0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

как протича едно инвитро
« -: Април 26, 2008, 18:51:41 pm »
Здравейте
отдавна не съм писала - но сега съм в началото на нещо съвсем ново за мен
започваме инвитро :D
ще споделите ли тъй да се каже технологията- не говоря за подробности - знам че при всяка една от нас тя е различно - но ме интересува за времето което трябва да отделя през деня.
стимулацията ми ще започне от 1 ден на МЦ .
Благодарна съм за споделеният Ви с мен опит.
Успех на всички.
*
Re: как протича едно инвитро
« Отговор #1 -: Април 26, 2008, 19:29:28 pm »
Здравей,
В началото няма да отделяш много време през деня.
Самото ин витро прочтича различно в зависимост от вида на протокола, по който ще се извърши стимулацията. В много случаи предходните 1 или 2 месеца се приемат противозачатъчни, а понякога  в предходния цикъл се прави блокаж на хипофизата с GnRH агонист (ако протокола е дълъг), а след като дойде цикъл, следва преглед, изследване на естрадиол и начало на стимулацията. В някои случаи в предходния цикъл се прави сондаж със или без дилатация на шийката на матката, за да се определи как да протече трансфера на ембриони след това. При късите протоколи обикновено няма предварителен блокаж с GnRH агонист в предходния цикъл, а стимулацията започва с първия ден на цикъла, в който ще е процедурата. И в двата слуая продължава различно, в зависимост от отговора на яйчниците и прилаганите медикаменти и протоколи. Сутрин и вечер се поставят инжекции FSH, като в някои протоколи това става успоредно с микродози GnRH агонист (пак инжекция). Тоест имаш 2 пъти на ден инжекции. През 1-2 дни има  гинекологични прегледи и изследване на хормоните Е2 или Е2 и ЛХ. Стимулацията продължава около 10-15 дни, но е много различно за всяка жена. Когато лекарят прецени, назначава прилагане на прегнил, за да се навлезе в последната фаза на стимулацията. Точно 36 часа след инжекцията прегнил се прави фоликулна пункция с местна или пълна анестезия, при която се аспирира съдържанието на фоликулите и яйцеклетките, съдържащи се в него. Същия ден партньора отделя еякулат в клиниката и започва лабораторния етап на процедурата. На другия ден е ясно колко са оплодените яйцеклетки, а на втория ден се наблюдава развитието на ембрионите и док решава кога да е ембриотрансфера - на 2-ри, 3-ти или 5-ти ден, в зависимост от преценката му. Ембриотрансфера е като обикновен гинекологичен преглед, без анестезия, при него с мек катетър се вкарват ембрионите в матката и се лежи няколко часа. След 12-14 дни, през които се приемат медикаменти за поддръжка на лутеалната фаза - прогестерон, в някои случаи прегнил и т.н, се правят тестове за бременност. Успех!
« Последна редакция: Април 26, 2008, 19:48:42 pm от cygnus »
*
« Отговор #2 -: Април 26, 2008, 20:01:43 pm »
Здравей, mary_13
първото ми инвитро протече по дългият протокол на 20 ден на МЦ ми сложиха деферелина и на 6 ден(от новия МЦ) се започна със стимулацията,която траеше 13 дни.Провеждат се прегледи през ден или два,може и всеки ден по преценка на доктора като се следят как нарастват фоликулите и нивата на LH и естрадиола в кръвта.Когато пораснат достатъчно фоликулите се слага прегнил 5000 и след 36ч следва пункция(извадиха ми 14),която е под упойка.След три дни ми беше трансфера(оплодени 10)без упойка е като ми върнаха 3 ембриона и след 17 дни следва тест.
Преди началото на втория опит ми правиха биопсия(дупчици) на матката на 9 и 17 ден на МЦ за по добра имплантация.Второто инвитро протече по късият протокол и започна от 4 ден на МЦ и стимулацията продължи 10дни,но с доста повече лекарства.Следва пункция(извадиха 17 фоликула) и този път трансфер(12оплодени) след 2 дни и върнати 6 ембриона.От пункцията до теста се изписват и  приемат лекарства отново по преценка на доктора.И при двата опита след трансфера по мое желание ми правиха акупунктура(успокояване на маточната мускулатура,усилване кръвообръщението на матката и маточната лигавица,имплантация на ембрионите).
Дано да съм ти помогнала и дано да не съм забравила нещо  :oops: и ти пожелавам от сърце успех.
« Последна редакция: Април 26, 2008, 20:09:27 pm от dalgiia »
« Отговор #3 -: Април 26, 2008, 20:21:47 pm »
Благодаря момичета
доколкото предварително разбрах от Доктора при мен ще е къс протокол
но вече някой неща ми се изясниха

Весели празници
*
« Отговор #4 -: Април 26, 2008, 20:32:37 pm »
Благодаря момичета
доколкото предварително разбрах от Доктора при мен ще е къс протокол
но вече някой неща ми се изясниха

Весели празници
:balk_40:
Весели Празници и успешна процедура!
*
« Отговор #5 -: Април 26, 2008, 21:45:25 pm »
Здравей, Мary_13! Момичетата вече са ти обяснили подробно процедурата. Аз ще допълня само няколко неща. Щом стимулацията ти започва от І-вия ден на МЦ, това означава, че протоколът е къс, което ти вече си разбрала от доктора си. Моята стимулация също беше по къс протокол и протече така. На І-ви ден от МЦ се обадих на док. На ІІ-рия ден вече бях на преглед, рано сутринта ми взеха кръв за хормони по преценка на лекаря - при мен LH, FSH, Estradiol, Progesteron и Prolactin. Лекарят ме прегледа на видеозон и изчакахме резултатите от хормоните. Докторът ми назначи началните дози - аз бях с микродози диферелин, гонал и мерионал в големи дози. После започват периодични прегледи през няколко дни по преценка на лекарят, следящ стимулацията ти. Така около две седмици, после пункция, само че прегнилът в повечето случаи е 10 000 единици, трансфер и т.н.
Дано това е първата ти и последна успешна процедура. Успех! И весели празници!