0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*
Мнението на моята ендокриноложка е, че СПКЯ се доказва само с хормонални изследвания. Тук публикувам моите, правени на 3 ден от цикъла.
Горещо ви моля ви за коментар и мнение.
А после ще мисля какво ще правя...

TSH 1.49 /0,25 - 5/
FT3 4,1  /4 - 8,3/
FT4 11,62 /9 -20/
-----------------

LH 11,41 /1,5 - 8/
FSH 5,32 /2,9 - 12/
Estradiol 22,25 /18 147/
Testosterone 0,23 /0,1- 0,9/

Доколкото знам високото ЛХ е причината за образуването на кистите по яйчниците ми. И причината поради която не мога да се доверявам на тестове за овулация , които отчитат пик на ЛХ.
Май не ми остава друго освен да се примиря с тези резултати и да се моля да не попречат да забременея?! (ние сме с мъжки фактор, но и при мен ПКЯ)

благодаря ви  :bighug:
« Последна редакция: Ноември 15, 2007, 12:17:16 pm от AIDA »
*
Re: Хормонални изследвания и доказване на ПКЯ
« Отговор #1 -: Ноември 15, 2007, 12:36:01 pm »
Само веднъж ли си изследвала LH-защо не го повториш в следващия цикъл?
На ехограф не са ли те гледали?
*
« Отговор #2 -: Ноември 15, 2007, 12:39:27 pm »
Гледат ме на ехограф всеки месец по 3-4 пъти.. заключението: ляв поликистозен яйчник :( Констатира го всеки път и нищо.

Изследвала съм ЛХ 3 пъти. И преди беше висок, но тогава не знаех за зачатие. А гинеколога ми (гръм да го порази! д-р Раденков) изобщо не знаеше референтни стойности, кой ден от цикъла...и влачеше кръвта по лаборатории....да не си припомням загубените 4 месеца.
*

ultra

• Анна Зашева
  • *
  • 7291
« Отговор #3 -: Ноември 15, 2007, 14:39:51 pm »
А десния яйчник работи ли?
При тези прегледи установи ли се овулация в някой от двата яйчника?
Прогестерон изследвала ли си?

При мен съотношението беше същото, левия яйчник почти не работеше, а и двата бяха поликистозни.
Два месеца след като спрях цигарите имах много добро хормонално изследване, десния яйчник направи хубав фоликул, който за всеки случай спукахме с Прегнил.
Преди това съм правила поне 10 пъти хормонални изследвания и почти ежемесечни фоликулометрии.

“Experience is the name every one gives to their mistakes.” Oscar Wilde
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #4 -: Ноември 15, 2007, 14:45:24 pm »
Консултирай се с гинеколог-ендокринолог/може да има проблем с панкреаса,надбъбречните жлези и .т.н /- трябва да се търси причината /освен ако не е генетично /предава се от баща на дъщеря/, но и за това си има решение
Не е страшно, просто ти трябва добър лекар.
Успех  :D

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
« Отговор #5 -: Ноември 15, 2007, 15:04:55 pm »
благодаря за вниманието ви :)

Ultra,като чета...при мен е същото. Аз правя фоликуметрии от юни-юли-август 2007.
22 Юни овулация в десен яйчник/ дойде ми точно след 14 дни, на 7 юли ,супер
2 Август  овулация пак в десен яйчник , на 25 ден от цикъла, пак след 14 дни ми дойде...
Гинеколожка ми обясни че било нормално да овулирам в един и същ яйчник. Аз всеки месец си записвам точно кога, как и кой яйчник е ову...

За надбъбречните жлези как да проверя...какви изследвания се правят. Преди време имах проблем с бъбреците- няколко кризи между 14-18 годишна бях, пиелонефрит. Не знам дали може да има връзка...Препоръчайте ми добър ендокринолог ако знаете?
 и пак брагодаря !
*
« Отговор #6 -: Ноември 16, 2007, 00:09:18 am »
Има някакъв хормон за надбъбречната жлеза.  Не му знам името, но мене ми го писаха днес в изследванията. Аз си пуснах 5 хормона на своя глава.Просто отидох при ендокринолог и му казах- искам да ми напишете всички хормони, които може да ми пречат на забременяването, без половите, защото тях имам.
Утре ще знам резултата за 4 от тях а чак след седмица за петия, защото ставало само в София.Не ползвах направление, защото намалението щеше да е минимално и смешно, а чакането за такова от моята лекарка с месеци.Тя дава направления само ако си на път към гробищата.Случайно тук прочетох за някой симптоми и мисля, че проблема ми е точно в щитовидна жлеза, и се чудя и мая сега, защо след толкова години изследвания, никой генеколог не се сети да ми види и хормони на щитовидна жлеза.
*

denis

• 11303
  • Chaos absolute...
« Отговор #7 -: Ноември 16, 2007, 08:00:05 am »
 ДХЕА /дехидроепиандростерон / с активен метаболит - ДХЕАС- който е прекурсор на андрогенната и естрогеновата биосинтеза

Овулацията е от 12 до 48 час след (+) тест за О.
Виж тук...
МЦ - Ендометриум
*
« Отговор #8 -: Ноември 20, 2007, 17:30:32 pm »
AIDA, а пролактин не си ли иzследвала? А някой zнае ли неЩо zа хормона SHBG? Четох, че по него се съдело zа полкистоzа.
*
« Отговор #9 -: Ноември 20, 2007, 17:40:19 pm »
здравей mile,

