Нека споделя и моя скромен опит в съчетаването на работа и гледане на деца.
С големия, който скоро ще навърши 14 години, се гледахме в най-голямата криза. За да се задържа на работа, разбирайте подписване на постоянен договор, което обикновено става след поне година вярна служба в името на народа
, се наложи да включим майка ми и да го заточим на 200 км от София. Работех от сутрин до вечер, събота и неделя, изплащахме жилище,по-скоро първата година нищо не изплатихме, но след това лека-полека потръгнаха нещата. Стоя при баба си 2 години, като през деня ходеше на градина. Взехме си го на почти 5 години, без никакви навици да се нахрани сам -ядеше само като гледа телевизия, четат му се книжки, пее се и се танцува, образно казано, като през това време се опитвахме да му набутаме нещо в устата, само и само да не умре от глад.
До ден днешен е ужасно злояд и все си мисля, че бабиното "идеално " гледане има голяма заслуга за това. Иначе смея ли да се оплача, майка ми просто се беше посветила на него, но уви....това беше грешен избор за нас.
С малката, която сега стана на 5, положението беше коренно различно. Тук бях категорична, че баби и дядовци няма да получават такъв дългосрочен достъп до детето и ще го гледаме сами. Наложи се да почна да работя у дома, когато тя беше едва на 40 дни. Макар и по няколко часа на ден, но си помагахаме финансово и се откъсвах поне за миг от бебешката проблематика. Когато стана на 8 месеца се наложи да си намеря студентка, която да я гледа, пак за по няколко часа, докато аз работя, пак от вкъщи. Попаднах на страхотно отговорно момиче, което с минимални напътствия от моя страна се справяше чудесно. Нарочно не исках баби детегледачки или жени, които имат вече свои деца. В този случай се започва едно поучаване- Аз навремето така и така... Мерси. Аз сама си обучих момичето, а то си беше много интелигентно и не се наложи много да наставлявам. Малката беше влюбена в нея.
В момента си работя на пълен ден, тя е на градина, за жалост вечер понякога не мога да я видя за повече от час, защото пак работя. С баща и сме напълно взаимозаменяеми, който има време готви, чисти, само кола не карам още, но и това ще стане. Тежко е, понякога доста. Имаше период, седмици наред нямах време да готвя и ядяха сухотии или мъжът ми импровизираше в кухнята. Горките деца,... при това малката не е никак злояда, ако не и се сложи навреме храна на масата, ще ми изяде душицата. В последно време обаче се готви редовно и хапват добре.
Тъй като имахме и други проблеми с малката,нещата по едно време съвсем станаха непоносими, но лека-полека влизаме в релси.
За мен изводът е такъв- здраво ли е детето, няма ли някакъв по-особен проблем, се гледа айде не лесно, но нещата могат да се съчетават.
Да са ни живи и здрави децата, само за това се моля.
И никак не завиждам на това гръцко семейство. Всичко правим заедно и ни е добре. Мерси от такава криворазбрана свобода и "цивилизованост".
Но ми беше интересно да прочета, за което благодаря!