0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

Teди

икси или ин витро
« -: Ноември 19, 2007, 17:32:11 pm »
Здравейте!
малко съм объркана защото трябваше да правим ин витро а днес ми казаха, че ще правим икси. каква е разликата и кое е с по-голяма успеваемост. почти нищо не ми обясниха. аз не знам нищо за иксито до сега съм чела само за ин витро. днес отидох на преглед и направо започнахме със стимулацита. да държа ли на инвитро и ли да се съглася стях за икси? :blowingdust2:
*
Re: икси или ин витро
« Отговор #1 -: Ноември 19, 2007, 17:47:34 pm »
Разликата е само в процеса на оплождане. При инвитрото яйцеклетката се събира в съд с определено количество обработени плувци и се изчаква спонтанно оплождане.
При ИКСИ се инжектира директно в ядрото на яйцеклетката един единствен сперматозоид. Успеваемостта е идентична в двата метода.
Обисновено икси се прилага при мъжки фактор или, когато инвитрото е било неуспешно поради липса на оплождане. Също и при дебела обвивка на яйцеклетките.
Довери се на екипа си. Всичко, което зависи от теб, е направено. Сега остава късметът.
Стискам палци.

"Нищо на света не е същото щом някъде там, неизвестно къде, една овца, която не сме виждали, е изяла или не е изяла една роза..."
Антоан дьо Сент Екзюпери
*
« Отговор #2 -: Ноември 19, 2007, 19:03:37 pm »
Здравей,Teди.Когато приключи стимулацията и се извадят яйцеклетките и се съберат със пречистената семенна течност от мъжа ти изчаква се определено време и ако не се наблюдава оплождане на яйцеклетките се преминава към иксиране /Икси/ на всяка яйцекретка.Това го решава екипът които ти прави процедурата.
« Отговор #3 -: Ноември 19, 2007, 22:57:22 pm »
при инвитро в паничката с яйцеклетките изсипват спермитата и те си вършат работата сами, при икси - помага чичко ембриолог :lol:
« Отговор #4 -: Ноември 20, 2007, 19:27:54 pm »
В подобна ситуация бяхме преди месец. ПРавих кратък протокол, извадиха ми 8 яйцеклетки. В последния момент се разбра, че спермата е с много ниско качество 5% живи и годни при очаквани 40%. Докторът предложи да ги подложим всичките на ИКСИ,аз обаче настоях да ги разделим наполовина. На третия ден се оказа, че тези от инвитрото са по-зле лоши показатели + само 50% оплодени. Не ставаха за трансфер. От Иксито избрахме 2 бяха се оплодили  3 от 4, което си е 75% оплодени. Аз настоях да ми вкарат само две иначе и третото си беше ОК за трансфер. Така, че не се тревожи много. Нека се види колко ще са яйцеклетките и каква ще е спермата тогава вземи окончателното решение. Може би екипът се старае да се застрахова, че ще има добри ембриони за трансфер.
« Отговор #5 -: Ноември 20, 2007, 20:12:18 pm »
при по-малък брой яйцеклетки също се прилага ИКСИ.
Но за теб това няма абсолютно никакво значение, нито пък за успеваемостта, или за самите ембриони. Така че не се притеснявай излишно, това решение взема док и ембриолога му.
Да имаш кураж не значи да не се страхуваш, а да си господар на страха си!
*
« Отговор #6 -: Ноември 21, 2007, 10:07:30 am »
Здравей,Teди.Когато приключи стимулацията и се извадят яйцеклетките и се съберат със пречистената семенна течност от мъжа ти изчаква се определено време и ако не се наблюдава оплождане на яйцеклетките се преминава към иксиране /Икси/ на всяка яйцекретка.Това го решава екипът които ти прави процедурата.
Asi73, не е точно така. Средите, в които се отглеждат ембрионите са различни. При мен при последния ми опит нямаше оплождане, въпреки добрите резултати на миличкия. Проблема може би е бил в яйцеклетките. Обясниха ми, че не може да се направи ИКСИ, защото средите се различават. За това при повече яйцеклетки разделят яйциклетките и половината се оплождат с ИКСИ, а другата половина самички. Аз лично, ако имах възможност да избирам, бих предпочела инвитро пред ИКСИ, защото все пак действа някакъв естествен подбор. Но нямам избор...  :(