0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Лапароскопия или направо ин витро?
« -: Октомври 23, 2008, 14:12:59 pm »
  Здравейте момичета!  :P Не знам какво да предприема.
 На кратко опитваме повече от 2 години .Изследванията и на двамата ни са много добри.Цветната ми снимка не показва някакви изменения,които да са причината за безплодието ми.Доктора ни посъветва ,ако искаме да изчакаме още 1 гд. и ако не е станало да правим или лапаро ,или направо инвитро.Каза,че ако изобщо има проблем ,то  ще е в тръбите и че е възможно на снимката да не се вижда.Днес пак ми дойде и започнах да се разубеждавам да чакам още една година.По принцип ми се иска да направя лапароскопията и ако има решим проблем ,да се реши,но ако след това пак не се получава или пък всичко е нормално?То не е гаранция ,че и от инвитрото ще стане от първия път,но не знам .Не знам дали да не се насоча направо към инвитрото, или да стискам палци след лапарото бебето да стане за да не се налага да правя и двете интервенции.Вие как бихте постъпили?Кое  е по-правилно и по-практично.
*

misi

• *
  • 1543
  • Невъзможното днес ще стане възможно утре!
Re: Лапароскопия или направо ин витро?
« Отговор #1 -: Октомври 23, 2008, 14:35:35 pm »
Според мен първо лапаро – ако има проблем с тръбите, той може да се види по време на лапарото и да се отстрани. И после да си забременееш нормално.
Ако подредиш нещата в обратния ред може да се окаже, че правиш инвитро напразно, т.е. ако то се окаже неуспешно накрая пак ще прибегнеш до лапаро, а все пак една инвитро процедура е натоварваща организма физически и психически.
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #2 -: Октомври 23, 2008, 14:41:27 pm »
при неуспешни опити повече от 2 години не виждам нито една причина да чакаш още 1. аз бих продължила с лапарото но всичко е индивидуално.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*
« Отговор #3 -: Октомври 23, 2008, 14:46:37 pm »
Аз също бих препоръчала първо лапаро, естествено ако и доктора го препоръчва,като по точен диоагностичен метод, не знам точно как е при вас, т.е. дали имате търпението да изчакате още година в опити. Аз самата допуснах грешката, като си казахме ще опитаме без лапаро и ако е неуспешна инвитро процедурата ще се подложа на лапаро/доктора беше ми казал,че е препоръчително да се направи лапаро, за да знае какво точно е положението/ и така и стана - неоспешен опит,лапаро. Това е, но задължително търсете компетентното мнение на специалист,защото и от неадекватни мнения сме си патили.
Успех!
« Отговор #4 -: Октомври 23, 2008, 15:07:16 pm »
  Това за изчакването една година е ,защото съм на 26 гд.В смисъл мога да си позволя да не бързам .Не ме притискат годините,нито пък мъжът ми,но просто за мен самата вече е много изнервящо.Като че ли и аз мисля,че е правилно първо да се направи лапароскопията.Лекарят е добър и ми каза за една от двете процедури.Не мисля,че ще ме подведе,но на прегледа не го попитах как смята той,че трябва да се направи.Тогава реших,че имам дупе да чакам,ама май не е така.  :?
*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #5 -: Октомври 23, 2008, 15:26:28 pm »
като  човек преживял две лапароскопии мога да ти кажа да не се притесняваш -нищо сложно и опасно няма  :D- знам ,че е лесно да го  кажеш  ,само като си минал от там .Ин витро процедурата психически е много по- натоварваща -надежди ,емоции ,очаквания  / а и финансово е сериозна / ,така че  както всички по - горе са ти казали -лапарото  не е страшна работа !!!
А и щом сте направили всички останали  изследвания ,моето  мнение  е да не чакаш -разбира се това е мое мнение -но отлагането  не гарантира решение ,нали?

