0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

*

krasiko

• 412
  • Щастлива мама на двама
Бременност и шарка ?
« -: Юни 23, 2008, 15:07:15 pm »
Здравейте , момичета !
В групата на сина ми има Варицела и Скарлатина .
От днес децата са под карантина (естествено веднага го спрях от детска ) , но той вече е бил контактен .
Много съм притеснена , защото съм в първият триместър , а не съм боледувала от шарка .
Моля за съвет , какво да правя !
*

Tamara

• 1662
  • Ако спориш с идиот, вероятно същото прави и той.
Re: Бременност и шарка ?
« Отговор #1 -: Юни 23, 2008, 18:06:27 pm »
Най-добре разбира се е да попиташ гинеколога, който ти следи бременността.
Попитай и педиатърката. Зная че на някои по-болнави деца им слагат гамаглобулин. Дали няма да е удачно в този случай и на твоето детенце да сложат за да не се разболее, а и на теб.
Освен това съм чела, че на шарките заразният период е ден-два преди детето да вдигне температура и докато излязат пъпките. Попитай педиатърката дали това е така и ако можеш да оставиш хлапето при някоя баба за две седмици.
И ако ти трябва компания, за да ги изпозастреляш тия в детската, аз съм насреща.
Стискай палци хлапето да не се разболее.
№1 - 18 г.
№2 - 13 г.
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
Re: Бременност и шарка ?
« Отговор #2 -: Юни 25, 2008, 22:15:09 pm »
Варицелата в начална бременност, до 8 г.с., не носи риск. От 8-ма до 20 г.с. рискът от увреждания на плода до 2.5% (т.е. много малък). Независимо, че в някои български сайтове ще срещнеш риск от 25%, това е правописна грешка (знам точно как се е получила, за жалост ние нямаме навика да проверяваме източниците на информация). Говорим само ако бременната е болна от варицела, а не просто контактна.

Можеш да си направиш изследване за антитела срещу херпес зостер (причинителят на варицела). Ако си серопозитивна, т.е. имаш имунитет, ще спреш да се притесняваш. Ако си серонегативна, ще обсъдиш с инфекционист профилактичните мерки, примерно вливане на хиперимунен глобулин.
« Последна редакция: Декември 02, 2017, 17:22:55 pm от Мели »

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу