На мен ми откриха миома през 2001 г. Отглеждах си я 6 години и тя така нарастна и навлезна към кухината, че големи проблеми си имах. И не можах да забременея за това време. В този период минах през много лекари - някои казваха, че е на гадно място и няма да забременея, други казваха, че има шанс. Започнаха тежките кръвоизливи и трябваше да се оперира. При 4 часова операция едва ми спасиха матката, но я отстраниха. Всъщност са отстранили и още 2 по-малки миоми.
Сега се опитвам да забременея (от 1 година) и понеже не се получава започна изследвания в клиника по стерилитет.
За мое голямо съжаление ми откриха пак миома - 13 мм. Естествено много се притесних. Но ми казаха, че е на такова място, че за сега не пречи за бременност и няма да се пипа за сега. И аз вярвям на моя лекар.И въобще няма да й обръщам внимание за сега. Продължаваме си с процедурите по забременяване.
Нямам сраствания от операцията, тръбите са ми проходими, кухината на матката е добре оформена.
Моя съвет е за миоми да се консултирате с гинеколози-оператори и то с добър имидж.