиша с две жени, и двете са ползвали познат донор, но едната е уредила правния въпрос предварително и няма никакви проблеми, а другата е използвала за донор някакъв роднина на мъжа и, и понеже не са вярвали 4е ще имат проблем / нали все пак е роднина/ нищо не са подписвали и след време имат проблем...
Мога да ги разпитам подробно, но това ще е инфо само за UK
Абе, ние не 4е се оплакваме, но тук из форума наистина срещнах моми4ета, които се прибегвали до донор, но вси4ко е едно такова..."на уше", "ама не казвай", "никой не знае"... и това наитина ме плаши, мисля си 4е преди 30 години така се е "шушукало" за осиновяването, слава Богу там нещата запо4ват да се променят по посока "кое е най - добро за детето" и "кое най-добре ще защити интереса на детето"  за нас няма съмнение 4е това е ИСТИНАТА и това няма да ни направи по-лоши родители /ако някога станем такива де/  :oops:

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #5 -: Юли 31, 2007, 19:27:08 pm »
У нас все още има предразсъдъци към донорите, към осиновяването, не знам, трудно ще се преодолее и след много години.

Димитър Кудоглу
*
« Отговор #6 -: Юли 31, 2007, 19:43:23 pm »
Права си, май ще е подобре и аз да млъкна, вместо да вдигам врява из форума  8)
Нещата все някога ще се оправят  :cheerleader:

*

Zlatulka

• *
  • 2153
  • Спермограма се прави САМО в клиника по стерилитет!
« Отговор #7 -: Август 01, 2007, 15:02:26 pm »
Аз ще си позволя да оспамя малко темата  :oops: защото ми стана любопитно тези донори на какви критерии трябва да отговарят- на тези на СЗО или някакви завишени? Извинете ме още веднъж, но съм си по припода любопитна  :oops:

*
« Отговор #8 -: Август 01, 2007, 17:00:25 pm »
И аз ще оспамя малко темата, ама имам още въпроси  :lol: :
Мели, колко 4есто правите донорски инсета, мн лЮбопитно ми е, защото ний като 4е ли много лесно се навихме да го направим, а пове4ето двойки в за4атие с години продължават да се борят за свои деца и категори4но отказват да пробват с донор, т.е. малка справка за това доколко "сбъркани" сме ний?
А да, и някъде бях 4ела 4е донорите трябва да са макс. на 45 години, но колко в действителност е средната възраст, дали по-младите по-лесно стават донори, или напротив- идеята за донорство е по-разпространена при по-възрастните :)
А аз уж по-горе казах 4е ще спа да дигам врява за тва донорство... :D

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #9 -: Август 02, 2007, 14:47:49 pm »
Донорите трябва да отговарят на много критерии, вкл. възраст, показатели на еякулата, общо здравословно състояние. Някои са общи за всички клиники, други са различни в отделните страни и клиники.

Колкото до решението за ползване на донор - не е чак толкова рядко срещано, но сякаш трудно и с неохота се коментира и една вероятна причина са все още силно негативното отношение на обществото към този вид АРТ.

Димитър Кудоглу
« Отговор #10 -: Август 02, 2007, 17:14:08 pm »
Миори, ние месец и половина след като разбрахме за азооспермията направихме донорска инсеминация. И двамата бяхме готови, но тя се оказа неуспешна. След нея направихме биопсия на мъжът ми и се оказа, че има сперматозоиди, достатъчни за ИКСИ, което ще правим наесен.
Решението си е ваше, аз Ви пожелавам успех и да постигнете целта си.
*
« Отговор #11 -: Август 03, 2007, 09:48:13 am »
Здравейте и от мен.Аз съм бременна от донорско инсе,но от пресен материал ако мога така да се изразя.Това означава ли ,че сме нарушили закона :oops:,защото болницата където правихме изледванията и  инсето не разполага с криобанка? Като се има в предвид ,че тя е специализирана по Репродуктивна медицина.Моя съпруг е с Азооспермия и след биопсия не откриха нищо,но се надявам след появата на малкия човек в къщи да се реши на втора биопсия при друг специалист.Ние сме от хората ,които не са се борили толкова много,че непременно да имат свое дете.При първите изследвания на съпруга ми след установяване на диагнозата беше съгласен на донорски материал.Забавянето ни толкова години беше ,че сме от провинцията и тук никой не ти казва на къде да поемеш.Благодарение на наши приятели сега си чакаме нашия малък човек.А забравих да отбележа ,че успеха дойде от втория опит.
*
« Отговор #12 -: Август 03, 2007, 15:53:12 pm »
Скъпа марби, поздравления за успеха, да разбирам ли 4е сте ползвали пресен материал, но от анонимен донор, защото ний искахме дори да ползваме един приятел за това :)
Ще оставя Мели да ти отговори за това дали сте нарушили закона, защото аз и идея си нямам  mf_bounce8
А има ли шанс да се заобиколи закона?
Марби двата опита с един и същи донор ли бяха или това няма как да се разбере?
Поздрави

« Отговор #13 -: Август 12, 2007, 18:57:07 pm »
ще си позволя да ти отговоря: правният въпрос не е решен законово /все още/. Ние също сме достигнали до донорско инсе - забавихме се две години - нали надеждата последна умира. всичко зависи от доктора, който ще прави инсеминацията-поне ние така се разбрахме с нашата-при положение че мъжът ми вече е съгласен. Даже ще си доведем и донора - уговорката с докторката е че донорът ще си направи всички необходими изследвания...Така или иначе донорът с нищо не може да докаже, че е биологичния баща - ако това те притеснява.
Само се притеснявам, че ни предупредиха: едва ли ще стане от първият път...
*
« Отговор #14 -: Август 12, 2007, 20:38:50 pm »
Така или иначе донорът с нищо не може да докаже, че е биологичния баща - ако това те притеснява.

Как така? Нали детето ще носи 50% от неговите гени? :?

Или аз нещо не разбирам...?  :ask:
*
« Отговор #15 -: Август 14, 2007, 22:01:27 pm »
Само се притеснявам, че ни предупредиха: едва ли ще стане от първият път...

Никога не се знае от кой път ще стане, защо пък да не е от първия  :wink:
4ела съм за жени забременели от първи опит ДИ в Англия, защо това да не е възможно и в България- просто повярвай 4е ще стане и ....  :goodluck: :bfp:

*
« Отговор #16 -: Август 14, 2007, 22:13:21 pm »
Ох, пак аз-забравих да питам нещо  :lol:
megiaries, би ли казала при кого ще правите ДИ и дали ще подписвате бланка при адвокат 4е донора се отказва от всякакви претенции към детето.
Една приятелка отишла в Варна да прави икси с дарени яйцеклетки и ми каза, 4е са подписвали такава декларация при адвокат с донорката- бланката била стандартна (уж), напе4етана и самото подписване пред адвоката струвало 5 лв.