0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

въпрос? ( хипопластична матка - ред.мод.)
« -: Септември 05, 2009, 10:03:18 am »
хипопластична матка ?
« Последна редакция: Септември 05, 2009, 13:02:50 pm от Елфи »
Re: въпрос?
« Отговор #1 -: Септември 05, 2009, 10:05:56 am »
моля помогнете ми?ходих на лекар и ми казаха че имам хипопластична матка и пкя.имам ли шансове да забременея от 1 година правим опити но без резултат
« Отговор #2 -: Септември 05, 2009, 10:18:09 am »
Здравей мила,доколкото аз съм запозната с този въпрос знам че можеш да имаш проблеми със износването на плода,но това далеч не е задължително.Успокой се ще се наредят нещата ,довери се на доктора си и той ще те напътства.Стискам палци да стане по бързо бебчо и да мине всичко добре  :goodluck: :bighug:
Cамо защото очите ми не се насълзяват не значи че не плача... И това че винаги съм силна не значи че всичко е наред...
« Отговор #3 -: Септември 05, 2009, 10:37:12 am »
Vesi ,виж какво намерих ,тези мение са стари ,но може би ще ти помогнат малко
http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=probzab&Number=1943948787&page=0&view=collapsed&sb=5&vc=1

« Отговор #4 -: Септември 05, 2009, 10:44:31 am »
незнам какво да си мисля вече.много се притесних при тази диагноза и се чудя дали ще мога да забременея с пкя а се оказва че може да има проблем и с износването.благодаря ви за отговорите момичета
*

Chandra

• *
  • 1567
  • Безспирно е движението на живота..
« Отговор #5 -: Септември 05, 2009, 12:50:05 pm »
Веси, четох набързо за тази диагноза по немските сайтове… но на пръв поглед и там пише много малко…

Доколкото разбирам, конструкцията на хипопластичната матката е изградена от намален брой елементарни частици и съответно е с по-малък размер (който, разбира се, варира индивидуално!)... В речника на Зачатие тази диагноза е обозначена с латинското наименование Uterus infantilis но е позната и като Hypoplasia uteri

Обикновено е придружена от първична дисменорея (болки при менструация в първите години на полово съзряване) и темпорални аномалии… От прочетеното оставам с впечатление, че след раждане тези симптоми изчезват без лечение (от което следва, че може да се забременее и износи :))… но от друга страна пише, че често съществува и стерилитет. Проблемът, обаче, е преди всичко в износването, а не в забременяването… Но и с това заболяване се износват бебета...
Преди малко четох няколко истории на жени, забременели и родили с тази диагноза. Ето тук един разказ от българска страничка (току що видях, че и Лейла я е пуснала…):
Цитат
Когато говориш за "малката матка", хипопластична матка ли имаш пред вид?
Ако е така, ето малко от моя опит. Аз самата бях с хипопластична матка II-ра степен. При наличие на такава аномалия съществува риск от невъзможност да се задържи плода. Със всяка следваща бременност матката се доразвива. За това и при всяка следваща бременност рискът от спонтанен аборт идва на по-късен стадий.
Не се шашкай и не се сърди. Зная, че така написано, това звучи много сухо и цинично, но и на мен по този начин ми го обясняваха лекари на времето. Косата ми настръхваше, когато го чуех - аз за една бременност се борех, а те...
Сега... Защо говоря в минало време? Ами, защото с хипопластичната матка след 9 месеца лежане и редовно приемане на лекарства за подтискане на контракциите си имам Чудо (вече шест годишно ).
Сега си спомням съвета на един много добър възрастен гинеколог - топли минерални бани, подходящи упражнения (някой тук беше писал преди време за кючека, та...), сурови ядки (бадеми, лешници, кайсиеви ядки), варено жито + допълнително предписан витамин Е. Всичко това, за да се достатъчно осигури витамин Е в организма и да се подобри кръвоснабдяването и, съответно, подхранването на матката.
Така че, горе главата! Чудеса стават, но и ти трябва на време да споделиш с наблюдаващия те лекар своята "история".

...от постинга ми стана интересно, че явно това заболяване е на степени, но никъде не намерих нещо за тях... ...А в последвалите мнения в същата тема няколко момичета пишат, че имало разминавания при сонографско изследване и лапароскопия... (при лапароскопия лекарите пишели за нормални размери на матката...)... ...
Затова според мене е по-добре първо да научиш от доктора си, коя степен е твоята малформацийка, преди да се притесняваш… може и да не е толкова страшно… ;)

Аз също попаднах на статии с възможни терапии (примерно тук, на стр.4, за съжаление на немски), в които става въпрос за хранителен режим и лечебна физкултура...

Иначе се провеждало лечение с естрогени, което е или общо, или локално - чрез инжекции с естроген-съдържащи разтвори или кристални суспенции, поставени в матката…

Веси, ПКЯ наистина също не е за пренебрегване… Но просто си кажи, че ще се справиш с всички предизвикателства… :) Важното е, да намериш клиника по стерилитет и да не си губиш времето с "редови" гинеколози…

Желая ти от сърце много успех! :crossfingers: yahoo_17

П.П. Не го мисли сега износването... Като забременееш, тогава... - всичко по реда си... стъпка по стъпка ;) Ще се наредят нещата... :)
« Последна редакция: Септември 05, 2009, 14:15:50 pm от Chandra »
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

Re: въпрос? ( хипопластична матка - ред.мод.)
« Отговор #6 -: Септември 18, 2009, 15:00:57 pm »
Здравейте момичета
Чудех се къде да си задам въпроса и мисля че ще можете да ми помогнете .След лапаро ми казаха че имам еднорога матка дали някой може да ми даде малко информация
по въпроса ще ви бъда много благодарна
*

Chandra

• *
  • 1567
« Отговор #7 -: Септември 19, 2009, 10:06:43 am »
Здравей Валерия:)

Аз специално за проблем еднорога матка не съм чувала...  :dontknow: ...Но ако става въпрос за двурога матка, можеш да прочетеш примерно като кликнеш тук.

Успех!  :)
"Don't tell God how big your problems are...tell your problems how big your God is."

« Отговор #8 -: Септември 19, 2009, 21:01:36 pm »
Chandra благодаря ти много за инфото.
Но заключението на единият лекар след цветна снимка е еднорога матка с проходима тръба.След лапароскопия ми казаха че имам ред малоформации включая две матки от които едната еднорога другата без кухина.Еднорогата матка е расла върху лявата тръба и левият яйчник поради което те не са се развили добре за сметка на тях десните са по-вече от добре развити. Търся инфо за нещо подобно но стигам до задънена улица,на всичко отгоре имаме и мъжки фактор  :(
Аз също не бях чувала за еднорога матка но го имам черно на бяло написано.
« Последна редакция: Септември 19, 2009, 21:04:11 pm от валерия »
*

Chandra

• *
  • 1567
Re: въпрос? Еднорога матка
« Отговор #9 -: Септември 20, 2009, 01:08:21 am »
Здравей Валерия:)

Мъничко се поразрових из немско-езичните форуми и разбрах следното за твоя проблем:

Еднорога матка (лат. Uterus unicornis) е малформация, която се дължи на неправилно развита тъкан (липсващ Ductus paramesonephricus). Размера на еднорогата матка обикновенно е наполовина толкова голям, колкото при нормалната матка. В тези случаи жената има само една тръба, но обикновено е с два яйчника.  При пациентки с Uterus unicornis е много увеличена вероятността за проблемна бременност и извънматочно имплантиране.

Доколкото разбирам, проблема тук, както при двурогата матка, е в трудности с износването и преждевременно раждане (заради липсата на място за бебето)...

Прочетох за доста случаи, в които жени с тази малформация са износили и родили и се радват на здрави дечица.  :)

Ето примерно тази тема е само за еднорога матка. Там Bonni24 разказва, че има Uterus unicornis,  ендометриоза и епилепсия, но след лека бременност е родила момиченце… :)
Пише, че по принцип жени с тази аномалия нямат проблеми със забременяването, а с пълното износване. 

А в тази тема:
julianstantchen - 02.09.09 - 11:51:09 Uhr (и - 02.09.09 -  12:16:13) пише дори, че с еднорога матка е родила близнаци (в 29+1 седмица). Децата трябвало да се борят и все още имали белодробна недостатъчност, но били живи и здрави…
kimkai - 02.09.09 - 20:29:52 Uhr споделя, че има две деца. Първото е дошло на бял свят 7 седмици по-рано, а второто – 5 седмици... Днес и двете деца били във форма.
tuppergrisu - 02.09.09 - 22:15:56 Uhr разказва, че е родила първото си дете в 38 г.с., а второто – почти на термина. Във всеки случай е имала проблеми с разкритието и затова е трябвало да помагат при отделянето на плацентата. Децата са живи и здрави, а жената (10 години по-късно) отново е бременна...  :)
И т.н…

На   тази страница Тina Richter (май предпоследното мнение) е писала, че е на 26 години и има 4 годишна дъщеря. Чак като била бременна с второто дете открили, че има две матки… … И другите мнения бяха успокояващи...

Четох също, че жени с този проблем можело да имат и кървене по време на бременност, но то обикновено се получавало от другата матка… …

Дано съм ти помогнала и успокоила поне мъничко!
Стискам палци! :crossfingers: yahoo_17 :crossfingers:

Поздрави!  :)
« Последна редакция: Септември 20, 2009, 01:15:32 am от Chandra »

« Отговор #10 -: Септември 20, 2009, 08:24:40 am »
Chandra
Благодаряти много вече бях започнала да си мисля че съм някакво чудо на природата
и без това като отида при някой нов док. ме гледат като музеен експонат.Върха на сладоледа при нас за да е гадничкото пълно мъжа ми е с много влошена спермограма
и вече веднъж ни отказаха инвитро във Варна при доц.Маркова след което в клиниката на Щерев д-р Тимева само ми каза че не мисли че има проблем за забеменяване сега съм записала час при Стаменов докато не стане бебо няма да се отказвам . 
Това което не ни убива ни прави по силни                                                                                       :D :pleasantry: