Здравейте,
Преди известно време бях писала за нашите проблеми и спермограмата, която мъжът ми си беше направил и която показа тежка олигоастенотератоспермия... дано го написах като свят
Спермограмата беше обикновена, правена в клиника по стерилитет и никой не очакваше проблемът да е при мъжа ми, тъй като няколко месеца поред на кръвен тест се появяваха нива на ЧХГ 17 до 30 максимум, но ден-два след това все ми идваше. В резултат - брой под 10 хиляди на мл. и съответно голям шок. Започнахме да мислим за икси, спряхме и двамата цигарите (мерси Мели
), на него му пуснаха хормони - всичко в норма, изследвания на простатата - ехограф, в норма, варикоцеле - нямал, хромозомно изследване - нормално. Втора спермограма, месец по-късно, разширена, броят е вече 800 хиляди, нямам пред себе си всички данни, ще ги напиша след малко, но тератоспермия 100 %. После обаче видяхме, че пише забележка, че имало много голям вискозитет, който затруднявал разчитането и то било направено въз основа на 10 сперматозоида.
Въпросите ми са следните, че с това ми се изчерпват знанията, а проклетите доктори тук нищо не обясняват:
1. Можем ли да приемем диагнозата за достоверна, ако е на базата само на 10 спермита и по принцип на базата на колко се прави това броене?
2. Ако диагнозата се потвърди, може ли това нещо да се повлияе и може ли да се мисли за икси (защото си мисля, че при увредени сперматозоиди икси май няма да стане)
3. Откъде е идвало това ЧХГ при мен, при положение, че никакви лекарства не съм взимала. Тукашният лекар твърди "от храната"
Възможно ли е такова нещо или е имало нещо, но не се е закрепило, може би заради некачествен сперматозоид.
Извинявам се ако пиша несвързано или глупости... Много ми се насъбра напоследък, а и никакво разбиране не срещам сред медицинския корпус тук. Мели, мисля специално за консултация с теб да дойдем с мъжа ми до Бг, дано да можеш да ни приемеш...