« Отговор #6 -: Октомври 23, 2008, 16:06:58 pm »
сьгласна сьм с misi.това е правилният ред. мисля че лапарото дава много полеЗна и Важна информация, а е сьЩевременно ЩадяЩа операция. а и тогава Ще ЗнаеШ налага ли се инвитро или не. понякога е необходима сьвсем малка корекция.  лекарят като те отвори, ако има неЩо За "поправка" Ще го оправи веднага. :)

от друга страна, ако се налага инвитро е хубаво да го ЗнаеШ веднага и да почнеШ скоро, под 30г. имаШ блестяЩи Шансове. не ги иЗпускай! :wink:
*
« Отговор #7 -: Октомври 23, 2008, 16:38:46 pm »
Да,мила.и аз съм съгласна с всяко едно мнение по горе.направи си лапарото,дано там всичко е наред и после си действайте инвитро-то.ако е рекъл Господ ,може да забременееш и преди него,което ти го желая от сърце.а това,че си на 26 год.е само в твоя полза,успех ти желая и скоро да ни се похвалиш. :bfp1:
*
« Отговор #8 -: Октомври 24, 2008, 08:54:58 am »
Аз направих лапаро и се оказа, че тръбите ми трябва да се махнат, за да имам по-голям шанс с ин витрото.
« Отговор #9 -: Октомври 24, 2008, 09:12:35 am »
Освен всичко казано по-долу има и друг момент , който е много важен за успешното инвитро, ако случайно се окаже че има проблем с тръбите и някъде има някой хидросалпингс-той може и да е мъничък -това вече е гаранциа за неуспешна инвитро процедура, а след лапароскопиата това ще бъде предотвратено. НА лапароскопиата се виждат и яйцниците също така добре и ако има срастваниа около тях се махат. Така, че лапароскопията е определено за предпочитане преди опит инвитро, да не говорим, че една добре направена такава операция при много добър специалист по лапароскопии може да ти гарантира успех и без инвитро.
Друго което исках да те попитам - ти всъщност какви други изследвания си правила, защото като се почне да се върви по пътя на търсене на причини и проблеми, причиняващи стерилитет има много неща да се изследват и следят. Пролактина как ти е? Спермограма правил ли е мъжа ти, другите хормони как са - щтитовидна жлеза, ТАТ, МАТ, Е2, ФСХ, ЛХ , несъвметимост и т.н.....това са основните с които се почва. Като начало също можеш да пробваш с инсеминации.

Когато искаш, намираш начин, когато не искаш, намираш оправдание
*
« Отговор #10 -: Октомври 24, 2008, 11:20:50 am »
Според мен първо лапаро – ако има проблем с тръбите, той може да се види по време на лапарото и да се отстрани. И после да си забременееш нормално.
Ако подредиш нещата в обратния ред може да се окаже, че правиш инвитро напразно, т.е. ако то се окаже неуспешно накрая пак ще прибегнеш до лапаро, а все пак една инвитро процедура е натоварваща организма физически и психически.
и аз мисля така ! Аз лично бих се подложила първо на лапаро ( вече си имам 2 таква) при всикчи случаи може причината да излезе наяве и може да е прична например ,която да провали и ин витрото! аз не бих чакала още 1 година !
« Отговор #11 -: Октомври 24, 2008, 12:41:38 pm »
Аз бях на пункция онзи ден с момиче, което правеше трето инвитро. Лапароскопия беше направила след втория неуспешен опит, и се беше оказало, че има токсична за ембрионите течност в тръбите си, и затова не се е получило предните два пъти. По време на лапарото й бяха изолирали тръбите, и сега вече прави третия опит при отстранен проблем. Според мен това е правилния ред на действие.

*

*слонче*

• 1764
  • вече сме трима и съм най-щастливата жена на света!
« Отговор #12 -: Октомври 24, 2008, 12:44:37 pm »
аз лично също бих направила първо лапаро и после инвитро.
никога не отстъпвай на принципите си!
« Отговор #13 -: Октомври 24, 2008, 12:55:33 pm »
Аз бях на пункция онзи ден с момиче, което правеше трето инвитро. Лапароскопия беше направила след втория неуспешен опит, и се беше оказало, че има токсична за ембрионите течност в тръбите си, и затова не се е получило предните два пъти. По време на лапарото й бяха изолирали тръбите, и сега вече прави третия опит при отстранен проблем. Според мен това е правилния ред на действие.

Точно това имах предвид -имала е вид хидросалпингс, при който се задържа течност някъде в тръбите, тя се излива в матката и когато там има ембрион той загива.

« Отговор #14 -: Октомври 24, 2008, 13:01:42 pm »
Ами вече съм сигурна ,че ще направя лапароскопията.Благодаря ммомичета!  :P За началото на другия месец съм си записала час за ендокринолог.Още не съм правила ТАТ и МАТ ще видя какво ще ми кажат на прегледа.Несъвместимост също не сме правили.Доктора нищо не ми каза за това. Иначе хормоните ,ЦС и спермограмите са много добри.Имам и доста изследвания за хламидия,които една докторка ме пращаше да си ги правя при най-малкото течение и винаги са били отрицателни.
  Вече реших,само остава да си направя уговорка с доктора и да видим кога ще може да ме вмъкне.При всички случаи обаче ще е след нова година и дано всичко е ок.
 Аз имам едно съмнение ,както и доктора за тръбите,понеже преди няколко години бях получила жестоко възпаление на яйчниците и тогава докторката която ме лекуваше при прегледите казваше ,че са засегнати и тръбите.Дори при прегледите й като ме ровеше ги усещах твърди като въжета.След доста ходене по физиотерапии се оправиха,но все си мисля,че проблема е там от това възпаление.Бях се усппокоила от Цветната снимка,че не показва нищо притеснително,но от лапарото ще се види.  :P
*

nimika

• *
  • 3357
  • Да сме усмихнати , добри и слънчеви!
« Отговор #15 -: Октомври 24, 2008, 13:13:28 pm »
peroshinka - успех с лапарото и да  с е отчетеш  с хубави  новини

« Отговор #16 -: Октомври 24, 2008, 13:17:59 pm »
Да успех и това е най-добрия вариант . Ще видиш колко бързо и неусетно става и много бързо и лесно се възстановява човек от тази оперативна намеса.

« Отговор #17 -: Октомври 24, 2008, 13:30:20 pm »
Аз също смятам,че това е най-рационалното решение-първо лапароскопия и после ин витро,ако въобще се наложи.Желая ти много късмет и успех!
« Отговор #18 -: Октомври 24, 2008, 15:04:47 pm »

Точно това имах предвид -имала е вид хидросалпингс, при който се задържа течност някъде в тръбите, тя се излива в матката и когато там има ембрион той загива.
[/quote

Аз доста подробно съм разпитвала докторите при които бях възможно ли е да имам хидросалпингс, и за това да не се получава при мен.Отговора винаги беше че хидлосалпингса се вижда на ехографа или проличава на цветната снимка.И след като при мен и на двете не се вижда нещо, няма смисал да мислим за хидросалпингс.

Възможно ли е да има случай в които да не се вижда течността на ехограф или ЦС
*
« Отговор #19 -: Октомври 24, 2008, 15:35:16 pm »

[/quote

Аз доста подробно съм разпитвала докторите при които бях възможно ли е да имам хидросалпингс, и за това да не се получава при мен.Отговора винаги беше че хидлосалпингса се вижда на ехографа или проличава на цветната снимка.И след като при мен и на двете не се вижда нещо, няма смисал да мислим за хидросалпингс.

Възможно ли е да има случай в които да не се вижда течността на ехограф или ЦС
аз знам ,че не всеки път се вижда хидросалпингса на ехографа + това не може да се докаже каквото и да било САМО с ехограф! Казвам го от опит ,защото при мен имаше съмнение за хидросалпингс , пък излезе съвсем друго!