zachatie@gmail.com
facebook
За нас
Контакти
Вход
Новини
Библиотека
Овулационен календар
Форум
Направете дарение
Библиотека с информация по въпросите на стерилитета
Вход
1 Час
1 Ден
1 Седмица
1 Месец
Завинаги
Вход
Boxed Container
Hide Carousel
www.zachatie.org
Репродуктивно здраве
Опити за забременяване
(Модератори:
rally_pat
,
petqst
,
marsi
)
Ако някой му се занимава да превежда от руски
Формат за разпечатване
Страници: [
1
]
Надолу
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
olianata
663
«
-:
Януари 07, 2006, 02:27:14 am »
http://mioma.ru/3.html
-
стори ми се интерсно,въпреки че не го разбрах съвсем
Активен
Black_rose
5087
«
Отговор #1 -:
Януари 07, 2006, 10:50:05 am »
не се отваря
три пъти пробвам-само при мен ли е така?или му има нещо на адреса
Активен
Happy things
galka
211
«
Отговор #2 -:
Януари 07, 2006, 11:12:08 am »
вярно е, не се отваря
Активен
panda
669
«
Отговор #3 -:
Януари 07, 2006, 14:10:09 pm »
При мен се отвори. Става въпрос за емболизация на маточните артерии, нали? В момента чета статията, но има доста термини, не съм сигурна , че ще мога да ги преведа правилно
Активен
Диана
3109
«
Отговор #4 -:
Януари 08, 2006, 09:54:34 am »
и аз не мога да преведа термините...
Активен
Starlet
1937
Добротата ще спаси света!!!
«
Отговор #5 -:
Януари 10, 2006, 16:41:54 pm »
Здравейте чак сега виждам темата. Аз ще пробвам все пак, но няма да стане утре може би. Просто имам повече работа. В общи линии става въпрос за прекъсване на кръвния поток на артериите към миомата. В началото това се правило като подготовка преди същинската операция но наблюдения над пациентки показало че след кратко време симптомите отминавали и пациентките не искали да се подлагат на същинската операция за премахване на миомата и т.н. По подробно и точно след 1-2 дена
Активен
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
olianata
663
«
Отговор #6 -:
Януари 11, 2006, 01:09:03 am »
На мен ми откриха миомен възел 11мм-и то ми го откри в Бургас 1 лечител-после доктора в София го потвърди,но каза,че не пречело,ама на мен ми е притеснено,щото все си мисля,че може и да пречи
и затова се разрових,но руския ми е доста труден.а там има много инфо.
Активен
Black_rose
5087
«
Отговор #7 -:
Януари 11, 2006, 15:42:58 pm »
ИСТОРИЧЕСКО ОТКЛОНЕНИЕ
Въпреки факта,че Емболизацията на маточните артерии (ЭМБОЛИЗАЦИЯ МАТОЧНЫХ АРТЕРИЙ - ЕМА) до този момент се приема като "нов метод",това далеч не е така.ЕМА,като метод на лечение на следродилни и след операционни кръвотечения се прилага още от 1979 година. В началото на 90-те години- група от френски гинеколози започват да прилагат този метод за предоперационна подготовка на жени с миоми,на които предстояла хирургическа операция.Скоро те разбрали че повечето от жените подлагащи се на ЕМА започнали да се отказват от последващи операции-при тях всички симптоми напълно изчевали и започвало бързо намаляване (редуциране) на миомните възли. След няколко години внимателно проучване (изследване)на ЕМА започнали да я използват в болшинството от големите клиники в света.Сега ежегодно се правят повече от 100 000 емболизации. В САЩ,в по-голямата част от страните в Европа и Азия и много други страни действат специални центрове за провеждането на ЕМА.(......)
ЕМА
Емболизацията не е хирургична операция,а малоинвазивна процедура.Същността на ЕМА се състои в прекъсване на кръвопотока от разклоненията на маточните артерии,кръвоснабдяващи миомата.По този начин разклоненията снабдяващи здравата част с кръв няма да страдат.Това е възможно благодарение на особеностите на кръвопотока в миомата-кръвоснабдяването на възлите се осъществява от т.н. перифиброидна тъкан-съдова кръвоносна система обкръжаваща миомата по периферията.Тези съдове имат диаметър до 0,5 мм,т.е.в няколко пъти повече от нормалните артерии.След вкарването на специални емболизационни частици в съдовете миомата губи кръвоснабдяването си и се замества от съединителна тъкан (фиброз),която води до значително намаляване или напълно изчезване на миомата и нейните прояви.
МЕТОДИКА НА ЕМА
За емболизацията е необходима пункция на артериите в горната част на бедрото.Пункцията се прави под пълна упойка и е напълно безболезнена.В съда се вкарва катетър с диаметър 1,2 мм и го прекарват под рентгенов контрол в маточните артерии.Придвижването на катетърапо съдовете е абсолютно безопасно и дори не се усеща.След установяването на катетъра през него се вкарват емболизационните частици,които имат размер около 0,5мм.Тези частици са направени от ПВА (поливинилалкохол)-специален инертен полимер широко разпространен в медицината.Размерите на частиците позволяват напълно затварянето на съдовете обграждащи и захранващи миомните възли.В хода на ЕМА винаги се прекъсват съдовете на всички съществуващи миоми.Обикновенно процедурата продължава 15-20 минути.В редки случаи при особености в състоянието на маточните артерии може да е необходимо повече време за узтановяването на катетъра.Фотоси от операционната,илюстроващи хода на ЕМА може да видите
ТУК
РЕЗУЛТАТИ ОТ ЕМА
По време на намаляването на миомата в течение на няколко месеца,симптомите,които тя предизвиква се проявяват практически веднъж.Непосредствено след интервенцията се нормализира менструалния цикъл,намалява обема и продължителността му.Симптомите също намаляват или изчезват,този период е малко по-дълаг и може да продължи няколко седмици или месеци.Намаляването на миомните възли,а също и като цяло на размера на матката,най-активно става в течение на първите 6-8 месеца след ЕМА.След около година миомните възли намаляват повече от 4 пъти,а малките миоми изчезват напълно.Всъщност 2 седмици след ЕМА миомите като такива не остават-заместени са от съединителна тъкан.След тази промяна активността на миомите намалява и те не са способни да причинят някакви симптоми или да нарастват отново. Важна особеност на ЕМа е също така и отсъстието от риска за проявяване на същото заболяване след интервенцията.Сега има позитивни данни от наблюденията на голям брои пациенти в отделни периоди-повече от 98% от жените след ЕМА не се нуждаят от никакви допълнителни лечения във връзка с миомата в матката.
ЕМА не се явява спомагателен метод за лечение на миоми.При 98,5% от болните след провеждането на ЕМа напълно отпада необходимостта от допълнително лечение,включително и хирургическа намеса.
При 99% от пациентите се наблюдава незабавно нормализиране на менструалния цикъл.
При 95% от пациентите миомата намалява размера си с 60-80% (повече от два до четири пъти).
99% от пациентите седмица след ЕМА се връщат към активния си начин на живот,и се връщат на работа.
СЛЕДЕМБОЛИЗАЦИОНЕН ПЕРИОД
Въпреки че ЕМА е практически безболезнена процедура след 1-2 часа се появяват болки в долната част на стомаха.Тези усещания са следтсвие на исхемията (мед.) на миомните клеткии са отражение на резултатността от интервенцията.Болезнените усещания продължават около няколко часаи съответно се спират с обезболяващи препарати.Освен това в първия ден от ЕМА температурата може да се повиши до 37-37,5.Също така са възможни усещане за слабост и чувство на временно неразположение.Въпреки всичко-всичките тези симптоми са познати като "постемболизационен синдром",и бързо отминават и не представляват заплаха за здравето.
ЕФЕКТИ И УСЛОЖНЕНИЯ
ЕМА е много безопасна процедура,и риска от възможни усложнения е в десетки пъти по малко от след хирургическо лечение и не превишава 1%.Най-честия проблем се явява образуването на хематоми и посиняване на бедрото-на мястото на пункцията на артерията.Това е несъществено усложнение,за което обичайно не трябва допълнително лечение и минава в течение на 1-2 седмици.Не повече от 3% при пациентите в първите 3-6 месеца след ЕМА е възможно нарушение на редовността на менструалния цикъл или аменорея (транзиторная аменорея).Важно е да се подчертае,че вероятността за развитието на усложнения,които могат да предизвикат нуждата от хирургическа намеса не превишава един случай на 400 ЕМА.
Активен
Happy things
Starlet
1937
Добротата ще спаси света!!!
«
Отговор #8 -:
Януари 12, 2006, 20:23:04 pm »
Опа-а-а-а-а-а, аз даже не съм видяла че си я превела, че и побликувала.
Ама че ме изпревари. Тъкмо се канех да я слагам
Какво да се прави.
Активен
БЪДЕТЕ ОПТИМИСТИ, А НЕ ПЕСИМИСТИ!!!
Формат за разпечатване
Страници: [
1
]
Нагоре