0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

За неадекватността на образованието
« Отговор #20 -: Март 22, 2006, 14:15:28 pm »
Аз първите неща ги знам от първата ми гинеколожка. Тогава бях на 14. Имах проблеми с цикъла и майка ме заведе, защото и тя е имала проблеми ..... От там знам за БТ, овулация, големина на матка.... Та мислъвта ми е, че в повечето случаи ние знаем за тези неща, защото родителите ни са страдали. Как ще науча нещо от моята свекърва например, като не е ходила на гинеколог от 24 години. След като са й горили раничка една година след втората бременност. Та ходи миналата година.
Гинеколозите са тези, които трябва да обясняват. А не да ми говорят с някакви лекарски терминологии и да ми казват, че всичко е о.к. А учителите дори и да се изприщят да говорят и да станат на маймуни да превлекат вниманието на тийнейджърите, учениците освен от това, как да се предпазят от нежелана бременност - друго не ги интересува. Нито СПИН, нито хламидии, нито бъдеш стерилитет... Те живеят за момента и им е съвсем далече от главата, че някога ще стават родители, даже някой ги ужасява тази мисъл.
Вярвам, че всеки един от тук ще сбъдне мечтата си!

*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
  • Timeo Danaos et dona ferentes
« Отговор #21 -: Март 22, 2006, 14:30:10 pm »
Ще добавя още един аспект - а колко много са жените, на които им е казано да приемат фолиева киселина и те НЕ я приемат!

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #22 -: Март 22, 2006, 14:35:13 pm »
Meli, а аз сега като май ще правя абразио да я спирам ли и да я почна примерно един месец преди да възобновим опитите за правене на бебе или да не я спирам изобщо? :roll:
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #23 -: Март 22, 2006, 14:39:19 pm »
Никакво спиране, Нина, пие се непрекъснато.

"Намирал съм смисъл в живота, радост и щастие само тогава, когато съм можал да направя нещо добро, да бъда полезен на народа си, на бедните, на страдащите. Богатството, спечелено с честен труд, трябва да служи човеку, за да върши добри и полезни дела."
Димитър Кудоглу
« Отговор #24 -: Март 22, 2006, 14:40:15 pm »
Мари е права-родителското тяло на определена възраст трябва да обясни на чедото. :D Но... има една топка, която се прехвърля според това на кой каквото му изнася.
Майка ми е учител, биолог.По комунистическо време тя държеше на това да има кръжок/сега вече СИП/.Казваше се в `Света на интимното`.Досещате се , че имаше интересно ограмотяване, а и с голям интерес го посещаваха децата. В последните години направо я охулиха, че искала да има пак такъв СИП , с думите `Че защо им е това на децата, а и на тебе са ти много лекторските`. :x Моите изводи са, че на подрастващите хич не им пука за болести, забременяване и пр. Акълът говори `Като стане-ще му мисля.., а пък и на мене няма да се случи`.
Учебниците по биология освен циклите на Кребс и Калвин да има и по един друг-по-подробно обяснител цикъл :wink: , ама  на-нали ученикът трябва да знае всевъзможни глупости, невлизащи в употреба. :(
*

Nina

• 2643
  • Понякога седя и мисля, понякога само седя...
« Отговор #25 -: Март 22, 2006, 14:45:19 pm »
Слушам шефе и изпълнявам, никакво спиране не фолиевата, а последно да питам след абразиото три четири - месеца да чакам ли за ново бебеправене?  :balk_602:
*

Мели

• Д-р Мариела Даскалова
  • *
  • 12161
« Отговор #26 -: Март 22, 2006, 14:46:46 pm »
Това е индивидуално, както ти каже доктора след абразиото. Понякога не е необходимо изчакване, в други случаи пък се налага.

