Здравей!
Питала съм много лекари за това, защото и аз се занимавам със спорт и то доста сериозно,Преди 3 пъти в седмицата ,а сега 5 пъти.Тренировките са ми доста интензивни.
Всички лекари казваха - Не на спорта. а тия които неможеха да ми откажат,защото виждаха че не искам да се откажа, казваха "Може ,но леки упражнения" ( ние знаем ,че леки упражнения няма -освен когато загряваш)
Най-много ме притесни едно мнение , според което се променял хормоналния баланс,отделят се повече мъжки хормони и т.н.Питала съм само лекари които се занимават с репродуктивно здраве.
Единият доста ми се скара,дори се почувствах глупаво:Ти искаш да имаш бебе.мисли за това ,а не за фигурата си .Като родиш-спортувай колкотоо искаш.
И нещо от личен опит:
Бях спряла да тренирам няколко месеца.Овулацията ми беше 16-17 ден от МЦ.След като започнах отново с тренировките,първият месец беше на 21 ден...а следващите на 19-20 т.е продължителността на МЦ се удължи.Може и да няма нищо общо с тренировките..
Зная ,че е доста изнервещо да чакаш дали ще ти дойде М и да не правиш нищо.Тренировките освобождават натрупалото се напрежение,но този риск май е излишен когато искаш бебе.Може да тренираш само 1 фаза (до овулацията) - ако искаш.