Не съм изследвала Пролактин , а също не ТАТ и МАТ.
Ще го направя скоро (нямало значение в кой ден от цикъла), но искам да убедя гинеколожката ми да ми назначи изследванията, защото иначе ще ги плащам аз :(

не съм чувала за SHBG  8O
Re: Хормонални изследвания и доказване на ПК&
« Отговор #10 -: Ноември 20, 2007, 18:53:06 pm »
Здравейте шокирана съм от последния гинегологичен преглед,който завърши с 'имаш поликистозни яйчници',с нередовна менструация съм ,хормоналните ми изследвания са следните
ден 5
LH ................11.27     жени фоликулярно фаза 1.5-8.00   mu/ml
FSH................6.10      жени фоликулярна фаза 2.9-12 mu/ml
Estradiol.......59.89     жени фоликулярна фаза 18-147 pg/ml
Testosteron...4.33      жени менструален цикъл 0.35-3.33 nmol/l
DEAS..............3.12      жени 19-48 г. 0.1-3.33 micromg/ml
IgG.................3.10 VE    <9  отрицателен
IgM.................2.98 VE    <11 отрицателен
ден 22
Progesteron...1.10      жени фоликулярна фаза 0.1-0.54 ng/ml,жени овулаторен пик 0.12-6.22,жени в лутеална фаза 1.5-20
Prolactin.........6.89      1.3-25 ng/ml

Правиме опити за бебе вече година и няколко месеца за съжаление неуспешни и сега и тази диагноза  :balk_146: ,досега никой гинеколог не ми беше споменавал за това , другата новина имам 6 задържаи фоликула...какво да правя много съм отчаяна
« Последна редакция: Ноември 21, 2007, 09:06:20 am от Stani_slava »
*
« Отговор #11 -: Ноември 20, 2007, 19:45:15 pm »
AIDA, доколкото zнам ТАТ и МАТ касата не ги поема. Моята приятелка има ХаШимото и си плаЩа сама. Само пролактинът се поема. А на мен винаги ми иzследват и тоzи СХБГ, които бил zавиШен при поликистоzа.  :ask:

Stani_slava, а какво ти каzа лекарят след прегледа? 
« Отговор #12 -: Ноември 21, 2007, 09:04:02 am »
mile07 лекарят каза че трябва да пия противозачатъчни 9 месеца  8O
на мен ми се струва страшно дълъг период....а тези задържани фоликули по какъв начин ще се изчистят....и вие как ще ме посъветвате досега не съм се консултирала с ендокринолог??
« Отговор #13 -: Ноември 21, 2007, 14:51:38 pm »

Testosteron...4.33      жени менструален цикъл 0.35-3.33 nmol/l
DEAS..............3.12      жени 19-48 г. 0.1-3.33 micromg/ml

Тези двата хормона друг път изследсвала ли си ги. Стойностите пак ли са биле повишени.
не не съм....тези изследвания на всичките хормони ги правих преди около 3 месеца...и аз си мислех да ги повторя...
« Отговор #14 -: Ноември 21, 2007, 16:00:34 pm »
Здравей stani_slava!
И на мен преди месец ми поставиха диагноза ПКЯ, когато никога до сега не съм имала такава диагноза. Гинеколожката която ми постави тази диагноза ми назначи Диане 35 за 4-месеца и после стимулация с Клостилбегит, понеже правим бебе,НООООООООООО. От форума разбрах за един добър лекар във Варна в областа на стерилитета и реших и при него да се прегледам за да имам две мнения поне. Диагнозата беше същата, ПКЯ като по учебник - излседвания (високо ЛХ) и УЗ картинка като по учебник. Но той отрече тези хапчета Диане35 и ми назначи направо стимулацията с клостилбегит-а и резултата е още в първия месец. Един доминантен фоликул, на следващия преглед спукан и настъпила овулация и сега чакам още три дни за теста за бременност да видя дали сме успели този месец.
Понеже постинга ми е дълъг, съвета ми е консултирай се и с друг специалист и едрокринолог освен гинеколог и заедно намерите правилния подход.
Успех!!!
« Отговор #15 -: Ноември 22, 2007, 08:54:57 am »
happymery здравей...за съжаление ние в Бургас май намяме специалист по стерилитет и ще трябва да се допитам до лекар от друг град,затова ако наистина си доволна от своя наблюдаващ лекар моля сподели кой е той,ако има други момичета с този проблем може и те да се включат...благодаря Ви предварително  :balk_81:
« Отговор #16 -: Ноември 22, 2007, 11:55:57 am »
Кой е този добър лекар във Варна в областта на стерилитета.
С тия УЗ картинки като по учебник ми намирисва на Давидков, за него ли става въпрос.
Ако е за него не мисля че е специалист по стерилитет.
[/quote]

Не е Давидков скъпа ми Vaninaa :), а д-р Александров.
Казвайки "УЗ като по учебник", имах предвид, че това което се видя - множество фоликули, но на един стадий на развитие + хормоналните ми изследвания, говорят за ПКЯ. Все пак всяко заболяване или синдром в случая си има медицинска картина. Та всичко при мен говореше за този синдром СПКЯ.
Лек и слънчев ден :)

« Отговор #17 -: Ноември 23, 2007, 09:18:51 am »
При нас целта сега е збременяване и Александров се справя много добре и се чуствам в сигурни ръце, а дали после ще остане ПКЯ нямам идея но това няма да има чак толкова голямо значение. Важното сега е да е станало чудото, с което ще си имаме второ дете, така че може да спра и до тук ;-)
Упсех на Станислава и на всички Вас!!!