Димитър Кудоглу
*
« Отговор #27 -: Март 22, 2006, 18:04:06 pm »
От ученическите години си спомням часовете по биология. Имах много атрактивен учител, чиито усилия бяха по - скоро насочени към това, да ни предпази от нежелано забременяване, от колкото някакво ограмотяване по въпросите на сексуалната култура. Още си спомням как всеки час повтаряше: "И да не забравяте - аборт се прави до 12 - та седмица. След това не може. Правете си точна сметка и ако забременеете - 12 седмици е максималния срок за аборт". Но пък за сметка на това, нито дума как се изчисляват тези седмици, кога са възможните дни за забременяване....абе сбъкана работа.
Аз си мисля, че колкото и да е зле положението днес, тинейджърите имат достъп до много повече информация, най-малкото в интернет, а ние едно време нямахме възможност да получим някакви знания относно сексуалната култура, освен ако в къщи не ти е обяснено нещо. Така се мълчеше по тези въпроси в училище, че направо си беше табу темата секс.
« Отговор #28 -: Март 22, 2006, 18:10:34 pm »
Цитат на: Juli7
Така се мълчеше по тези въпроси в училище, че направо си беше табу темата секс.

Жули, ако трябва да сме честни, и в много семейства темата "секс" беше и все още е табу...

Което е много жалко, защото за мен това е първоизточника за сексуалното възпитание на подрастващите ... (баууу колко клиширано звучи :oops: )
Ама си е така. А и толкова много родители не са запознати с нещата, че направо не ми се говори.....

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
« Отговор #29 -: Март 22, 2006, 18:37:28 pm »
Цитат на: rally_pat
Жули, ако трябва да сме честни, и в много семейства темата "секс" беше и все още е табу...

Да, така е. Дори трябва да призная, че и моите родители много рядко са говорили с мен на тази тема. Права си, че семейството трябва да е първоизточника на сексуалното възпитание.
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #30 -: Март 22, 2006, 19:10:03 pm »
мойта зълва онзи ден ми изгря със съвет да почна да пия фк. как се развива разговора:
-защо - аз
-защото е полезна - тя
-за какво - аз
-ми за много неща - тя
-назови ми поне едно - аз
-еми помага за забременяване и затваря мозъка на бебето 8O  - тя
-грешно ти е инфото - аз - пия я вече 4 год и както виждаш не ми е помогнала + това намалява риска от вродени увреждания на бебето като спомага за правилното развитие на гръбначния стълб и доброто развитие на клетките, а не затваря мозъка.
-еми на мене моя л-р тука така ми каза.

тука е някъде в германия. или тя не е разбрала какво й говори л-я или и там нивото е трагично.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!
*

jam

• Piu nessuno mi portera nel Sud.
  • *
  • 14924
« Отговор #31 -: Март 23, 2006, 09:50:12 am »
е, Лили, в случая няма за какво да упрекваш зълва си. тя е разбрала най-важното - че жената, която иска да забременее, трябва да пие фолиева киселина. защо точно е вторичен въпрос. явно агитацията в Германия работи добре!
апропо, и тук явно има полза от тия предавания :)
колежка на мъжа ми, която е 2 месеца по-бременна от мен, гледала предаванията за Спина бифида, и му снесла информацията (те си общуват по бременски ;)), та той снощи се връща и веднага ми забива въпроса - ти пиеш ли фолиева киселина??? казах - не. той подскочи и вика - веднага да почваш, щото еди-коя си каза, че е много важно за бебенцето и какви работи гледала по ТВ....
паднах от смех... викам, спокойно, жена ти е информирана бременна, пия фолиева от 2 години, но сега вече няма нужда, невралната тръба се е затворила отдавна...

абе требва си агитация, требва си....
"Форумите са място за свободна дискусия между потребителите на сайта при спазване на правилата. Сдружение "Зачатие" не носи отговорност за изразените мнения от потребителите. Тези мнения не изразяват официалното становище на сдружение "Зачатие", освен в случаите, когато са публикувани изрично от името на сдружението."

Клостилбегит не се пие без да имате направено изследване за проходимост на тръбите, на репродуктивните хормони и спермограма на мъжа!

« Отговор #32 -: Март 23, 2006, 10:05:23 am »
Лан, изключително много съм съгласна с постинга ти!!! По-точно не може да бъде.

