Не съм експерт , но това , което знам за промяна от 2011 е , че
- регистрацията в БТ трябва да стане в седемдневен срок от освобождаване на лицето от работа
-след това ще кажат кога -за обезщетението се ходи в НОИ-зависи по кои член е освободено лицето
- обезщетението се изчислява на база дохода 18 месеца назад -тези месеци са нужни само за изчисляване на обезщетението , иначе са нужни 9 месеца стаж -както с майчинството от 2011
Чл. 54б. (Нов - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) (1) (*) (Изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 98 от 2010 г., в сила от 01.01.2011 г.) Дневното парично обезщетение за безработица е в размер 60 на сто от среднодневното възнаграждение или среднодневния осигурителен доход, върху който са внесени или дължими осигурителни вноски във фонд "Безработица" за последните 18 календарни месеца, предхождащи месеца на прекратяване на осигуряването, и не може да бъде по-малко от минималния и по-голямо от максималния дневен размер на обезщетението за безработица.
Отменя се максималният размер на обезщетението за безработица и се изчислява на база 60 на сто от осигурителния доход на лицето преди загубата на работа. Минималният дневен размер на обезщетението за безработица се увеличава от 6 лв. на 7,20 лв
-ако лицето е освободено по решение на работодателя-намаляне на обема на работа и т.н. - и след съкращаването ,лицето НЕ започне работа в следващия месец , работодателя дължи обезщетение за този месец .Но работодателя не е длъжен сам да изплати това обезщетение, никои не контролира дали се спазва -един вид работника трябва да си го поиска сам .Вече ако му откажат , да прецени дали да подава жалба...
- има значение по кои член е освободено лицето -ако е по взаимно съгласие , периода в които ще получава обезщетение е по-малък.
Тук има една хитринка- лицето да се назначи на нов трудов договор в друга фирма , по чл 68 ал 1 т 2 КТ -за извършване на определена работа и да се прекрати трудовия договор след 5 дни на основание чл. 325 т 4- за завтршване на работата.По този начин срока за получаване на обезщетеие е както ,ако работодателя освобождава работника, а осигуровката за тези 5 дни е малка и си струва заниманието.
В слчуая като има само 7 м стаж в тази фирма не знам дали има право на обезщетение, зависи преди това кога е бил пак на трудов договор и за колко време.
Стана малко дълго и май не съм много от полза-най-добре питайте в БТ и НОИ.