И аз се чудя що съм учила толкоз (и висша) физика, обаче не знам как се сменя бушон и колко ампера ми трябват за осветлението, а колко за бойлера :twisted:

Образователната ни система е абсолютно неадекватна!

П.С. Аз за фолиевата научих от рубликата "Докторе, защо" на в-к 24 часа, преди време. Пак е нещо :D
Благодаря ти, Бени!

*
« Отговор #33 -: Март 23, 2006, 10:08:00 am »

Да, така е. Дори трябва да призная, че и моите родители много рядко са говорили с мен на тази тема. Права си, че семейството трябва да е първоизточника на сексуалното възпитание.

По принцип е така, но не може едно поколение от родители, което е израсло без почти никакво сексуално възпитание, или още по-лошо, смята, че да се говори с децата за това е нещо лошо и срамно да очакваме да възпитат децата си по различен начин. Моята мама например най-откровено смята, че тези които не могат да имат деца са или курви или са прекарали някакво много тежко венерическо заболяване. Също така смята, че стерилна може да бъде само жената, а мъжът щом може да изпълни сексуалния акт не може да бъде стерилен! А като цяло (по други въпроси) майка ми е доста интелигентна жена, просто това е научила от майка си - на това вярва.
« Отговор #34 -: Март 23, 2006, 10:14:08 am »
Лан, само дето не съм аз, която казва, че родителското ми тяло не е говорило с мен на тази тема  :lol:  :lol:  :lol:  Карай:-)))

Напротив - аз съм може би една от малкото късметлийки, чийто родители са дали пълно инфо по въпроса, още като бях на 14-15 години (говоря за далечните 1984 - 1985) :-)

Иначе съм напълно съгласна с теб за табуто в семейството на тема сексуално и репродуктивно здраве, както и за това, че поколения българи наред са с увредено мислене в това отношение.

Лекарства след процедура се спират само след изрична консултация с лекуващия лекар!!!
*
« Отговор #35 -: Март 23, 2006, 10:27:46 am »
rally_pat и Juli7,
извинявайте  и двете, че приписах мнениято на едната на другата, грешка при триенето  :oops: !
« Отговор #36 -: Март 23, 2006, 10:32:17 am »
Лан  :balk_21:

*
« Отговор #37 -: Март 23, 2006, 10:32:55 am »
човек научава много неща след като се сблъска пряко с проблема. но е ужасно, когато лекари- гинеколози, които всекидневно се сблъскват с репродуктивни проблеми, да не знаят за какво е фолиевата киселина.
не може да изискваме от всички родители да са интелигентни. желателно е, разбира се, но фактите са други. аз поне редовно наблюдавам една маика, която с лявата ръка държи бебето, а с дясната ръка пуши (надявам се тютюн, а не канабис). не искам да мисля за възпитанието, което ще даде на детето си. но не могат да и се отнемат родителски права.
но може да се изисква от учители и лекари да просветат децата. незнам как така става, че някои специалисти не искат да продължават да се образоват. каквото са научили от университета, това е. никакво развитие после. а които не иска, оправдание винаги има. заплатите ниски, няма курсове, незнаят чужди езици, децата били много емоционални,... а истината е, че няма желание, бездушие и безхаберие.
*
« Отговор #38 -: Март 23, 2006, 10:33:16 am »
Лан, само дето не съм аз, която казва, че родителското ми тяло не е говорило с мен на тази тема  :lol:  :lol:  :lol:

Нищо де, няма значение кой го е писал, а факта, че цялото поколение на родителите ни (с малки изключения) са с промити мозъци на тази тема. Майката на моя мъж смята, че проблема може да е само в жената. Дори не е чувала за мъжки фактор.
*

лили

• 2151
  • мързи ме да натискам шифт-а
« Отговор #39 -: Март 23, 2006, 10:38:07 am »
ами джамче и аз затова разказах ситуацията. и аз паднах от смях като един ден от нищото тази жена (с която не сме си любимки) взе да ме агитира за фк. просто не се сдържах да не я попитам знае ли защо така горещо я препоръчва. накрая все пак й казах че съм я изпитвала.
ОСТАВЕТЕ СТЕФКА НА МИРА!